Fűszerkert - Hogyan vessünk magot?

Fűszerkert sorozatunk első részében bemutatjuk, hogyan lehet egyszerűen palántázni otthon, ha nincs lehetőségünk a kertben nevelni növényeinket! (x)

Magok

Az egyik legfontosabb, hogy az elvetendő magjaink megbízható forrásból származzanak és sterilek legyenek. A jó minőségű, nemesített magok csírázási esélyei sokkal magasabbak, mint az olcsóbb, vagy épp ismerőstől kapott "tutibiztos" társainak. Nem beszélve a génjeikről: életerősebb, betegségekre kevésbé hajlamos növényeink lesznek. Ültetés előtt járjunk utána az elvetendő növényeink igényeinek, mivel azok fajtánként változnak.

Termőföld

Magvetéshez használjunk steril, jó minőségű palántaföldet, ami kifejezetten laza szerkezetű, finom és nincsenek benne nagy rögök. Az aprószemű tőzeg kifejezetten alkalmas lehet rá, mivel általában alacsony a bennük lévő tápanyagtartalom, ami azért fontos, mivel a kikelő magok először a saját tartalékaikat használják fel a növekedéshez. Nincs kifejezetten szükségük plusz tápanyagra magonc korukban. A tápanyagban erős földek megégethetik a csírák érzékeny, zsenge gyökerét, ezért a tápok, trágyák használatát kerüljük az első 2-3 hétben. Keverhetünk a földhöz perlitet is, ami egy hőkezelt vulkanikus eredetű kőzet. Levegősebbé teszi a közeget, és a vízmegkötő képessége jó, így kisebb eséllyel száradnak ki a növényeink.

Ültetés

Magjainkat ültethetjük szinte bármibe: műanyag pohárba, cserépbe, agyagcserépbe, tojástartóba, tőzegkorongba, egy a lényeg, hogy az alja legyen lyukas, hogy a felesleges víz ki tudjon jönni! A vastagabb héjú magokat beáztathatjuk pár óra egy pohár vízbe, így hamarabb fognak majd kikelni. Az egyik megoldás, hogy több magot szórunk a földbe, ilyenkor pikírozni, tűzdelni kell a palántákat, hogy ne nyomják el egymást, és szépen tudjanak fejlődni a későbbiekben. A másik, hogy egyesével ültetjük el a magokat, ezzel elkerülve a hosszasan tartó, és valljuk be nem túl szórakoztató munkamenetet.A magokat ne fedjük be vastagon földdel, 3-10 mm bőven elegendő. Így a magok is könnyebben kidugják majd a fejüket.

Locsolás

A megfelelő csírázáshoz pár dolgot kell csak figyelembe venni. A hőmérséklet az egyik fontos tényező. Magjaink kb. 15-25°C között érzik jól magukat, szóval igyekezzünk biztosítani nekik a meleget, ha tehetjük használjunk propagátort. A másik a kellő nedvességtartalom. Tartsuk mindig nedvesen a termőközeget, erre tökéletes megoldás a spray, mivel egyenletesen permetez, és nem süllyeszti le a magokat. A kannás megoldással sokkal könnyebben túllocsolhatjuk, ami a magok elrothadásához vezethet. Naponta kétszer érdemes locsolni vele. A nedvesség megtartásához rásegíthetünk úgy, hogy lefedjük pl. fóliával a cserepet, így kevesebbszer kell öntözni. Miután kikeltek a magoncok, feltétlenül szedjük le a takarást, mivel a levegőmozgás hiánya, illetve a pára gombás fertőzésekhez vezethet, palántadőlés alakulhat ki.

Ezt a cikket a Knorr támogatta!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek