Tippek az ünnepi cukorcsökkentéshez – nem lehetetlen!

Ráfordultunk az ünnepi célegyenesre, és akármilyen szokatlan karácsonyunk is lesz idén, süteményt biztosan készítünk majd. Ezekre figyelj, ha idén egészségesebbre hangolnád a vendégváró menüt.

Idén, a ránk telepedő pandémia, a - sokunk számára - hónapok óta tartó otthoni munka miatt talán többen keresnek majd egészségesebb recepteket. Bár a csökkentett cukortartalom vagy cukormentesség még önmagában nem garancia arra hogy a süteményünk kalóriaszegény vagy szuperegészséges lesz - mégis, a kevesebb hozzáadott cukor használatával már jó úton járunk egészségünk megőrzése érdekében.

Lássuk, hogy tudjuk ezt az ünnepi menünél is érvényesíteni! 

Tervezés

Nem titok, hogy a - relatív - nyugalmas ünnepi készülődés egyik titka a tervezés. Nem csak az ajándékok beszerzése és a vásárlás, takarítás, hanem a menü összeállítása tekintetében is. Ha van egy kész menüsorunk, sokkal hatékonyabban vásárolhatunk, és nem utolsó sorban kevesebbet is költünk.

Nem kell teljesen cukormentesre húzni

Ha valaki idegenkedik az édesítőszerektől, vagy éppen nem létkérdés számára, hogy cukormentesen étkezzen, akkor nem kell teljesen cukormentesre készíteni a süteményeket. Azonban mindannyiunk egészsége érdekében csökkenthetjük a cukorbevitelt - felezzük, harmadoljuk a receptekben a hozzáadott cukrot! Garantáltan nem lesz rosszabb az élmény, és máris egy nagy lépéssel beljebb vagyunk.

Cukorhelyettesítők

Sokan gondolják még ma is, hogy a barna cukor jobb, mint a fehér. Ez nincs így, mind energia-, mind szénhidráttartalmuk, felszívódásuk megegyezik. A barna cukornak van egy enyhén melaszos íze, ez pluszt adhat a süteménynek. Energia- és szénhidrát szempontjából a méz sem sokkal jobb opció, de ha sikerül kistermelői mézet szereznünk megbízható forrásból, akkor ezt is használhatjuk édesítésre. Tartsunk ezzel is mértéket, de ha nekünk a mézeskalács fontos kelléke az ünnepeknek, vagy épp a gyömbéres-mézes tea, akkor nem kell erről lemondanunk. Tápanyagtartalom szempontjából a különféle szirupok (pl. juhar-, agávé-), alternatív cukrok (pl. kókusz-) sem jobb megoldások, mint a sima cukor. Ha ezeket szeretjük, használjuk, de ne higgyük, hogy ezekből többet fogyaszthatunk.

Édesítőszerek

Ha szénhidrátanyagcsere-betegséggel élünk, vagy túlsúlyosak vagyunk, akkor mindenképpen támaszkodnunk kell a mesterséges édesítőszerekre. Ne tartsunk ezektől, nem káros hatásúak (csak extrém nagy mennyiségben fogyasztva). Ha nem szoktunk ezekhez a termékekhez, akkor kis adagban próbáljuk ki őket, hogy megtudjuk, melyik a legkedvezőbb számunkra. Némely édesítőszer esetén mellékízt érezhetünk, a cukoralkohol-alapú (pl. xilit) édesítőszerek pedig puffadást, hasmenést okozhatnak. 

Édesíts természetesen!

Akár a csökkentett cukor-/édesítőszer mellett, akár ezek helyett édesíthetünk gyümölcsökkel, gyümölcslével, aszalt gyümölcsökkel vagy ezekből készült termékekkel. A banán édesítőereje közismert, de a datolyát is egyre többen használják erre a célra.

Tanuld meg szeretni a természetes ízeket!

Nem utolsó sorban pedig érdemes szoktatni magunkat az alapanyagok természetes ízéhez. Ha tudod, hogy a süteményed krémjébe, fedőmázába, töltelékébe is kerül még cukor, akkor nem kell az alaptésztát is felcukrozni. A teljes sütemény édességében gondolkozz, hiszen kevés kiábrándítóbb élmény van, amikor egy diós/gyümölcsös/csokis sütinél nem is érzed a jellegzetes ízeket, csak azt, hogy édes-édes-édes. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...