Gyümölcs + víz + mélyhűtő = Calippo

Pofonegyszerű, igaz? Készíts otthon te is jégnyalókát (de ne csak a gyerekeknek!), máris mutatjuk, hogyan! Vigyázat, függőséget okoz!

Elkészítése egyszerűbb bármelyik jeges finomságnál, ráadásul hamarabb hűsíthetjük is magunkat munkánk gyümölcsével. Dobd össze gyorsan te is!

Az eredeti

Kezdjük a sort az örök kedvenccel. Nem lesz másra szükségünk, mint a kedvenc gyümölcsünkre, némi vízre, és persze – a hamisítatlan Calippo-élményért – a formákra. A pépesített gyümölcsöt, ha szükséges, átpasszírozzuk, egy kis vízzel hígítjuk, mézzel édesítjük, és mehet is a praktikus, zárható szilikonformákba a jeges alap. Irány a mélyhűtő és 1-2 óra múlva kész is a jeges nyalóka.

Ha te is tökéletes Calippo-érzésre vágysz, katt ide! >>

A pálcikások

Speciális pálcás jégkrémkészítő híján se búslakodjunk. Kapjunk elő néhány műanyag pohárkát (joghurtos pohár is tökéletes) és ugyanannyi faspatulát (gyógyszertárakban beszerezhető).

Töltsük meg a pohárkákat a jégkrémalappal, dugjuk a mélyhűtőbe, és mikor már félig fagyott, nyomjuk bele a közepébe a pálcákat. Fagyasszuk ki teljesen.

Fagyit a Fragolából! >>

Tippek a jégkrémkészítéshez:

  • Ahogy a gyümölcsfagyiknál, itt is javasolt a bogyós gyümölcsöket átpasszírozni, hogy selymes legyen a jeges nyalóka.
  • A vizet helyettesíthetjük gyümölcslével vagy házi szörppel is.
  • Készíthetünk tejszínes vagy joghurtos alapú, krémes nyalánkságot is. Ekkor a formákat megtöltve, finoman ütögessük őket oda a pulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
  • A krémalapú pálcikás hűsítőkbe keverhetünk egy kis csokiforgácsot vagy apróbb csokidarabkákat, kellemesen töri majd meg itt-ott a selymes részeket egy-egy roppanós csoki. Ha pedig mellőzni szeretnénk Gombóc Artúr kedvencét, rejtsünk el gyümölcsdarabokat a krémes alapban.
  • Bár kicsit macerás, izgalmasabbá tehetjük a jégnyalókát, ha több rétegből állítjuk össze, így nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörködteti. A többréteges jégkrém készítésekor a rétegek egymásra kerülése közt mindig megdermesztjük az előző réteget a mélyhűtőben.
  • Az ügyesebbek próbálkozhatnak a kész jégkrém csokoládéval való bevonásával is: ehhez a csokoládét megolvasztjuk, megvárjuk, míg langyosra hűl, és a fagyasztóból előkapott jégkrémeket belemártjuk. Gazdaságosabb megoldás, ha szilikonecsettel visszük fel a csokibevonatot, viszont így nem lesz olyan szép felületű, mint a mártásos módszerrel. Csokibevonattal már nem férnek bele a jégkrémek a készítő formába, ezért tekerjük folpackba és így dugjuk vissza a fagyasztóba.
  • Jó tudni, hogy eltér a vizes és a tejes alapú jégkrémek fagyasztási ideje: a jeges nyalókák 1-2 órán belül már fogyaszthatók (mérettől függően), a tejszínes, joghurtos pálcikásoknak valamivel több idő kell, mire kifagynak. Kb. 3-4 óra elteltével eshetünk neki.
  • Ha nehezen jönne ki a formából a megfagyott édesség, mártsuk pár pillanatra forró vízbe.

Van, aki jegesen szereti >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?