Csatlakozz Te is az Élelmiszerbank kampányához!

Mindig az utolsó falat a legfinomabb, de van, akié 2 nappal ezelőtt volt...ha szerencsés vagy, jut minden napra betevő, csatlakozz az Élelmiszerbank kampányához!

„Mit egyek reggelire, ebédre, vacsorára, és úgy nassolnék is valamit” - a legtöbb ember bele sem gondol abba, hogy milyen szerencsés, hogy csupán azon kell törnie a fejét, hogy kitalálja, milyen ételt fogyasszon az adott napszakban. Magyarországon sajnos több mint 200.000 ember[1] számára az jelenti a problémát, hogy nem tud mit az asztalra tenni. Az Élelmiszerbank most #szerencsesvagyokkampányával az élelmiszerpazarlás és az éhezés elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet.

Hitka Viktória egyedi tányér kollekciója

Magyarországon 1,8 millió tonna[2] élelmiszerfelesleg képződik és megy a kukába, ezen élelmiszerek nagy része sok esetben még fogyasztható lenne. A Magyar Élelmiszerbank 2015-ben 2600 tonna élelmiszert mentett meg és osztott szét több ezer rászoruló között országszerte.

#szerencsesvagyok

Az akció ötletét, valamint a kampány vizuális és kreatív koncepcióját az Élelmiszerbank Hitka Viktória képzőművésszel közösen dolgozta ki a Well Reklámügynökséggel, az „Üres tányérok” imagekampány folytatásaként.

Az Élelmiszerbank legújabb #szerencsesvagyok kampányánakcélja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre, arra, hogy tehetünk ellene közösen.

A kampányhoz egyszerűen lehet csatlakozni:

  • a közösségi médiumok felületein egy ételfotómegosztásával, amelyen a #szerencsesvagyok és #elelmiszerbank hashtagek tűnnek fel,
  • Hitka Viktória egyedi tányérkollekciójával is támogatja a kampányt. A tányérok május 17-től elérhetőek a FLATLAB-ben. Így bárki segítheti az Élelmiszerbank munkáját akár a tányérok „megvásárlásán” keresztül is,
  • vagy akár 1%-os adójának felajánlásával.

„#szerencsesvagyok kampányunkat egy hete indítottuk, és mostanra rengetegen csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, köztük gasztrobloggerek, véleményvezérek és újságírók. Nagyon örülünk, hogy kampányunk nagykövete Hitka Viktória lett. Szeretnénk elgondolkodtatni az embereket, megkérdezni őket, hogy ők szerencsésnek érzik-e magukat, jut-e minden nap étel a tányérukra. Szoktak-e adakozni? Megtehetik-e? Hiszen most zajlik az 1%-os kampány időszaka is, így ez a kérdés külön aktuális. Tesznek-e ők is az élelmiszerpazarlás ellen? A #szerencsesvagyok #elelmiszerbank hashtag-ek erre hívják fel a figyelmet” – nyilatkozta Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatója.

"Hiszek abban, hogy a közösségnek van ereje. Az Élelmiszerbank munkájára óriási szükség van, szeretném, ha minél többet tudnának róla, és támogatnák a szervezetet. Fantasztikus élmény a kampányon dolgozni. Jó látni, hogy a rengeteg közösségi médiás megosztással mások is érzékenyen reagálnak a problémára. Egy pillanatra talán elgondolkoznak azon, milyen szerencsések, hogy van étel az asztalon" - mondta Hitka Viktória képzőművész is, akit tányérokra festett erős mondatairól is ismerhetünk.

A figyelemfelhívó akció május első hetében indult. A járókelőkBudapest különböző helyszínein szépen megterített asztalokra bukkanhattak. A terített asztalról az ételbúrát felemelve az érdeklődők a kampány üzeneteit olvashatták, amelyek az élelmiszerpazarlás mértékére, a nélkülözésre hívják fel a figyelmet. Hisz nem mindenki olyan szerencsés, hogy jut minden nap étel az asztalára.

Csatlakozz adód 1 %-ával Te is a kampányhoz!Adószámuk:18120141-2-42, és légy részese az éhezés és élelmiszerpazarlás elleni küzdelemnek!

Tudj meg többet az Élelmiszerbankról és a kampányról itt!


[1] FAO – ENSZ adatok alapján

[2] Eurostat, 2006

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

„Életminőségünk romlásának okai 80%-ban a bélben keresendők" – Interjú Dr....

Negyvennapos nagyböjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, diéták, a különböző életmód-programoknak se szeri se száma, az ember hirtelen azt sem tudja, melyikhez kapjon közülük. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus [SR] és Hadnagy Viktória dietetikus [HV] a Nosaltynak adott interjúban segít, hogy kicsit tisztábban lássunk, de elmondják azt is, tudatosabbak lettünk-e az étkezésünket, életmódunkat illetően, és hogy miért problémás, ha minden bajra gyógyszeres megoldást keresünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...