Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Búgócsiga, diavetítő és pedálos Moszkvics - régi karácsonyi ajándékok, amikre mindennél jobban vágytunk

Emlékeztek az érzésre, amikor a szüleink szóltak, hogy megjött a Jézuska, és mi remegő térdekkel léptetünk be a fenyőillatú szobába? Neked mi volt a legkedvesebb ajándékod?

Régen nem olyan ajándékok után sóvárogtunk, ami felemésztette szüleink félhavi fizetését, hanem Moncsicsire, mesekönyvre, társasjátékra és a Lemezárugyár csipegetős tyúkjára. Na, jó, a pedálos Moszkvics azért nem két fillérbe került.

A diavetítő egyet jelentett a retró házimozival. Imádtuk, ahogy a besötétített szobában a kifeszített lepedőn, vagy a csupasz fehér falon megelevenedett Vuk, Hófehérke és Ludas Matyi története.

A búgócsiga hipnotikus hatással volt ránk, gyerekekre. Valamiért nagyon tetszett mindenkinek, ahogy pörgött, ráadásul később világító változatot is lehetett kapni, ami tovább fokozta a csodálatunkat.

Az amerikai Monopoly magyarosított és a Kádár-korszak ideológiáját lekövető változata a Gazdálkodj okosan. A Monopilyval ellentétben ebben a játékban nem kellett gondolkozni, a szerencséé volt a főszerep, de mi így is imádtuk, ha színes papírpénzek landoltak előttünk.

A kínai majomszerű babák hatalmas sikert arattak az egész világon, és itthon sem nagyon volt olyan gyerek, akinek legalább egy Moncsicsije, vagy moncsicsis pénztárcája, kis táskája ne lett volna.

A csipegetős tyúk pont annyit tudott, amennyit a nevéből is kikövetkeztethetünk: felhúztuk, és csipegetett, amit sokadjára is nagy örömmel nyugtáztunk. A felhúzós kisautó a fiúk kedvence volt, amire ha vigyáztak, évtizedekig működőképes maradt.

És persze, nem hagyhatjuk ki az ugróbékát sem: ezzel a pici rugós játékkal akkor játszottunk, ha meguntuk a bádogcsibét.

A lábbal hajtható játékautónál kevesebb menő játék létezett. Egy pedálos Moszkvicsban feszíteni nem volt mindennapos esemény, különleges kiváltság volt, ha egy ilyen mini verda parkolt a karácsonyfa alatt.

A rugós focit nemcsak a fiúk, hanem a lányok is szerették. Legalább annyira rá lehetett kattanni, mint kamaszként a csocsóra.

A Rubik-kocka, a magyarok egyik legnagyobb és leghíresebb büszkesége is az egyik legkirályabb ajándéknak számított – még akkor is, ha egyszer sem sikerült kiraknunk.

A térbeli mesekönyv az egyik legnagyobb csoda volt gyerekkorunkban. Legalább akkora ámulattal lapozgattuk, és vártuk, hogy milyen tájképek és alakok emelkednek ki a képből, mint amilyen áhitattal a búgócsigát néztük.

A kamaszok álma a pittyegő, világító kvarcóra, a Pajtás fényképezőgép és a kazettás magnó volt. Ezek jelentették a technológia csúcsát akkoriban. 

Az „újabb” változat:

A Barbie babák cukormázas világa előtt is léteztek babák, és apró baba bútorok, amikre a kislányok vágytak. A panel konyha miniatűr műanyag mása sokunk álma volt.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!