Cseréld le a konyhai felszereléseket!

Hihetetlenül el tudja csúfítani a konyhát egy-egy kopottabb konyharuha, vágódeszka vagy serpenyő.

Edényfogó kesztyű

Nem cseréljük túl sűrűn, nem is kell, hiszen egy-két kimoshatatlan zsírpacával vagy kissé odaégett folttal is teljesen jól működik még, igaz? Nem feltétlenül! Ha ugyanis kikopik és elvékonyodik az anyag, kevésbé védi a kezünket is a hőtől, így akár komolyabb égési sérüléseket szerezhetünk.

Vízszűrő

Hogy milyen gyakran kell cserélni a vízszűrőt, az sok mindentől függ:

  • mennyi vizet használunk

  • milyen a gyártó vagy márka

  • mennyi szennyeződés van a vízben

Két-három havonta - de maximum fél évente - azonban érdemes pénzt áldozni rá. Ha eljön az ideje, mindenképp látni fogjuk, mert a víz zavarossá válik benne, ami kis idő elteltével leül az edény aljára.

Fűszerek

Az egész fűszerek általában jóval tovább elállnak, mint porrá őrölt társaik, 3 évnél tovább azonban ezeket se tartogassuk. Érdemesebb tehát egész fűszereket vásárolni és saját kezűleg őrölni, illetve sötét és száraz helyen légmentes dobozokban tartani őket.

Teflon serpenyők

Ha már láthatóan karcos teflonedényünk felülete, mindenképp szabaduljunk meg tőle. Évekkel ezelőtt volt egy találkozásom egy hasonló régi darabbal: miután megettük a benne készült ételt, mintha áramot vezettek volna a fogainkba. Nem kívánom senkinek.

Egyébként állítólag 3 évente ezeket is érdemes lecserélni, ezzel mi nem feltétlen értünk egyet. Csak ügyelni kell, hogy fém eszközökkel ne nyúljunk bele, és lehetőleg ne drótszivaccsal mosogassuk el.

Vágódeszka

A fadeszkák megfelelő ápolása és karbantartása nagyon fontos, hiszen egy életet le lehet élni egyetlen vágódeszkával. Ha azonban megvetemedett – mert hosszabb ideig érte víz – vagy megrepedt, mindenképp cseréljük le, mert így balesetveszélyessé válhat. A repedésekbe ugyanis beleszaladhat a kés, és a baktériumok is otthonra találnak ezekben a hézagokban.

Olaj

Az olajat maximum háromszor érdemes újra felhasználni - na de nem csak úgy szimplán a múltkor ottfelejtett serpenyőből. Használat után hűtsük le a fáradt olajat, szűrjük le (a legalkalmasabb célszerszám erre a kávé filter), majd tegyük légmentesen záródó üvegbe, és tartsuk sötét, hűvös helyen.

Műanyag ételdobozok

Ha a műanyag ételhordó dobozokba zsíros étel kerül, utána legtöbbször képtelenség jól elmosni őket - hiába minden, zsíros marad a tapintásuk. Sőt, sokszor még az ételek szagát is átveszik. Nem érdemes ilyenkor megtartani őket, sőt szerintünk célszerűbb üvegedényre cserélni őket. Habár jóval nehezebbek, mint a műanyagok, nem karcolódnak, és jóval higiénikusabbak is.

Szivacs

A mosogató szivacsokat evidens, hogy cserélni kell. Ha már kopott és nem tudunk vele hatékonyan „súrolni” - nem beszélve a sokszor igen átható szagáról - , mindenképp a kukában a helye. Ha nem látunk rajta különösebb sérülést, akkor is érdemes havonta lecserélni, mert így higiénikus.

Spórolunk, de megéri?

(via: yumsugar)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

érdemes beruházni egy jó min?ség?, mosható mosogatószivacsra, és akkor nem kell havonta eggyel növelni a szeméthegyeket. egy igazán jó darab ráadásul feleannyi mosogatószerrel is megbízhatóbban m?ködik, mint az ócska m?anyagok. 600 Ft-ért már lehet kapni (pl. vixi, pláne a bambusz mosogatójuk!), na ezek tényleg szebben mosogatnak, a m?anyag dobozokkal is jobban elbánnak.

Marcsus

A mosogatószivacsot és a mosogatóruhát ( én viledát használok) hetente kell cserélni. Legalábbis szerintem.

niihka

Zsíros szennyez?déseket a szódabikarbóna ("hagyományos" mosogatás és száradás után behintve az edény oldalát, majd szárazon kitörölve) jól kezeli. A mosogatószivacsot pedig a nap végén érdemes 2 perce (kimosva, még nedvesen) betenni a mikró legmagasabb fokozatára, fert?tlenít!

Címlapról ajánljuk

További cikkek