A street food, ami nélkül az éjszakai élet is megállna: íme a dürüm kebab

A kebab nyársra tűzött, sistergő, zamatos ételek képét idézi, húsok, zöldségek és csábító fűszerek ínycsiklandó keverékét. Azonban sokkal több, mint egyszerű, grillezett finomság: kulináris kultúra, történelem és hagyományok bonyolult szövevénye, amelyet korokon és földrészeken átívelő események alakítottak.

Őszintén, hányszor gondolkodtatok már el azon, elsétálva egy kebabos mellett, miközben néztétek az óriási, boxzsák méretű, körbe-körbe forgó tornyot, hogy vajon mióta van már kint az a hús? Igen, én is legalább tízezerszer, de sosem tántorított vissza... bevallom, nagyon kedvelem az útszéli, nem túl bizalomgerjesztő kebabot (is), de manapság már megválogatom, mit viszek be testi templomomba, ezért is készítek szinte mindent házilag, illetve állítom magam kihívás elé, ahogy jelen esetben is: mert az eredeti receptet reprodukálni nagyon jó móka!

Lessétek meg videón is, hogy készült a dürüm kebab:

Kis törióra

A Közel-Kelet ősi konyhaművészetében gyökerező kebab fogalma a hús nyílt tűzön való sütésének kezdetleges technikájára vezethető vissza. A szó, az arab „kabab” szóból származik, amely „sültet” vagy „égettet" jelent. A kifejezést a főzési módra használták, amely során húsdarabokat nyársra húztak, és nyílt láng vagy parázs fölött sütöttek. Az ókorban a közel-keleti nomád törzsek átvették ezt a hatékony módszert, mivel minimális eszközre volt szükség, gyors volt, és a nyársak vagy kardok könnyen hozzáférhető eszközök voltak. A hús kevés volt, ezért a sütéshez apró darabokra vágták, így maximalizálva a hő hatékonyságát, és megkönnyítve az étel elfogyasztását.

Az autentikus báránydürüm teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A kereskedelmi útvonalak létrejöttét követően, a különböző háborúk és birodalmak felemelkedése és bukása nyomán kezdett el terjedni a közel-keleti gasztronómia, és a így kebab is. Minden régió átvette és adaptálta a receptet a helyi preferenciáknak, az étrendi korlátozásoknak, a rendelkezésre álló alapanyagoknak és a kulináris hagyományoknak megfelelően. A fűszerek használata, a húsok kiválasztása, sőt még a sütési technika is jelentősen változott, és ez vezetett a ma ismert számtalan kebabfajtához.

Az autentikus báránydürüm teljes receptjét a képre kattintva találjátok!

Idővel a kebab túllépett puszta táplálék szerepén, és kiemelt helyet kapott a társadalmi és kulturális életben. Napjainkban a kebab az ízek kellemes fúzióját képviseli, és az ősi hagyományok, a regionális hatások és a kulináris kreativitás történeteit idézi. Isztambul nyüzsgő bazárjaiban, Marrakech vibráló szukjaiban és Delhi nyüzsgő utcáiban is kedvelt étel, amelyet sokoldalúsága, gazdag ízei miatt szeretnek.

Az autentikus báránydürüm teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A kebabnak nagy múltja van Törökországban, a nyárson sült és grillezett húsok régészeti bizonyítékai a Kr. e. 9. századra nyúlnak vissza. A két leghíresebb török kebab a Shish Kebab és a Döner Kebab:

a Shish Kebab, azaz a klasszikus török kebab nyárson sütött, pácolt húskockákat tartalmaz, gyakran zöldségekkel, a Döner kebabot viszont függőleges nyársra rakott és megsütött, fűszerezett húsból készítik. Ezután vékony szeleteket vágnak belőle, és pitába töltve vagy tortillalapba csavarva tálalják zöldségekkel és szószokkal.

Az autentikus báránydürüm teljes receptjét a képre kattintva találjátok!

Autentikus báránydürüm - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók: Simon Gábor

Recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgessetek többi kiadós receptünk közül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.