Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ebben a városban mindenki ingyen ehet gyümölcsfákról

Koppenhágában különleges módon próbálják ösztönözni a lakosokat az egészséges táplálkozásra: gyümölcsfákat ültetnek az utcákon, amelyekről bárki ingyen fogyaszthat. 
A koppenhágai városi tanács új döntése szerint egészen különleges módon bírják rá a jövőben a dán lakosokat az egészséges táplálkozásra: városszerte olyan gyümölcsfákat ültetnek, amelyekről bárki ehet – írja a Qubit.
 
 
A városban a közeljövőben számos gyümölcsbokrot és fát telepítenek majd be, amely Astrid Aller, a koppenhágai szocialista párt képviselője szerint nem csak azért jó, mert könnyen vitaminforrásokhoz juttatja az embereket, hanem azért is, mert a gyümölcsös projektnek közösség építő ereje is lesz a jövőben. A városvezetők azt szeretnék elérni, hogy a dán főváros lakói közös tulajdonként tekintsenek a gyümölcsfákra, ezzel is ösztönözve őket a környezettudatosságra. 
 
A skandináv országokban egyre nagyobb reneszánszát éli a gyűjtögető táplálkozás, melynek köszönhetően az emberek nem csak közel kerülnek a természethez, de a helyben is megtermő hazai gyümölcsök közül válogatnak inkább, így is csökkentve hosszú távon ökológiai lábnyomukat. A világhírű dán Noma étterem (itt dolgozott többek között Rácz Jenő is) séfje például fogásainak nagy részét a skandináv területeken megtermő termésekből készíti. 
 
 
A dánoknál most különösen népszerű az a kezdeményezés, mely szerint sok alapanyagot, főleg zöldséget és gyümölcsöt a természetben járva szereznek be az emberek. A dán Vild Mad (Vad ételek) szervezet egy olyan alkalmazást hozott létre, melynek segítségével az erdőben járva a kirándulók könnyen azonosítani tudják azokat a növényeket, melyek fogyaszthatóak és még táplálóak is. Az alkalmazás a beazonosított, vadon termő ételekhez recepteket is ajánl, így elősegítve, hogy a még ismeretlen alapanyagok is eljussanak a dán háztartásokba. 
 

Ez is érdekelhet:

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!