A chia magot nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek. Tele van omega-3 zsírsavakkal, fehérjékkel és rostokkal, ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően pedig érdemes akár minden nap fogyasztani a sötét színű magból. Az egyik legelterjedtebb formája a chia magok fogyasztásának a chia puding, amely reggeli gyanánt vagy ebéd utáni édes fogásként is megállja a helyét. Ha azonban te is azok táborát erősíted, akik viszolyognak a nyálkás-nyúlós állagától, de nem szeretnél lemondani a pozitív egészségügyi hatásairól, vesd be ezt az egyszerű trükköt.
Csak annyit kell tenned, hogy előzetesen leturmixolod a chia magokat, így hozzájuthatsz a tápanyagokhoz, anélkül, hogy a ragacsos textúrájú puddingot kellene leküzdened a torkodon.
Szórd a chia magot, a tejet és az édesítőszert egy turmixgépbe, és néhány másodpercig turmixold az elegyet. Láthatod, hogy a kapott folyadék sűrű és sima, mousse-szerű állagú lesz.
Ezután a megszokott módon hagyd a chia pudingot néhány órára a hűtőben pihenni. Ezzel a trükkel ráadásul gyorsabban „összeérik” a puding, és már akár egy óra után is elfogyaszthatod.
Miért érdemes leturmixolni a chia magot
A chia magok a saját súlyuk 10-12-szeresét képesek felszívni folyadék formájában, ami kiválóan alkalmas puding készítéséhez.
Amikor ez a nedvesség bekerül, a magokban található nyálka (oldható rost) aktiválódik, ami a pudingnak azt a viszkózus, zselés állagot adja.
A textúra megváltoztatásán túl azonban más előnye is van a chia magok leturmixolásának.
Összeturmixolva a chia magok könnyebben emészthetőek és jobb tápanyag-felszívódást biztosítanak.
Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy közvetlenül felhasználás előtt turmixold le a magokat. Ha ugyanis előre leőrlöd a chiát, oxigénnek teszed ki őket, emiatt pedig megavasodhatnak.