Fehér csokis cseresznyetorta

E heti gasztrobloggerünk, a Dublin felett az ég, szerzője, egy krémes tortával lep meg titeket, egyenesen a zöld szigetről. Vigyázat, lehet, hogy ez lesz a júniusi kedvenc! Engedjünk az édes élvezeteknek...

Fehércsokis cseresznyetorta

Az eperszezonnak ugyan lassan vége, de csüggedésre semmi ok, hiszen a piacok és zöldségesek standjai mézédes cseresznyétől roskadoznak!

Az Írországban eltöltött, közel hat év során, sajnos meg kellett állapítanom, hogy a finom gyümölcshöz nem elég a pénztárcánk mélyére nyúlni, szerencse is szükségeltetik hozzá, hogy a legfinomabb gyöngyszemekre ráakadjunk. Az esős és hűvös óceáni éghajlat okán itt Írországban nem terem meg minden, sőt igen korlátozott, hogy mi (ki) bírja ki ezt az időjárást. A NoSalty olvasói – valószínűleg – azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy korlátlanul élvezhetik a hazai idénygyümölcsök fogyasztását. Ezért is esett választásom egy finom piskótára, melyet fehér csokoládés crème fraîche tesz kellemesen krémessé és friss cseresznye koronázza meg.

Fehér csokis cseresznyetorta

Hozzávalók

A piskótához

  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 18 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 14 dkg puha vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 közepes méretű, érett banán

A krémhez és a díszítéshez

  • 40 dkg cseresznye, ebből 20 dkg kimagozva, 20 dkg egész szemekben hagyva
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy ennek híján krémsajt (esetleg tejföl)

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, cukrot (én finomítatlan nádcukrot használtam), a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat. Kézi habverővel összekeverjük, simára dolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és fakanál vagy spatula segítségével a masszához keverjük.
  2. 2 db, 20 cm átmérőjű, kör alakú piskótasütő tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát egyenlő arányban elosztjuk a 2 tepsi között.
  3. A sütőt 180 Celsius-fokra (gáztűzhely 4-es fokozat, légkeveréses 160 Celsius-fok) melegítjük elő, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük benne a piskótákat. Tűpróbát végzünk. A megsült piskótákat hűlni hagyjuk, majd rácsra vagy tányérra borítjuk és további egy órán át pihentetjük.
  4. Amíg a piskótalapok hűlnek, a krémet is elkészítjük. A fehér csokoládét apróbb darabokra törjük, kis edénybe tesszük és vízgőz felett óvatosan megolvasztjuk. Gyakran kavargatjuk. Ha megolvadt, a megmosott és egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A csokiban megmártózott cseresznyéket sütőpapírra helyezzük, vagy olyan felületre, ahol nem ragadnak le.
  5. A cseresznyék másik felét kimagozzuk, elfelezzük. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük. A piskótalapokra ebből a masszából kenünk majd egyenlő arányban. A két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.
  6. Még frissen fogyasszuk!

Dublin felett az ég blog itt >>

Dublin felett az ég a NoSaltyn >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!