Egy fiatal pár egy hónapig csak mások által kidobásra ítélt ételt evett

Sophie és Paul Collins egy hónapig csak mások által kidobásra ítélt ételeket evett. Anyagilag nem bánták meg, az biztos.     

Egy vegán pár, Sophie és Paul Collins úgy döntött, kipróbálják, milyen az, ha egy hónapig nem költenek ennivalóra, és a mások által kidobásra ítélt ennivalók közül válogatnak. Sophie és Paul - akik amúgy a Vegan On Board blog szerzői - megkérték a barátaikat és a családjukat, hogy adják oda nekik azokat az alapanyagokat, amit már nem ennének meg, és azokat az élelmiszereket, amelyeknek eljárt a szavatossági ideje.

Egy idő után csak az ismerősöktől, családtól nem tudtak volna elegendő ételt összeszedni, így a környéken is körülnéztek, van-e valami ennivaló. Sokaknak van Cambridge-ben gyümölcsfája, így sok helyen találtak a ház előtt egy dobozba halmozva ingyen elvihető finomságokat. Használtak olyan alkalmazást is, aminek a segítségével alapanyagot tudnak cserélni az emberek, de a helyi szupermarketben kidobásra ítélt ételeket tartalmazó hűtőt is szorgosan látogatták, ahonnan mindenki ingyen vehet el ételt.

A pár úgy számolta, a kísérlettel körülbelül havi 400 fontot, vagyis 110 ezer forintot spóroltak.

A páros a Metronak elmondta, hogy nem is gondolták volna, hogy az öreg, állott kenyér mennyi mindenre jó. Lehet belőle francia pirítóst csinálni, fokhagymás krutont, de a zsemlemorzsát is, amivel azt bundázunk be, ami csak a kezünk ügyébe kerül.

Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer több, mint harmada a szemétben végzi. Ez nagyon komoly pazarlás, évi 1,3 millió tonnányi ehető étel kerül a szemétbe.

Sophie és Paul mindenkit arra bátorítanak, bánjanak tudatosabban azzal, hogy mit dobnak ki - csak azért mert megtehetjük, hogy ne takarékoskodjunk, a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve talán érdemes mégis minden ehetőt hasznosítani.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Te beköltöznél egy olyan luxustársasházba, ahol közös a konyha?

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek