Februári gasztrolapszemle

Újabb hónap, újabb lapmegjelenések - természetesen a lapszemle februárban sem maradhat el. Nézzük, mire bukkanhatunk az újságárusok polcain!

Good Food - február

106 oldal - 795 Ft

A Good Food-nál is érzik a Valentin-nap közeledtét - úgy vélem, ők ki sem hagyhatnák ezt a ziccert. Szóval a címlapon aprósütemény-szívek, Valentin-napi kényeztetés pillog ránk. Lesznek még 2014-es sütitrendek - így február környékén még épp belefér - , Gordon megmutatja - egy kis bulváros pajkosság -, és beköszönt a kínai újév. Szokás szerint a Napi menüvel indulunk, tökös-áfonyás, tésztás, csirkés-zöldséges, Két főre! A Gyorsan, egyszerűen-ben is a csirke a főszereplő, elég jó kis receptekkel prezentálva. Ezután Kovács Judit dietetikus elmeséli nekünk, hogy miért együnk kevesebb cukrot, ezt követően pedig kapunk néhány vitaminos egytálat is, bár őszintén nem értem, milyen vitaminban dús a pulykás tortillapite. Azért szerencsére akad itt jó néhány passzoló fogás is. A Good Food-nál is tombol a gránátalma szezon, kapunk pár receptet, és a pucolás rejtelmeibe is bevezetnek. Gordon Ramsay a lazacról okít, majd jön egy kis homár és a skót tojás. Sallay Fannitól érkeznek a sütitrendek, természetesen receptek társaságában - a fagyi-mousse téma egész kíváncsivá tett. Aztán megkapjuk a Csodálatos Valentin menüt, kényeztetést, és szerelmet első harapásra. Aú. A nemrég beköszöntött újév kapcsán jön néhány jó kis kínai, majd lazítás a barátokkal, mexikói, sütés pékné módra, egy csodás bélszín, még egy kis Valentin (elég lesz, köszi!), a végére pedig egy salzburgi gasztrokaland.

Bár a címlap egyre zsúfoltabb, jó látni, hogy törekednek arra, hogy valóban "élhető" receptek kerüljenek a lapokra.

Kedvenc: Sertésmáj tejszínes erdei gombával

Magyar Konyha - január - február

98 oldal - 695 Ft

Nem nagyon tudom már követni náluk a megjelenéseket. Kerestem január elején, közölték, hogy nincs, erre most meg kiderül, hogy összevont szám van. Na de akkor ez vajon mikor jelent meg? Na mindegy, az a lényeg, hogy megvan. Már egészen hiányoztak! A címlap alapján Prágába kóstolunk, lesznek disznóságok, Cserna-Szabó és 40 recept télidőre. Muszáj megjegyeznem, hogy erről a magazinról mindig az jut eszembe, hogy mennyire szép! Egy kis sertéskitérővel indulunk és rögtön belecsapunk a közepébe, nagy kedvencem, Cserna-Szabó András mesél ételekről és irodalomról. Őt a világ legkedveltebb napi betevője, a rizs követi. Minden, amit csak tudnunk kell róla, na meg persze a hozzá tartozó receptek. Ezután Clare Smyth-t, a Gordon Ramsay étterem konyhafőnökét ismerhetjük meg közelebbről, akit egyébként a fickó F-el csak úgy jellemez, mint Picasso és egy bokszoló keverékét. Jön a Tor Tudománya, avagy minden, amit a disznóvágásról tudnunk kell. Majd a Merfelsz Pince feje, Merfelsz Gábor mutatkozik be, utána pedig a Suhajda cukrászat múltjába nyerhetünk betekintést. Szuflé, Vida Birtok, Terra Hungarica - lássuk be, a Magyar Konyha igazából egy gyönyörű tudományos magazin néhány recepttel. A folytatásban a pincho-ról tudhatunk meg többet a Falatok Forradalmában, forró italrecepteket kapunk a világhíres budapesti Boutiq'Barból, és fény derül a pálinka mibenlétére is. Jön még egy kis zsálya, megtudom, hogy a magazinnak van digitális változata is, majd végül valóban belekóstolunk Prágába.

Kedvenc: Szuflé gyümölcspürével

Nők Lapja Konyha - február

50 oldal - 280 Ft

Forró levesek, 72 kipróbált recept, paradicsomos tészta, lazac, csirke, créme brulée - ezeket ígéri a címlap. Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője indít a 10 legjobb téli levessel - nem rossz, nem rossz. Persze itt sem maradhat ki a szerelmesek napja... Romantikus reggelik és vacsorák - bár lennének szebben fotózva. A témába vágóan megkapjuk a 10 fő vágyfokozót a konyhából, majd végre áttérünk a fánkokra. Ízbolygó créme bulée-t készít, őt követi három isteni aprósütemény. Hagymás ételek, villámgyors csirkecsíkok, süssünk lazacot, mit készítsünk rizs helyett, illetve variációk paradicsomos tésztára. A végén pedig krumplis finomságok, 160 grammos diéta, és olcsó zelleres fogások várnak ránk.

Kedvenc: -

TV Paprika - február

89 oldal - 595 Ft

A kis cédula a címlapon, ami egy hónapja a C-vitamin tartalmat jelölte, most Besztof válogatás felirattal fut. Ezen kívül lesz még Finom sütik kezdőknek, Fahéjas édességek, Csirke és Meleg tészták a hidegben. Be kell valljam, hogy már izgatottan várom, milyen címekkel brillíroznak majd. Egy elég pofás csigával nyitnak, erős kezdés, bár recept az sehol... Tippek, fesztiválok, filmajánló. Jön a csirke a tálban, és már meg is van az, amire olyannyira vártam. Elmorzsolunk egy könnycseppet a Fetával Fatális - Intenzíven finom csirkefogás alcímen. Szerintem erre biztosan van valami random generátoruk már... Valami furcsa műsorajánlót követően jön egy kis River Cottage, meleg tészták - valóban jó receptekkel -, zöldségek télen, majd egy krumplipüré kisokos. Nem is rossz! Ezt követően megtudjuk, hogyan alakul az ízlelésünk, majd jön a Besztof a magazin elmúlt hét évének legjobb receptjeivel. Hány ló húzza a kroaszánt? Lapozzunk tovább... Jönnek az elronthatatlan sütik, fantasztikus fahéj, és itt meg is találjuk az első oldalon már látott fantasztikus csigát fahéjas tekercs néven. Megtanulunk házi joghurtot készíteni - wow! - , megtudjuk, hogy vágycsökkentő a kukoricapehely, majd jön egy kis egyveleg tökkel, bambusszal, szezámmaggal. A szám, mint mindig, most is Winkler Róberttel zár, aki ezúttal kvaszt készít.

Kedvenc: A Besztof valóban best of. Végigenném. Köszönöm!

Vidék íze - február

57 oldal - 470 Ft

A címlapon békebeli kiflik kellemes kis képpel. A folytatásban lesznek még farsangi fánkok, téli zöldségek, immunerősítés, és persze a Valentin-napos és tésztás ziccer, ami itt sem maradhat ki. A főszerkesztő levele fúziós konyhát, nemzetközi számot ígér, hát lássuk! A Gőzölgős hagyományokkal kezdünk, melyek kapcsán megtanuljuk, hogy mit jelent a zegernyés szó, ezután készül egy kis tafelspitz, majd abból főzünk, amit a kamrában találunk. Jön az Utolsó téli lakoma a böjti időszak előtt, itt gyorsan meg is találom az aktuális kedvencemet. Téli zöldségek paprikával, édesburgonyával, tökkel és almával...? Hétköznapi gyors fogások, amik mosogatással együtt elkészülnek 30 perc alatt. A sztárkonyhában Berényi Attila, azaz Domokos László főz, majd közelebbről megismerkedünk az endíviával. Szuperélelmiszerek, görögös fortélyok, velencei karnevál, aztán egy üde, amerikai színfolt, a cronut! Recept, elkészítés, lépésről-lépésre. Aztán jönnek a fánkok, színesek, krémesek, copfosak. Valentin-pite, valentin-kalács, majd sütemények a méltán híres Pataki cukrászdából. A végére jut egy kis maradékfeldolgozás, zamatos egytálak, és kiflik minden mennyiségben.

Kedvenc: Libamájterrine birssel, mogyoróval

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?