Borúra derű: ez a januári melankólia ellenszere

Január, február, itt a nyár. Aki mégse lenne ennyire optimista, annak jól jöhet a következő  gyakorlat, hogy kibírja májusig.

Kinek van olyan ismerőse, aki idén elkezdett lottózni, mert 2016 a szerencse éve? Hányszor kerestünk rá az elmúlt két hétben a neten a lakóhelyünk közelében lévő edzőtermekre? “Ez az év jobb lesz, mint az előző” - ismerős mondat? Vajon min múlik a szerencsés év? Vagy inkább kin? Sokszor segíthetnek az újévi fogadalmak, hogy új célokat találjunk. Változást szeretnénk.Beemelhetünk új dolgokat az életünkbe, de megváltoztathatjuk a gondolkodásunkat is. Ne a lottószelvényben bízzunk, vagy az új személyi edzőnkben, élesítsünk a képességünkön, hogy valóban észrevegyük az élet apró örömeit. Változtathatunk a fókuszon, a kudarcok helyett tekintsünk az eddig elért sikerekre! Lehet,hogy már a családi címeren is szerepelt a panaszláda, és Dulifuli volt a kedvenc mesehősünk, akkor se csüggedjünk!

A pozitív gondolkodás is tanulható

Igen, pont úgy, mint a tenisz vagy a zongorázás. Vagyis gyakorolni kell rendszeresen, az elején fura lesz, nem fog menni, aztán szépen belejövünk. A pozitív pszichológia azt kutatja és tanítja, hogyan lehetünk boldogabbak. Nem elég ha megszabadulunk a szenvedéstől, így csak egy átlagos januári nap hangulatát érjük el. Vagyis jön a nihil és az unalom. A fontos az, hogyan gondolkodunk a dolgokról, és ezt bizony befolyásolni tudjuk. Nem kell megnyitnunk a harmadik szemünket és az se baj ha nem rezonálunk a szférák zenéjével.

A tudományos alapokon nyugvó irányzat olyan, a pszichológiában jól csengő “márkanevekkel” büszkélkedhet, mint Seligman vagy Csíkszetmihályi. Az elmélet mellé pedig kifejlesztettek számos gyakorlatot, amik segíthetnek átírni a negatív gondolkodási sémákat, áthangolni belső működésünket.

Ilyen például a “három jó dolog” gyakorlat

Ahogy neve is sejteti, arról van szó, hogy mindennap össze kell gyűjtenünk három jó dolgot,ami aznap történt velünk, körülöttünk. Akár egy füzetet is nyithatunk, amiben szépen felírjuk napunk élményeit, de az is jó ha este, lefekvés előtt, az elmúlt 24 órát átgondolva tesszük ki a mentális pipákat a napi jó emlékek mellé. Egyértelmű jó pont, ha nyerünk egy tengerparti nyaralást, de annak is lehet örülni, ha a morcos szomszéd reggel ránk mosolyog a lépcsőházban. Ha visszamosolygunk lehet ,hogy jövő héten már a teli kosarat is segít felcipelni a harmadikra. Ha rossz a lift, bosszankodhatunk, de nézhetjük, úgyis a dolgot, hogy teljesítettük a napi ötperc testmozgást - amit nyilván megfogadtunk a szilveszteri koccintás után. Ezzel a fogással olyan erősségeinket fejleszthetjük, mint a hálaérzet, vagy a szeretet elfogadása. Rajtuk keresztül nyitottabbá válhatunk a világra, másokra, vigyázat, ez a végén még emberi kapcsolataink javulásához is vezethet! Ha pedig nehezebb időszakot élünk át, ezek a megerősített képességek segíthetnek, hogy a viharfelhők mögött is meglássuk a kék eget, kreatív megoldásokat találjunk aktuális problémáinkra.

Aki mindezt nem érzi elégnek 2016-os szerotonin szintje megemeléséhez, vigyen a szervezetébe egy kis csokoládét, mondjuk ilyen formában:

Ez is érdekelhet!

Ne fordulj be a téli piac látványától: megérkezett a celebcitrus, a Meyer-citrom!

Címlapról ajánljuk

További cikkek