,,Délelőtt még habverő, délután már dobverő van a kezemben" – Csodás tortákat készít Zsófi, a pécsi zenetanár

Hétköznap zeneiskolában tanít, szabadidejében látványos és különleges ízvilágú tortákat készít Oláh Zsófi, akinek munkáit a Pécsen és környékén élők bármikor megkóstolhatják. 

Oláh Zsófi Instagram-oldala igazi kincsesbánya lehet azoknak, akik születésnapi vagy esküvői torta után kutatnak. Bár a pécsi lány zenetanárként rengeteg fiatalt tanít ütős hangszereken játszani, néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy a cukrászmesterséggel is komolyabban elkezd foglalkozni.
Zsófit egészen kislány kora óta érdekelte a sütés, anyukájától és nagymamájától (aki 88 évesen a mai napig rendszeresen süt) rengeteg trükköt és fogást lesett el. Édesszájú család lévén Zsófi maga is odavan az édességekért és a finom süteményekért, két évvel ezelőtt pedig zenetanári szakmája mellett a cukrászat mesterségét is elsajátította.

,,Hogy mi vonz a cukrászatban? Lényegében minden. Az alkotási folyamat egésze. Hogy formát adhatok a formátlannak. Hogy minden egyes desszertembe, tortámba beletehetek egy darabot magamból"

- mesélte Zsófi, aki az utóbbi időkben már megkeresések alapján is dolgozik. Az egyik legizgalmasabb momentum számára az, amikor az emberek megpillantják és megkóstolják az általa készített süteményeket. Zsófi a kihívásoktól sem riad vissza, azokkal is könnyen szót ért, akiknek nincsen konkrét tervük arról, milyen süteményt szeretnének: pár jól célzott kérdés, és nemcsak az derül ki, mit is szeretne a megrendelő, de Zsófi fejében is kialakul a kép arról, milyen külsőt és ízeket kapjon a desszert.

,,Nagyon szeretek kísérletezni. Eleve imádok különböző receptúrákkal játszani, belecsempészni valami huncutságot. Megtartani, tovább fejleszteni, ami jó, és kicsit bosszankodni, ha valami mégsem úgy sül el, ahogy elterveztem."

Zsófinak komoly logisztikát kíván a hétköznapokon beosztani idejét, hiszen a cukrászkodást és a tanítást is össze kell egyeztetnie egymással.

,,Sokszor úgy érzem, hogy tulajdonképpen ugyanaz a „folyamat” mindkettő, hiszen egy gyerkőccel éppúgy, mint az alapanyagokkal, a nulláról indulunk. Minden gyerekben és az összes alapanyagban számtalan lehetőség rejlik. Rajtam múlik, hogy mit hozok ki belőlük."

Tavaly Júliustól Zsófi a villányi Mandula Étterem beugrós cukrászaként is fejlesztheti tudását, szerinte az éttermi cukrászat merőben más, mint egy torta elkészítése, itt ugyanis főleg tányérdesszerteket kell elkészíteni, különböző ízeket, formákat és textúrákat kell egy tányéron megjeleníteni. Az éttermi konyhában teljesen más alapanyagokkal és eszközökkel van lehetőség dolgozni, mint például egy hétköznap, azonban egy szuper csapatnak köszönhetően rengeteg fejlődési lehetőség és segítség áll Zsófi rendelkezésére.
Zsófi szerényen egyelőre csak lelkes újoncnak vallja magát, mégis folyamatosan azon van, hogy fejlődjön, wokshopokon és különböző tanfolyamokon vesz részt. Imád növényekkel dekorálni, mindeközben pedig igyekszik nyitott szemmel járni a világban, és inspirálódni a környezetéből. Hamarosan még a mostaninál is izgalmasabb feladatok várnak rá, ahogy pedig ő mondja:

,,De addig sem unatkozom, délelőtt még habverő, délutánpedig már dobverő van a kezemben."

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek