Gyümölcs + víz + mélyhűtő = Calippo

Pofonegyszerű, igaz? Készíts otthon te is jégnyalókát (de ne csak a gyerekeknek!), máris mutatjuk, hogyan! Vigyázat, függőséget okoz!

Elkészítése egyszerűbb bármelyik jeges finomságnál, ráadásul hamarabb hűsíthetjük is magunkat munkánk gyümölcsével. Dobd össze gyorsan te is!

Az eredeti

Kezdjük a sort az örök kedvenccel. Nem lesz másra szükségünk, mint a kedvenc gyümölcsünkre, némi vízre, és persze – a hamisítatlan Calippo-élményért – a formákra. A pépesített gyümölcsöt, ha szükséges, átpasszírozzuk, egy kis vízzel hígítjuk, mézzel édesítjük, és mehet is a praktikus, zárható szilikonformákba a jeges alap. Irány a mélyhűtő és 1-2 óra múlva kész is a jeges nyalóka.

Ha te is tökéletes Calippo-érzésre vágysz, katt ide! >>

A pálcikások

Speciális pálcás jégkrémkészítő híján se búslakodjunk. Kapjunk elő néhány műanyag pohárkát (joghurtos pohár is tökéletes) és ugyanannyi faspatulát (gyógyszertárakban beszerezhető).

Töltsük meg a pohárkákat a jégkrémalappal, dugjuk a mélyhűtőbe, és mikor már félig fagyott, nyomjuk bele a közepébe a pálcákat. Fagyasszuk ki teljesen.

Fagyit a Fragolából! >>

Tippek a jégkrémkészítéshez:

  • Ahogy a gyümölcsfagyiknál, itt is javasolt a bogyós gyümölcsöket átpasszírozni, hogy selymes legyen a jeges nyalóka.
  • A vizet helyettesíthetjük gyümölcslével vagy házi szörppel is.
  • Készíthetünk tejszínes vagy joghurtos alapú, krémes nyalánkságot is. Ekkor a formákat megtöltve, finoman ütögessük őket oda a pulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
  • A krémalapú pálcikás hűsítőkbe keverhetünk egy kis csokiforgácsot vagy apróbb csokidarabkákat, kellemesen töri majd meg itt-ott a selymes részeket egy-egy roppanós csoki. Ha pedig mellőzni szeretnénk Gombóc Artúr kedvencét, rejtsünk el gyümölcsdarabokat a krémes alapban.
  • Bár kicsit macerás, izgalmasabbá tehetjük a jégnyalókát, ha több rétegből állítjuk össze, így nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörködteti. A többréteges jégkrém készítésekor a rétegek egymásra kerülése közt mindig megdermesztjük az előző réteget a mélyhűtőben.
  • Az ügyesebbek próbálkozhatnak a kész jégkrém csokoládéval való bevonásával is: ehhez a csokoládét megolvasztjuk, megvárjuk, míg langyosra hűl, és a fagyasztóból előkapott jégkrémeket belemártjuk. Gazdaságosabb megoldás, ha szilikonecsettel visszük fel a csokibevonatot, viszont így nem lesz olyan szép felületű, mint a mártásos módszerrel. Csokibevonattal már nem férnek bele a jégkrémek a készítő formába, ezért tekerjük folpackba és így dugjuk vissza a fagyasztóba.
  • Jó tudni, hogy eltér a vizes és a tejes alapú jégkrémek fagyasztási ideje: a jeges nyalókák 1-2 órán belül már fogyaszthatók (mérettől függően), a tejszínes, joghurtos pálcikásoknak valamivel több idő kell, mire kifagynak. Kb. 3-4 óra elteltével eshetünk neki.
  • Ha nehezen jönne ki a formából a megfagyott édesség, mártsuk pár pillanatra forró vízbe.

Van, aki jegesen szereti >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk