Ezekre a tünetekre figyelj, ha megcsípett egy tigrisszúnyog

Ha aggódsz, mert feltehetően ázsiai tigrisszúnyog csípett meg, figyelj ezekre a tünetekre.

Európa-szerte növekvő tendenciát mutat a trópusi betegség, a dengue-láz  előfordulása, melyet az ázsiai tigrisszúnyog csípése terjeszt. Mivel egy akár halállal is végződő fertőzésről van szó, érdemes tisztában lenni korai tüneteivel.

A dengue-lázat az ázsiai tigrisszúnyog csípése terjeszti

A klímaváltozás miatt a Földközi-tenger térségében található nyaralóhelyeken már egyre többször találkozhatunk tigrisszúnyoggal, így esélyes, hogy lassan hazánkba is elérnek a helyi megbetegedések - írja a Sokszínűvidék.

Ezekre a jelekre figyeljünk:

  • a tünetek kb. 4-10 nappal a csípés után jelentkeznek, és leginkább az influenzára hasonlítanak
  • 2-7 napig tartó láz léphet fel, változó intenzitással
  • az első napokban bőrpír jelenhet meg az arcon
  • az erőteljes fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom- és ízületi fájdalom, hányinger, hányás, valamint a megduzzadt nyirokcsomók is árulkodók lehetnek

A második héten jönnek a tipikusabb, dengue-lázra utaló tünetek:

  • lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg a test nagy részén
  • a tenyereken és a talpakon viszketés és hámlás léphet fel

Amikor a dengue-láz kezdeti hulláma után a beteg jobban érzi magát, 24-48 órával később azonban újabb, súlyosabb tünetek ütik fel fejüket, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert életveszélyről lehet szó:

ilyen a súlyos gyomorfájdalom, ismétlődő rosszullétek, szapora légzés, fogínyvérzés, orrvérzés, rendkívüli fáradtság, nyugtalanság és véres hányás/széklet.

Használjunk szúnyogriasztó szereket, szúnyoghálót, a kertben ne hagyjunk vizet állni semmilyen vödörben/edényben, hordjunk lenge hosszúujjút, nadrágot!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!