Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket

Kezdődik a déligyümölcsök szezonja, érdemes odafigyelni, milyen árut vásárolunk.

Magyarországon évente átlagosan 10-12 kilogrammot fogyasztunk déligyümölcsökből. Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a legtöbb gyümölcs a hazai termésekből fogy, a déligyümölcsfajták döntő többsége pedig banánból és narancsból áll. Hozzátette, a banánt gyakran Dél-Amerikából importálják, hajón érkezik Európába, és először érlelőházakba viszik, onnan kerül piacra. Jó esetben is két-három hét, mire a banán hazánkba kerül – mondta.

Jordán László azt mondta, a Nébih folyamatos ellenőrzéseket tart a déligyümölcsöt forgalmazó helyeken is, egy EU-s jogszabály alapján elsőként a minőséget nézik. Megjegyezte, hogy a citrusféléket többféle anyaggal vonhatják be, amelyek egy része gombaölő szer, ám ezek nem veszélyesek az emberi egészségre.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években magasabb szintre emelkedett az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés. Jordán László szerint ma már jó minőségű áru érkezik hazánkba, és általában megfelelő állapotok uralkodnak az árusítóhelyeken. Az ellenőrzések során elsődleges, hogy az áru nyomon követhető legyen. Ha nem beazonosítható a származási helye, az EU-s szabályozás szerint nem hozható forgalomba – fűzte hozzá. Az elnökhelyettes megjegyezte, a legutóbbi ellenőrzés alkalmával százhúsz vizsgált esetből hatnál találtak hibákat, javarészt jelölési hiányosságokat - írja a hirado.hu.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek