Ezt minden nőnek tudnia kell!

Csirke vagy sertés? Kolbász vagy szalámi? Gyulai vagy csabai? Hazai vagy külföldi? Segítünk eligazodni! Kis Magyar Húslexikon – érdekességekkel töltve! (x)

Csirke vagy sertés?

A magyar családok mindkettőt egyformán szeretik, évente nagyjából 30-30 kg fogy egy átlagos háztartásban. A sorban a hal következik, a marhahús és az egyéb baromfi - kacsa, pulyka –, így összességében évente 80 kg húst fogyasztunk.

Disznóságok a konyhából! A magyar családok körében a legnépszerűbb sertéshúskészítmények a füstölt, főtt áruk, ezt követi a szalonna, majd a májas és hurkafélék. A legtöbb sonka Közép-Magyarországon fogy, míg Észak-Magyarországon inkább a szalonnát kedvelik.

A vörös húsok a férfiak kedvencei. Az életkorral együtt fejlődik az ízlelésünk, és így e húsfajták népszerűsége is: 30 éves kor alatt az átlagnál lényegesen alacsonyabb a vörös húsok kedveltsége, 40 éves kor fölött viszont annál magasabb.

A disznótorok novembertől februárig tartanak. A hagyományos disznóvágásokat még ma is nagy kultusz övezi, ilyenkor előkerülnek a titkos családi receptek, s ezek alapján készítik a friss kolbászt, májas vagy véres hurkát, disznósajtot.

Kolbász vagy szalámi?

A méretbeli eltéréseken kívül – a kolbászt minimum 24 mm, míg a szalámit minimum 40 mm vastagságú bélbe töltik – általában fűszerezési különbségek is vannak; a kolbászba mindig kerül pirospaprika, a szalámit pedig különféle borsokkal ízesítik.

Gyulai vagy csabai?

E két kiváló minőségű hazai kolbász között nincs nagy különbség, csupán annyi, hogy a gyulai kolbászba a pirospaprika mellé még bors is kerül, amely még ízesebbé teszi az ételt.

Hazai vagy külföldi?

A háziasszonyok 80%-a jobban bízik a hazai tradíciókban és minőségben, ezért a magyar húsokat választják.

Válaszd Te is a hazait! A magyarországi gazdaságok, húsfeldolgozók gondoskodnak róla, hogy a megszokott ízeket megőrizve, a friss húskészítményeket a lehető legjobb minőségben élvezhesd. A Coop, a legtöbb üzlettel rendelkező hazai élelmiszerlánc pedig arról gondoskodik, hogy ezeket a kiváló élelmiszereket mindig könnyedén megtaláld. Nálunk több száz ellenőrzött minőségű termék közül válogathatsz, amelyek minőségi alapanyagokból, hazai munkaerővel készültek. Üzleteinkben mindig otthon érezheted magad, és velünk együtt lehetsz büszke közös értékeinkre – sőt, a Magyar Hetek alkalmából most különleges kedvezményekkel juthatsz hozzá kedvenc ízeidhez. (x)

Keresd akciós termékeinket!

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...