Elindult a SUPERFOORGON, lakókocsival kutatjuk fel Magyarország superfoodjait! – 1. rész

A The Bridge Bio, az Eden Premium, a Felelős Gasztrohős és a Nosalty közös sorozatában Magyarország superfoodjait kutatjuk fel. Íme az első rész, melyben Szauer Judit PR-szakemberrel mentünk el gombászni a dencsházai Banyaerdőbe. (x)

Mitől lesz valami superfood?

Az elmúlt években egyre gyakrabban hallott kifejezést azokra az élelmiszerekre használjuk, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Magyarország szerencsére éppen annyira bővelkedik ilyen szuperélelmiszerekben, mint a világ bármely más országa. Bár hazánkban nem nő természetesen chiamag vagy gojibogyó, terem helyettük lenmag vagy éppen friss nyári szeder, melyeknek antioxidáns-, fehérje- vagy éppen rosttartalma még magasabb is tud lenni egzotikusabb társaikhoz képest.

A hazai szuperélelmiszereket nehéz lenne egyetlen oldalon felsorolni, a The Bridge Bio, a Felelős Gasztrohős, az Eden Premium és a Nosalty közösen együttműködve viszont arra vállalkozott, hogy bemutatja azokat a Magyarországon fellelhető gazdaságokat és kisvállalkozásokat, melyeknek célja természetes módon értékes és minőségi zöldségeket, gyümölcsöket és más élelmiszer-alapanyagokat előállítani.

A SUPERFOORGON első részében Szauer Judit PR-szakember és Vida Krisztián, a The Bridge Bio Magyarország vezetője egy ormánsági kis faluba, az alig 560 fős Dencsházára látogattak el gombászni Nagy Krisztával, a helyi Banyaerdő nevű kisvállalkozás alapítójával.

Nagy Kriszta, valamint két társa, Mihályi Edina és Priksz Gábor néhány évvel ezelőtt álmodták meg azt a projektet, mely a Magyarország erdeiben és mezőin fellelhető gombák és egyéb fogyasztható termények köré épül, és amelynek lényege, hogy működése ne csak társadalmi értelemben, de környezetvédelmi szempontból is legyen felelősségteljes. Az ötlet szárnyra kapott, és Krisztáék egy hátrányos helyzetű településeket felvirágoztató uniós pályázat által 50 millió forintos támogatást kaptak a dencsházai Banyaerdő létrehozására.

Fotó: Réthly Dávid

A kisvállalkozás jelenleg egy négy fős, helyi asszonyokból álló csapattal dolgozik, akik a közeli erdőt járva, nap mint nap, gondosan kiválogatott terményeket gyűjtenek össze, dolgoznak fel, és készítenek belőlük ízletes és nagyon mutatós késztermékeket, mint például gombás pestót, fűszeres zöldparadicsom-lekvárt, fenyőrügy- vagy éppen ibolyaszörpöt.

A Banyaerdő lelkes és szorgalmas csapatának nem mindig van könnyű dolga, a természet ugyanis sokszor játszik kiszámíthatatlan játékot. Mivel minden termény csak szezonálisan beszedhető, résen kell lenni, melyiknek mikor jön el az ideje. Van például olyan nap, amikor az időjárás miatt szinte alig akad az erdőben friss, érett gomba, máskor pedig, ahová az ember lép, rögtön fél tucatnyit is talál. A gombászás nagy szakértelmet és odafigyelést igényel, Krisztáék viszont már gyakorlott gombaszedők, így a gondos ellenőrzés után kezdődhet is a feldolgozás. Minden banyaerdős receptet együtt alkot meg a csapat, az elkészült termékeket pedig nemcsak saját webshopjukon, de hétvégenként a Szimpla piacon és a Római-parti piacon is meg lehet vásárolni. Friss alapanyagaikat számos jó nevű étterem használja fel ételeiben, állandó beszállítói például a Felix Kitchen and Bar-nak, a MÁK Bisztrónak valamint A Standnak is.

A Banyaerdőnek nem célja, hogy a jövőben tömegtermeléssel foglalkozzanak, annál inkább fontos számukra a kisebb volumenű, de tudatos élelmiszer-előállítás, és hogy a helyi lakosoknak kiszámítható, biztos munkát, megfelelő munkakörülményeket és korrekt bérezést biztosítsanak. Nagy figyelmet fordítanak a hulladékmentességre is, termékeik lebomló vagy újrahasznosítható csomagolással kerülnek forgalomba.

Fotó: Szauer Judit

Krisztától ottjártunkkor egy óriási kosár frissen szedett gombát is kaptunk, melyből Judit egy különleges, könnyed, triplagombás-tejszínes tésztát készített. Ismerjétek meg a Banyaerdő értékes és ízletes termékeit, és tartsatok velünk, a SUPERFOORGON ugyanis gurul tovább, megmutatjuk nektek Magyarország legjobb szuperélelmiszereit!

Keress még több terméket a The Bridge Bio kínálatában itt!

Látogass el a The Bridge Bio Facebook oldalára is, ahol további receptötleteket és tudatos táplálkozási tippeket találtok!

Az Eden Premium termékeket itt tudod megnézni!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

9 tárgy, amit most dobj ki!

9 tárgy, amiről most megmondjuk, hogy útban vannak neked, és a legjobb lenne őket kidobni, megszabadulni tőlük. Nincs mese, nincs apelláta.