Fehér csokis cseresznyetorta

E heti gasztrobloggerünk, a Dublin felett az ég, szerzője, egy krémes tortával lep meg titeket, egyenesen a zöld szigetről. Vigyázat, lehet, hogy ez lesz a júniusi kedvenc! Engedjünk az édes élvezeteknek...

Fehércsokis cseresznyetorta

Az eperszezonnak ugyan lassan vége, de csüggedésre semmi ok, hiszen a piacok és zöldségesek standjai mézédes cseresznyétől roskadoznak!

Az Írországban eltöltött, közel hat év során, sajnos meg kellett állapítanom, hogy a finom gyümölcshöz nem elég a pénztárcánk mélyére nyúlni, szerencse is szükségeltetik hozzá, hogy a legfinomabb gyöngyszemekre ráakadjunk. Az esős és hűvös óceáni éghajlat okán itt Írországban nem terem meg minden, sőt igen korlátozott, hogy mi (ki) bírja ki ezt az időjárást. A NoSalty olvasói – valószínűleg – azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy korlátlanul élvezhetik a hazai idénygyümölcsök fogyasztását. Ezért is esett választásom egy finom piskótára, melyet fehér csokoládés crème fraîche tesz kellemesen krémessé és friss cseresznye koronázza meg.

Fehér csokis cseresznyetorta

Hozzávalók

A piskótához

  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 18 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 14 dkg puha vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 közepes méretű, érett banán

A krémhez és a díszítéshez

  • 40 dkg cseresznye, ebből 20 dkg kimagozva, 20 dkg egész szemekben hagyva
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy ennek híján krémsajt (esetleg tejföl)

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, cukrot (én finomítatlan nádcukrot használtam), a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat. Kézi habverővel összekeverjük, simára dolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és fakanál vagy spatula segítségével a masszához keverjük.
  2. 2 db, 20 cm átmérőjű, kör alakú piskótasütő tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát egyenlő arányban elosztjuk a 2 tepsi között.
  3. A sütőt 180 Celsius-fokra (gáztűzhely 4-es fokozat, légkeveréses 160 Celsius-fok) melegítjük elő, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük benne a piskótákat. Tűpróbát végzünk. A megsült piskótákat hűlni hagyjuk, majd rácsra vagy tányérra borítjuk és további egy órán át pihentetjük.
  4. Amíg a piskótalapok hűlnek, a krémet is elkészítjük. A fehér csokoládét apróbb darabokra törjük, kis edénybe tesszük és vízgőz felett óvatosan megolvasztjuk. Gyakran kavargatjuk. Ha megolvadt, a megmosott és egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A csokiban megmártózott cseresznyéket sütőpapírra helyezzük, vagy olyan felületre, ahol nem ragadnak le.
  5. A cseresznyék másik felét kimagozzuk, elfelezzük. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük. A piskótalapokra ebből a masszából kenünk majd egyenlő arányban. A két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.
  6. Még frissen fogyasszuk!

Dublin felett az ég blog itt >>

Dublin felett az ég a NoSaltyn >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szép, is finom is, de azért magot köpködni a desszert fogyasztása közben, kissé kemény.

Törölt felhasználó

Szia Sancho, ez csak egy ötlet a díszítésre, természetesen lehet rá kimagozott cseresznyét (vagy más gyümölcsöt) is tenni, és akkor még köpködni sem kell :-)

Törölt felhasználó

Én is úgy gondoltam, de mivel, hogy sütemény, a díszt eszik le a leghamarabb.

zsuzsi965

Nem tudom, hol láttad a "roskadozást". Alig van cseresznye, az is horror áron, persze fél kilót azért (majdnem) mindenki megengedhet magának. A receptet olvasva azt hiszem brutálisan finom!

Törölt felhasználó

Szia Zsuzsi, mikor most 1 hete otthon voltunk Pesten, akkor már elég sok helyen lehetett kapni cseresznyét, na persze nem olcsó az biztos. A dublini viszonyokhoz képest mégis jobb a helyzet mind a min?séget mind az árat tekintve. Tényleg finom lett és szerintem meggyel is jól m?ködne!

Törölt felhasználó

A testvérem születésnapjára fogom elkészíteni ezt a tortát, ma tartottam a f?próbát, már a h?t?ben van a "m?". Crème fraîche helyet philadelphia krémsajtot és egy kis tejfölt használtam, nem tudom, milyen lehet a crème fraîche íze, de ez így (a csokival) mennyei volt kóstolgatásra :) A sütésnél csak kivajaztam a formákat, hiba volt, mert az aljához ragadtak a nagyobb csokidarabok, legközelebb süt?papírozok :) A fehér csokival is akadt probléma, mert nagyon hamar visszakeményedett, pedig nem vettem le a g?zr?l, szerintem ajánlott hozzá adni egy kis olajat. Örülök, hogy elkészítettem, mert így a nagy debütáláskor már tudom, hogy tökéletes lesz! :) Nagyon szépen köszönöm a receptet! ^^

Törölt felhasználó

Szia Shasa, de jó! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, és f?leg hogy ízleni fog!:) A crème fraîche az nagyon hasonló mint a tejföl, picit krémesebb, tejszínesebb. A Philadelphia vagy akár (legközelebb) mascarpone is tökéletes helyette, ha nem jobb! Igen, a fehércsoki elég makacs, nehezen olvad meg, sajnálom, hogy ezt nem írtam oda a receptnél...Testvérednek boldog születésnapot, kellemes ünneplést, tortázást kívánok szeretettel:Erika.

Törölt felhasználó

Folyt.köv.: mennyei lett! Mindenkinek nagyon ízlett ^^

Törölt felhasználó

Nagyon örülök neki! Köszönöm szépen, hogy megosztottad a sikeredet!:)

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek