![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ic/gw/GY89xrOinbmaJYOR3u38erRGBPBVnEkJgHw6iIq4.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2bd6e40de6256c8f904c9cacfdda7cda)
Edényfogó kesztyű
Nem cseréljük túl sűrűn, nem is kell, hiszen egy-két kimoshatatlan zsírpacával vagy kissé odaégett folttal is teljesen jól működik még, igaz? Nem feltétlenül! Ha ugyanis kikopik és elvékonyodik az anyag, kevésbé védi a kezünket is a hőtől, így akár komolyabb égési sérüléseket szerezhetünk.
Vízszűrő
Hogy milyen gyakran kell cserélni a vízszűrőt, az sok mindentől függ:
mennyi vizet használunk
milyen a gyártó vagy márka
mennyi szennyeződés van a vízben
Két-három havonta - de maximum fél évente - azonban érdemes pénzt áldozni rá. Ha eljön az ideje, mindenképp látni fogjuk, mert a víz zavarossá válik benne, ami kis idő elteltével leül az edény aljára.
Fűszerek
Az egész fűszerek általában jóval tovább elállnak, mint porrá őrölt társaik, 3 évnél tovább azonban ezeket se tartogassuk. Érdemesebb tehát egész fűszereket vásárolni és saját kezűleg őrölni, illetve sötét és száraz helyen légmentes dobozokban tartani őket.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/XK/UO/mG3bdUc2qgRXhpPWXKYCJTXGXkJgslgfiZrfyRbs.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=fa210e22d2b02992c9fefdc4cf4ad624)
Teflon serpenyők
Ha már láthatóan karcos teflonedényünk felülete, mindenképp szabaduljunk meg tőle. Évekkel ezelőtt volt egy találkozásom egy hasonló régi darabbal: miután megettük a benne készült ételt, mintha áramot vezettek volna a fogainkba. Nem kívánom senkinek.
Egyébként állítólag 3 évente ezeket is érdemes lecserélni, ezzel mi nem feltétlen értünk egyet. Csak ügyelni kell, hogy fém eszközökkel ne nyúljunk bele, és lehetőleg ne drótszivaccsal mosogassuk el.
Vágódeszka
A fadeszkák megfelelő ápolása és karbantartása nagyon fontos, hiszen egy életet le lehet élni egyetlen vágódeszkával. Ha azonban megvetemedett – mert hosszabb ideig érte víz – vagy megrepedt, mindenképp cseréljük le, mert így balesetveszélyessé válhat. A repedésekbe ugyanis beleszaladhat a kés, és a baktériumok is otthonra találnak ezekben a hézagokban.
Olaj
Az olajat maximum háromszor érdemes újra felhasználni - na de nem csak úgy szimplán a múltkor ottfelejtett serpenyőből. Használat után hűtsük le a fáradt olajat, szűrjük le (a legalkalmasabb célszerszám erre a kávé filter), majd tegyük légmentesen záródó üvegbe, és tartsuk sötét, hűvös helyen.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ep/Oc/nzCVdy5sNtMpxN2CMsT4WGZaudeue2QN91HYBgqn.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b5f3d87f77e3a9e920f52916c1994386)
Műanyag ételdobozok
Ha a műanyag ételhordó dobozokba zsíros étel kerül, utána legtöbbször képtelenség jól elmosni őket - hiába minden, zsíros marad a tapintásuk. Sőt, sokszor még az ételek szagát is átveszik. Nem érdemes ilyenkor megtartani őket, sőt szerintünk célszerűbb üvegedényre cserélni őket. Habár jóval nehezebbek, mint a műanyagok, nem karcolódnak, és jóval higiénikusabbak is.
Szivacs
A mosogató szivacsokat evidens, hogy cserélni kell. Ha már kopott és nem tudunk vele hatékonyan „súrolni” - nem beszélve a sokszor igen átható szagáról - , mindenképp a kukában a helye. Ha nem látunk rajta különösebb sérülést, akkor is érdemes havonta lecserélni, mert így higiénikus.
Spórolunk, de megéri?
(via: yumsugar)