Az ikonikus háztartási olló, melynek egy véletlen folytán lett narancssárga a nyele

Mostantól év végig nagyszerű praktikákkal és konyhai trükkökkel átszőtt új anyagokra számíthattok az oldalunkon. A Fiskars támogatásával havi rendszerességgel cikkeket és videókat osztunk meg veletek, melyek segítséget nyújtanak a hétköznapi sütésben-főzésben és a kerti munkában. (x)

Áprilistól konyhai praktikákkal bombázunk titeket! A legalapvetőbb eszközök, edények használatával, tárolásával, tisztán tartásával kezdünk. Megtanulhattok velünk tökéletesen húst hártyázni, halat feldolgozni, zöldségeket pucolni, aztán belecseppenünk a grillszezonba, ahol ezeket a technikákat már hasznosítani is tudjátok. Az év végéig nagyon sok apró trükkre fény derül, érdemes lesz figyelemmel követnetek új Konyha - Vágod? rovatunkat! Most pedig ismerjétek meg a Fiskarst, melynek egy termékét biztosan ti is féltve őrzitek a konyhapultotokon vagy a szekrényfiókban: íme az ikonikus narancssárga olló története  – a sárgától a zöldig – , a kezdetektől a teljesen újrahasznosítható termékig.

Az eredeti Fiskars logó és olló

Fiskars

De honnan ered a név? A fővárostól, Helsinkitől alig több mint egy óra autóútra nyugatra található Fiskars faluja. Ezen a kedves, kézműves helyen alapította Peter Thorwöste kis olvasztó- és kovácsműhelyét. A XVII. században felélénkült gazdasági helyzet, a jó közlekedési és energetikai lehetőségek megfelelő táptalajt biztosítottak a környéken a vasgyártáshoz, így elősegítették nemcsak a működést, de a fejlődést is. A gyárban először nyersvasat, szögeket, csavarokat, késeket, ásókat, vaskereket állítottak elő, majd a soron következő tulajdonosok mind több szakértelmével és érdeklődési területeivel később az áruválasztékban megjelentek a mezőgazdasági eszközök, például az eke, majd az ollók, evőeszközök, és más konyhai eszközök. Immáron több mint 370 éve használhatjuk folyamatosan bővülő termékkínálatukat, melyek közül egy biztosan megmarad a palettán: az ikonikus, védjegyoltalom alatt álló, narancssárga olló.

A termékeket, csak úgy, mint a '40-es, '50-es években, most is kézzel ellenőrzik a Fiskars gyáraiban

1649 óta védjegye a tartóssága és a megbízhatósága

Kis műhelyből napjaink egyik legkiemelkedőbb gyártó cégévé vált a Fiskars, melynek Classic ollóját a világon mindenki ismeri. Minek köszönheti népszerűségét ez a hétköznapi tárgy? Több szempontból is egyedülálló, de bárkit kérdeznénk, első körben a minden fiókban könnyen megtalálható narancssárga színét említené meg, hiszen ettől kapta teljesen egyedi külsőjét, ettől vált dizájnikonná. Aki meglátja, azonnal meg szeretné venni. Aki megveszi, az pedig akár ételt készít, akár varr, a garázsban dolgozik vagy a gyermekeivel kézműveskedik, nagyon örül a döntésének, hiszen kiváló vágóteljesítménye és legendás tartóssága miatt nagyon hosszú éveken keresztül élvezheti a vele való munkát.

Tudtad?

A Fiskars Classic ollójára 25 év jótállást biztosít, nem véletlen, hiszen ebből a termékből a gyártásba kerülése óta már 1 milliárd darabot adtak el. Balkezesek számára piros nyéllel készülnek ezek az ollók.

Az ikonikus narancssárga olló termékváltozatai 1970 és 1994 között

Az északi narancs

Mondhatnánk azt, hogy a termék fejlesztői feltűnést szerettek volna kelteni azzal, hogy narancssárgába burkolják a cég eredetileg 100%-ban fémből készült kulcstermékét, hiszen ez a szín a Skandináv-félszigeten igen kirívó. Az igazság mégis egy meglepő véletlennek köszönhető.

A cég már jó ideje azon dolgozott, hogyan lehetne a kezet kikezdő, az ujjakhoz egyáltalán nem illeszkedő vas nyelet műanyagra cserélni, amikor jött Olof Backsröm, aki megtervezte a kényelmes fogórészt, amit fekete, zöld és piros színben szeretett volna bemutatni. A fröccsöntő gép azonban narancssárga műanyaggal volt feltöltve, ezért az első ollók ilyen fogantyút kaptak.

Az így elkészült látványos darabokra mindenki felkapta a fejét, az igazgatótanács 1967-ben 9-7 arányban úgy döntött, hogy győzzön a véletlen szülöttje. Ezzel óriási eszközt adtak a marketingesek kezébe, mely meghozta a cég azóta is tartó szerencséjét. Az élénk narancsszín a Fiskars más termékein a mai napig jelzőszínként funkcionál. Az ikonikus olló terméksorozata pedig 2004-ben bekerült a MOMA – The Museum of Modern Art, New York – állandó dizájn kiállításába.

Fiskars ollók

A jövő ollói

A Fiskars törekvési között mindig is ott van a megújulás, az elkötelezettség amellett, hogy olyan eszközöket hozzanak létre, amelyekkel fenntartható módon, élvezettel tudjuk megoldani a napi háztartási feladatainkat. A korral való haladást, a technológiai megújulást mi sem szimbolizálja jobban, mint az, hogy legismertebb terméke, a klasszikus olló már 100%-ban újrahasznosítható formában is kapható.

Az újgenerációs termék zöld fogórészt kapott, ezzel is mutatva, hogy újrahasznosított alapanyagokból készül, sőt 100%-ban újrahasznosítható. Mindezt tetézve, a csomagolás is megújult, teljes mértékben újrahasznosított, papírszálakból készül.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek