Előzd meg a katasztrófát!

Nemcsak a tűz, a víz vagy a gáz, de a baktériumok is veszélyt jelentenek konyhánkban. Most következzenek a legrizikósabb bajforrások!

A családi élettér központi helyisége a konyha – itt főzünk, eszünk, kávézunk és cseverészünk a családtagokkal vagy a barátnőkkel, miközben sokszor sürögnek-forognak körülöttünk a gyerekek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ez a környezet biztonságos legyen mindenki számára.

Pára- és szagelszívók

Könnyen bacitelep válhat ezekből a készülékekből is, többek közt a felszálló gőz miatt. Sőt, bármilyen félelmetes is, de akár be is gyulladhatnak az olajoknak, zsíroknak és a rengeteg oxigénnek köszönhetően. Így mindenképp tisztítsuk őket rendszeresen, és az előírásokat figyelembe véve cseréljük a szűrőt!

Konnektorok

Célszerű, hogy a konnektorok minél magasabbra kerüljenek, egyrészt a víz, másrészt a gyerekek biztonsága érdekében. Ha nem épp most készül a konyhánk, sajnos ezzel már nem tudunk mit tenni, maximum annyit, hogy egy úgynevezett „vakdugót” teszünk a konnektorba. Fontos még, hogy egy aljzatra ne kössünk több nagyfogyasztót, hiszen a túlterhelés is okozhat tűzet.

Hűtőszekrény

Ez a baktériumok egyik kedvenc játszótere! A hűtő tartalmának rendszeres ellenőrzésével és tisztántartásával azonban rengeteget tehetünk ellene. Nem más a helyzet a mélyhűtővel sem, hiszen ott sem tarthatjuk az ételeket a végtelenségig. Figyeljünk a lejárati dátumokra!

Mosogatógép

Ha nagyon magas hőfokon futtatjuk a programokat, óvatosan nyissuk ki a gépet, mert a felszálló forró gőz akár égési sérüléseket is okozhat. Emellett rendszeresen tisztítsuk meg a gép szűrőjét is, és néha futtassunk le egy-egy ecetes tisztítóprogramot. Mivel ezek a gépek igen alacsonyan vannak, ügyeljünk, hogy ha éles tárgy van a gépben, a gyerekek ne tudjanak könnyedén hozzá férni.

Mosogató

Talán mondanunk sem kell – amellett, hogy a felületét tisztántartjuk, a lefolyóra is ugyanolyan gondot kell fordítanunk a baktériumok miatt. A mosogatószivacsot, konyharuhákat, keféket és kéztörlőket sűrűn cseréljük illetve mossuk! Az is nagyon fontos, hogy ezeket az eszközöket mindig csak egy dologra használjuk, vagyis ne töröljük a pultot azzal a szivaccsal, amivel mosogatunk, stb. Az edényeket, tányérokat pedig lehetőség szerint inkább a levegőn, a szárítón szárítsuk, és felejtsük el a törölgetést, mert a törlőrongy sem túl higiénikus megoldás.

Tűzhely

A tűzhely a konyha legveszélyesebb gócpontja, a forró felületek, ételek, zsír, olaj, tűz és gáz mind-mind okozhatnak személyi sérüléseket, még akkor is, ha gyakorlott háziasszonyként teszünk-veszünk a konyhában. Elég, ha egy pillanatra elvonja valami a figyelmünket, például gyermekünk. Így főzés közben saját magunk és az ő védelmében a lábasok mindig kerüljenek közelebb a falhoz, és fogóik is befelé nézzenek. Olaj és textilek soha ne kerüljenek a tűzhely közvetlen közelébe! Mindig szellőztessünk!

Pultok és munkafelületek

Ezek azok a platformok, amelyek sokszor közvetlenül érintkeznek az étellel, így tisztántartásuk különösen fontos. Ha kisgyerek van a családban, szintén fokozottan ügyeljünk, hogy mit tárolunk a pulton!

Konyhai kütyük és kisgépek

A legtöbb kisgép már önmagában egy-egy veszélyforrást jelent. Fontos, hogy kábeleik jó állapotban legyenek. Ha a gép forró pl.: grill- és melegszendvicssütők, mindenképp tegyünk alájuk hőálló tálcát vagy lapot, és mindenképp olyan helyen tartsuk, ahogy a gyerekek nem érhetik el.

Tárolók és fiókok

Fontos, hogy mindig rendet tartsunk a tárolókban, és nemcsak a könnyebb átláthatóság miatt, hanem mert egy rosszul berakott késsel például könnyen megvághatjuk magunkat. A vegyszerek és tisztítószerek elrejtése is nagyon fontos, elsősorban a gyerekek vagy épp a háziállatok testi épsége miatt. Az ajtókra, fiókokra és bútorsarkokra is tegyünk biztonsági zárakat és egyéb szükséges védőfelszerelést.

Padló

A konyha padlóját legtöbbször hidegburkolat fedi. Ez a takarítás szempontjából a lehető legpraktikusabb megoldás, azonban ezek a felületek könnyen csúszóssá válhatnak a kiömlött víz, olaj és egyéb folyadékok miatt. Egy felcsavarható, de könnyedén letapasztható szőnyeg ilyenkor jó megoldás lehet. Sokan az ételt – hely híján – a padlón hűtik, ilyenkor fokozottan figyeljünk, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk