Bogaras franciák

A csigaevés után újabb abszurd trend van kibontakozóban a franciáknál: már rovarokat is esznek. Nem ők találták fel a spanyol viaszt, mások is ízeltlábú-pártiak. De miért?

Kukoricakrém sült libamájpástétommal, ropogós tücskökkel és hajdinával

Persze nem arról van szó, hogy a háziasszony elmegy a henteshez vagy bogarashoz, és kér jó két kiló lárvát. A Michelin-csillagos szakácsok és a párizsi bisztrók szolgálják fel a jónépnek ezeket a remek fogásokat, és az ábra azt mutatja, van is rá igény, hiszen az érdeklődés növekvő tendenciát mutat.

Shanghai-ban például a rovarfogyasztás a mindennapok része. Mit érdekli őket, hogy az „ételnek" a tányérjukon több lába van, mint egy marhának!

Whisky-s tücsökbuborékok francia pirítóssal

Ökológiai probléma

Rovart fogyasztani tehát innentől már nem lesz tabu. Sőt, megoldhatja az ökológiai problémákat és az éhínséget, hiszen ezekben az apró teremtményekben rengeteg a fehérje, az ásványi anyag, emellett kevesebb energiát kell fektetni a beszerzésükre és feldolgozásukra, mint mondjuk egy sertés vagy marha esetében.

David Faure Michelin csillagos séf 2010 óta kísérletezik bogaras-rovaros menükkel. Nizzában, Aphrodite nevezetű éttermében alternatív ételeket kaphatunk. A listán a következők szerepelnek: zsizsik szarvasgombás olajjal, bifsztek férgekből fetasajttal és céklával, valamint skorpió paprikával és hagymával.

Az Eiffel toronytól nem messze található Le Festin Nu elnevezésű bisztró "The Naked Meal” menüjében szintén rovarok szerepelnek. A felkínált ínyencségek a következők: bajor borsókrém répával, hajdinával és libamájjal, tetején férgekkel illetve sült tücskökkel.

A francia sajtó egyébként szorgalmazza a rovarfogyasztást - hitvallásuk szerint a szöcskék és a férgek fontos élelmiszerforrásaink lehetnek szerte a világban, hiszen mindenhol jelen vannak.

Egy francia cég már piacra is dobta dobozos tücskeit - a Micronutris 5 különböző ehető rovarcsomagot árul.

{ SZAVAZAS }

(via: finedinninglovers)

(csótányos anim gif: tumblr)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!