Étel-ital trend előrejelzés 2014-re

Elkezdődött az újév, az óévi toplistákat és évértékelőket felváltják az előrejelzések. Nézzük, milyen étel-ital trendeket jósolnak a 2014-es évre!

Íme a 10 legfőbb étel-, ital- és gasztrotrend az előttünk álló évre vonatkozóan a nemzetközi élelmiszer- és éttermi tanácsadóként működő Baum+Whiteman-től:

1. Éttermek az üzletközpontokban

A jóslat szerint a bevásárlóközpontokban, hipermarketekben található kis éttermek jóval nagyobb figyelmet fordítanak majd a látogatókra, a fogyasztók számának növekedésére és elkötelezésére, hogy minél sűrűben térjenek vissza hozzájuk. Reméljük, hogy ez nálunk is tapasztalható lesz.

2. Kóstoló, degusztációs menük

Már eddig is érezhető volt az előre összeállított, degusztációs, vagy más néven kóstoló menük népszerűségének növekedése, 2014-re azonban már 'az a la carte' kínálat végét jósolják. Fő érvként azt hozzák fel, hogy így az éttermek sokkal jobban, könnyebben tudnak majd tervezni az alapanyagok és a költségek terén. Véleményünk szerint azért ez leginkább a közép- és a felső kategóriás éttermekben lesz majd inkább észrevehető.

3. Csirke

A csirke lesz az új steak? A jelek szerint újra nagy népszerűségnek örvend majd a manapság az éttermekben már kissé mostohán kezelt szárnyashús. Sőt, arról is szó esik, hogy sok fine dining étterem is a kegyeibe veszi majd.

4. Nemzetközi helyett hazai

Akárcsak a világ más részein, nálunk is észrevehető már, hogy a nagy nemzetközi gyorsétterem láncok helyét egyre inkább átveszik a hazai, bátor, előre mutató vállalkozásokból született kis éttermek és street food helyek, ahol jobb minőségű, friss alapanyagokból készült ételeket kaphatunk - igaz, két sajtburgernél drágábban.

5. Feltámad a hal

A halfogyasztás újra reneszánszát éli majd. Ez már nálunk is érezhető, hiszen az elmúlt hónapokban is egyre több halra specializálódó étterem nyílt. Reméljük, hogy ezek száma a jövőben is csak növekszik majd.

6. Fókuszban a friss italok

2014 a tea, a vermut, az üdítőitalok és a frissen préselt gyümölcslevek éve lesz. Azt jósolják, hogy a ciderek, illetve az alacsony alkoholtartalmú, gluténmentes és egészséges italok népszerűsége is növekedésnek indul.

7. Az egészséges menő

Az egészséges éttermek térhódítását vizionálják az előttünk álló évre: a vega, a környezetbarát, a gluténmentes éttermeket már nem csupán egy szűk réteg látogatja majd, hiszen egyre többen fedezik fel ezeknek az irányzatoknak az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

8. Pop-up helyek, vásárok és tematikus éttermek

Egyre több étterem születik olyan kultikus ételekre specializálódva, amikvagy egy furcsa ötletből nőtték ki magukat, vagy a régmúlt homályából tértek vissza hozzánk. Az ételek, amikkel vásárokon, fesztiválokon találkozhatunk, a nagy népszerűségnek köszönhetően a mindennapjainkban is elérhetővé válnak. Remek példája ennek a tendenciának a Zing Burger, a pho levesezők, továbbá a belga waffelt illetve a bubble tea-t kínáló helyek egyre növekvő száma. Jövőre reméljük, hogy a Kolbice is csatlakozik hozzájuk.

9. Az ázsiai ízek új hulláma

Különleges, ázsiai ízek térnyerése - a hagyományosabb éttermek is egyre gyakrabban fordulnak a thai, a japán, a kínai és a vietnami konyha ízei és alapanyagai felé, hogy új inspirációt, friss ötleteket szerezzenek.

10. Közel-keleti konyha

A török, a marokkói, az iraki, az iráni és az izraeli ízek, alapanyagok nagy népszerűségnek örvendenek majd a bevándorlók által magukkal hozott kultúrának és ízvilágnak köszönhetően.

(via FineDiningLovers)

Címlapról ajánljuk

További cikkek