December 1. - AIDS nemzetközi világnap

Az aktív felvilágosító kampányok ellenére nemzetközi szinten és hazánkban is tovább nő a HIV fertőzöttek, AIDS betegségben élők száma.

Nekem az egész úgy kezdődött, hogy pont 20 évvel ezelőtt (ez egyébként teljesen véletlen!) londoni ösztöndíjasként önkéntesnek jelentkeztem a World Aids Day egyetemi figyelemfelhívó kampányához - amikor is egész nap tájékoztató kiadványokat és óvszert osztogattunk az egyetemistáknak. Mai napig élénken él bennem ez a nap.

December 1-e a Nemzetközi AIDS világnap, amelynek célja a HIV fertőzéssel, AIDS betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

"2014-ben 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2845-re emelkedett. Ebben az időszakban 15-en haltak meg és 51-en betegedtek meg AIDS-ben. 2014-ben volt az eddigi legmagasabb AIDS stádiumban diagnosztizált új HIV fertőzésként regisztrált betegek száma Magyarországon! Sajnos már idén is született csecsemő fertőzötten hazánkban. Az AIDS okozta halálozások száma 2014-ben megduplázódott 2013-hoz képest!" - áll az Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat sajtóközleményében.

HIV és AIDS - mi a különbség?

Az AIDS (Aquired Immunedeficiency Snydrome - szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV vírussal való fertőződés következtében kialakuló, ma még nem gyógyítható betegség.

A fertőzés vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel terjedhet, elsődleges fertőzési módjai az óvszer nélküli közösülés, a közös kábítószeres tűhasználat. Emellett történhet fertőződés transzplantációval, szülés vagy szoptatás során is.

A fertőződés utáni rövid időszakban (6 hét) észlelhetőek nem specifikus tünetek (láz, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek stb.), sokaknak ezek fel sem tűnnek, vagy nem tapasztalnak semmit. Ezt követően évekig (2-7 év) élhet HIV+-ként a fertőzött ember anélkül, hogy tudomása lenne betegségéről. A következő szakaszban újra megjelennek és tartósan fennmaradnak különböző, nem specifikus tünetek - hasmenés, rossz közérzet, testsúlyvesztés, hányás, láz, bőrtünetek stb. - ilyenkor keresik fel legtöbben az orvost. A negyedik szakasz maga az AIDS, azaz egy tünetegyüttes, amikor a fertőzött személy immunrendszere már nem képes felvenni a harcot a különböző, egyébként "hétköznapi" fertőzésekkel, és amelyek bármelyike halálos lehet számára. (A fent idézett sajtóközleményből kiderül, hogy hazánkban sokan csak ebben, az utolsó stádiumban mennek el az orvoshoz!)

A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszeres lehetőségekkel a betegség nem gyógyítható, de a fertőzöttek élete meghosszabbítható.

A fertőzés nem válogat, életkortól, nemtől függetlenül bárki megfertőződhet.

A fertőzés elkerülésének egyetlen módja a védekezés.

  • Szexuális közösülésnél, különösen alkalmi, kevésbé ismert partner esetén mindig használj óvszert!
  • Sose használj közös tűt!
  • Beszélj róla! - Gyermekeiddel, szüleiddel, orvosoddal, tanáraiddal! Ismerd meg a betegséget, a fertőzési lehetőségeket!
  • Ha kockázatos eseményt vélsz felfedezni a múltadban, menj el (anonim) szűrésre! Ne legyél szégyenlős!

Hova fordulhatsz, ha úgy érzed segítségre, tanácsra lenne szükséged?: Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat

További információkat a betegséggel kapcsolatban itt találsz.

Címlapról ajánljuk

További cikkek