E heti gasztrobloggerünk, a Dublin felett az ég, szerzője, egy krémes tortával lep meg titeket, egyenesen a zöld szigetről. Vigyázat, lehet, hogy ez lesz a júniusi kedvenc! Engedjünk az édes élvezeteknek...

Fehércsokis cseresznyetorta
Az eperszezonnak ugyan lassan vége, de csüggedésre semmi ok, hiszen a piacok és zöldségesek standjai mézédes cseresznyétől roskadoznak!
Az Írországban eltöltött, közel hat év során, sajnos meg kellett állapítanom, hogy a finom gyümölcshöz nem elég a pénztárcánk mélyére nyúlni, szerencse is szükségeltetik hozzá, hogy a legfinomabb gyöngyszemekre ráakadjunk. Az esős és hűvös óceáni éghajlat okán itt Írországban nem terem meg minden, sőt igen korlátozott, hogy mi (ki) bírja ki ezt az időjárást. A NoSalty olvasói – valószínűleg – azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy korlátlanul élvezhetik a hazai idénygyümölcsök fogyasztását. Ezért is esett választásom egy finom piskótára, melyet fehér csokoládés crème fraîche tesz kellemesen krémessé és friss cseresznye koronázza meg.
Fehér csokis cseresznyetorta
Hozzávalók
A piskótához
- 15 dkg tejcsokoládé
- 18 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 db tojás
- 3 evőkanál tej
- 14 dkg puha vaj
- 14 dkg cukor
- 1 közepes méretű, érett banán
A krémhez és a díszítéshez
- 40 dkg cseresznye, ebből 20 dkg kimagozva, 20 dkg egész szemekben hagyva
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy ennek híján krémsajt (esetleg tejföl)
![]() | ![]() | ![]() |
Elkészítés
- A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, cukrot (én finomítatlan nádcukrot használtam), a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat. Kézi habverővel összekeverjük, simára dolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és fakanál vagy spatula segítségével a masszához keverjük.
- 2 db, 20 cm átmérőjű, kör alakú piskótasütő tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát egyenlő arányban elosztjuk a 2 tepsi között.
- A sütőt 180 Celsius-fokra (gáztűzhely 4-es fokozat, légkeveréses 160 Celsius-fok) melegítjük elő, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük benne a piskótákat. Tűpróbát végzünk. A megsült piskótákat hűlni hagyjuk, majd rácsra vagy tányérra borítjuk és további egy órán át pihentetjük.
- Amíg a piskótalapok hűlnek, a krémet is elkészítjük. A fehér csokoládét apróbb darabokra törjük, kis edénybe tesszük és vízgőz felett óvatosan megolvasztjuk. Gyakran kavargatjuk. Ha megolvadt, a megmosott és egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A csokiban megmártózott cseresznyéket sütőpapírra helyezzük, vagy olyan felületre, ahol nem ragadnak le.
- A cseresznyék másik felét kimagozzuk, elfelezzük. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük. A piskótalapokra ebből a masszából kenünk majd egyenlő arányban. A két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.
- Még frissen fogyasszuk!
![]() | ![]() | ![]() |
Hozzászólások (5)
Szép, is finom is, de azért magot köpködni a desszert fogyasztása közben, kissé kemény.
Szia Sancho, ez csak egy ötlet a díszítésre, természetesen lehet rá kimagozott cseresznyét (vagy más gyümölcsöt) is tenni, és akkor még köpködni sem kell :-)
Én is úgy gondoltam, de mivel, hogy sütemény, a díszt eszik le a leghamarabb.
Nem tudom, hol láttad a "roskadozást". Alig van cseresznye, az is horror áron, persze fél kilót azért (majdnem) mindenki megengedhet magának. A receptet olvasva azt hiszem brutálisan finom!
Szia Zsuzsi, mikor most 1 hete otthon voltunk Pesten, akkor már elég sok helyen lehetett kapni cseresznyét, na persze nem olcsó az biztos. A dublini viszonyokhoz képest mégis jobb a helyzet mind a min?séget mind az árat tekintve. Tényleg finom lett és szerintem meggyel is jól m?ködne!
A testvérem születésnapjára fogom elkészíteni ezt a tortát, ma tartottam a f?próbát, már a h?t?ben van a "m?". Crème fraîche helyet philadelphia krémsajtot és egy kis tejfölt használtam, nem tudom, milyen lehet a crème fraîche íze, de ez így (a csokival) mennyei volt kóstolgatásra :) A sütésnél csak kivajaztam a formákat, hiba volt, mert az aljához ragadtak a nagyobb csokidarabok, legközelebb süt?papírozok :) A fehér csokival is akadt probléma, mert nagyon hamar visszakeményedett, pedig nem vettem le a g?zr?l, szerintem ajánlott hozzá adni egy kis olajat. Örülök, hogy elkészítettem, mert így a nagy debütáláskor már tudom, hogy tökéletes lesz! :) Nagyon szépen köszönöm a receptet! ^^
Szia Shasa, de jó! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, és f?leg hogy ízleni fog!:) A crème fraîche az nagyon hasonló mint a tejföl, picit krémesebb, tejszínesebb. A Philadelphia vagy akár (legközelebb) mascarpone is tökéletes helyette, ha nem jobb! Igen, a fehércsoki elég makacs, nehezen olvad meg, sajnálom, hogy ezt nem írtam oda a receptnél...Testvérednek boldog születésnapot, kellemes ünneplést, tortázást kívánok szeretettel:Erika.
Folyt.köv.: mennyei lett! Mindenkinek nagyon ízlett ^^
Nagyon örülök neki! Köszönöm szépen, hogy megosztottad a sikeredet!:)