Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket

Kezdődik a déligyümölcsök szezonja, érdemes odafigyelni, milyen árut vásárolunk.

Magyarországon évente átlagosan 10-12 kilogrammot fogyasztunk déligyümölcsökből. Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a legtöbb gyümölcs a hazai termésekből fogy, a déligyümölcsfajták döntő többsége pedig banánból és narancsból áll. Hozzátette, a banánt gyakran Dél-Amerikából importálják, hajón érkezik Európába, és először érlelőházakba viszik, onnan kerül piacra. Jó esetben is két-három hét, mire a banán hazánkba kerül – mondta.

Jordán László azt mondta, a Nébih folyamatos ellenőrzéseket tart a déligyümölcsöt forgalmazó helyeken is, egy EU-s jogszabály alapján elsőként a minőséget nézik. Megjegyezte, hogy a citrusféléket többféle anyaggal vonhatják be, amelyek egy része gombaölő szer, ám ezek nem veszélyesek az emberi egészségre.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években magasabb szintre emelkedett az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés. Jordán László szerint ma már jó minőségű áru érkezik hazánkba, és általában megfelelő állapotok uralkodnak az árusítóhelyeken. Az ellenőrzések során elsődleges, hogy az áru nyomon követhető legyen. Ha nem beazonosítható a származási helye, az EU-s szabályozás szerint nem hozható forgalomba – fűzte hozzá. Az elnökhelyettes megjegyezte, a legutóbbi ellenőrzés alkalmával százhúsz vizsgált esetből hatnál találtak hibákat, javarészt jelölési hiányosságokat - írja a hirado.hu.

Hozzászólások (1)

Kaddu-Laḍḍu

Hála Istennek már mi is kaptunk jó min?ség? citromot a Pennyben! Már épp ideje volt, mert az idegeink keresztben álltak a sok bundahéjú zsugorcitromtól...Márpedig nekünk a citrom idehaza létszükséglet: nagyanyám teájába is kell, nekem is, amikor épp teához szottyan kedvem, dinszteléshez is szoktam reszelt citromhéjat meg citromlevet használni, kellhet bizonyos édességek készítéséhez is...S?t, a kurkumafoltot is úgy szedem ki a ruhából, hogy rakok citromkarikát a foltra, s az sitty-sutty beszívja. Egy jógatestvéremt?l tanultam ezt a módszert.

Címlapról ajánljuk

További cikkek