Gordon Ramsay a szakmáján belüli depresszióról adott interjút, és arról, megéri-e mindent feláldozni

Szomorú a csupa sikernek tűnő séfszakma a kulisszák mögött - kiégés, depresszió, öngyilkosságok. Most Gordon Ramsayt kérdezték erről a témáról.

Friss interjúban beszél Gordon Ramsay sztárséf a lelki és fizikai nyomásról, a megfelelési kényszerről, és arról, mennyire nehéz elkerülni a burnout szindrómát, azaz a kiégést szakmájában.

"Magas színvonalon űzni ezt a szakmát annyit tesz, hogy igazi kontroll-freaknek kell lenned, ha viszont ebből a tulajdonságodból nem engedsz, idővel belehalsz. A kiégés, szívrohamok és öngyilkosságok számos példáját láttuk már a szakmánkban. Egyik munka vagy szenvedély sem ér ennyit."

Arra a kérdésre, hogy ő maga hogyan menedzseli életét és hektikus időbeosztását, így válaszol:

"Sokkal jobban összpontosítok, tudatosabban végzem a dolgom, mint régebben. Azt gondolom, hogy a kemény munka és az ésszel végzett munka közötti átmenetet kell megtalálni, csak így lehetsz kiegyensúlyozott. Vékony választóvonal húzódik a túlhajszoltság és kiégés illetve a lelki egyensúly között."

Az 52 éves, Michelin-csillagos, számos díjjal jutalmazott tévés celebséf, Gordon Ramsay, akinek egyébként pár napja született meg ötödik gyermeke, korábban is beszélt szakmájuk hátulütőiről, például a kokainhasználatról.

Az egyik legismertebb, szerencsétlen sorsú celebséf, Anthony Bourdain öngyilkossága is kapcsolódik a témához - róla is írtunk már, itt.

A problémával, azaz a séfek túlhajszoltságával és nem ritkán súlyos depressziójával egyébként egyre többen foglalkoznak szakmán belül is, többek közt Eric Ripert vagy Daniel Patterson, aki első kézből élte át a betegséget.

A teljes angol nyelvű interjút Gordon Ramsay-vel itt olvashatjátok.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?