Bogaras franciák

A csigaevés után újabb abszurd trend van kibontakozóban a franciáknál: már rovarokat is esznek. Nem ők találták fel a spanyol viaszt, mások is ízeltlábú-pártiak. De miért?

Kukoricakrém sült libamájpástétommal, ropogós tücskökkel és hajdinával

Persze nem arról van szó, hogy a háziasszony elmegy a henteshez vagy bogarashoz, és kér jó két kiló lárvát. A Michelin-csillagos szakácsok és a párizsi bisztrók szolgálják fel a jónépnek ezeket a remek fogásokat, és az ábra azt mutatja, van is rá igény, hiszen az érdeklődés növekvő tendenciát mutat.

Shanghai-ban például a rovarfogyasztás a mindennapok része. Mit érdekli őket, hogy az „ételnek" a tányérjukon több lába van, mint egy marhának!

Whisky-s tücsökbuborékok francia pirítóssal

Ökológiai probléma

Rovart fogyasztani tehát innentől már nem lesz tabu. Sőt, megoldhatja az ökológiai problémákat és az éhínséget, hiszen ezekben az apró teremtményekben rengeteg a fehérje, az ásványi anyag, emellett kevesebb energiát kell fektetni a beszerzésükre és feldolgozásukra, mint mondjuk egy sertés vagy marha esetében.

David Faure Michelin csillagos séf 2010 óta kísérletezik bogaras-rovaros menükkel. Nizzában, Aphrodite nevezetű éttermében alternatív ételeket kaphatunk. A listán a következők szerepelnek: zsizsik szarvasgombás olajjal, bifsztek férgekből fetasajttal és céklával, valamint skorpió paprikával és hagymával.

Az Eiffel toronytól nem messze található Le Festin Nu elnevezésű bisztró "The Naked Meal” menüjében szintén rovarok szerepelnek. A felkínált ínyencségek a következők: bajor borsókrém répával, hajdinával és libamájjal, tetején férgekkel illetve sült tücskökkel.

A francia sajtó egyébként szorgalmazza a rovarfogyasztást - hitvallásuk szerint a szöcskék és a férgek fontos élelmiszerforrásaink lehetnek szerte a világban, hiszen mindenhol jelen vannak.

Egy francia cég már piacra is dobta dobozos tücskeit - a Micronutris 5 különböző ehető rovarcsomagot árul.

{ SZAVAZAS }

(via: finedinninglovers)

(csótányos anim gif: tumblr)

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.