Bogaras franciák

A csigaevés után újabb abszurd trend van kibontakozóban a franciáknál: már rovarokat is esznek. Nem ők találták fel a spanyol viaszt, mások is ízeltlábú-pártiak. De miért?

Kukoricakrém sült libamájpástétommal, ropogós tücskökkel és hajdinával

Persze nem arról van szó, hogy a háziasszony elmegy a henteshez vagy bogarashoz, és kér jó két kiló lárvát. A Michelin-csillagos szakácsok és a párizsi bisztrók szolgálják fel a jónépnek ezeket a remek fogásokat, és az ábra azt mutatja, van is rá igény, hiszen az érdeklődés növekvő tendenciát mutat.

Shanghai-ban például a rovarfogyasztás a mindennapok része. Mit érdekli őket, hogy az „ételnek" a tányérjukon több lába van, mint egy marhának!

Whisky-s tücsökbuborékok francia pirítóssal

Ökológiai probléma

Rovart fogyasztani tehát innentől már nem lesz tabu. Sőt, megoldhatja az ökológiai problémákat és az éhínséget, hiszen ezekben az apró teremtményekben rengeteg a fehérje, az ásványi anyag, emellett kevesebb energiát kell fektetni a beszerzésükre és feldolgozásukra, mint mondjuk egy sertés vagy marha esetében.

David Faure Michelin csillagos séf 2010 óta kísérletezik bogaras-rovaros menükkel. Nizzában, Aphrodite nevezetű éttermében alternatív ételeket kaphatunk. A listán a következők szerepelnek: zsizsik szarvasgombás olajjal, bifsztek férgekből fetasajttal és céklával, valamint skorpió paprikával és hagymával.

Az Eiffel toronytól nem messze található Le Festin Nu elnevezésű bisztró "The Naked Meal” menüjében szintén rovarok szerepelnek. A felkínált ínyencségek a következők: bajor borsókrém répával, hajdinával és libamájjal, tetején férgekkel illetve sült tücskökkel.

A francia sajtó egyébként szorgalmazza a rovarfogyasztást - hitvallásuk szerint a szöcskék és a férgek fontos élelmiszerforrásaink lehetnek szerte a világban, hiszen mindenhol jelen vannak.

Egy francia cég már piacra is dobta dobozos tücskeit - a Micronutris 5 különböző ehető rovarcsomagot árul.

{ SZAVAZAS }

(via: finedinninglovers)

(csótányos anim gif: tumblr)

Hozzászólások (3)

Rhode

Elment az étvágyam, nem hiszem, hogy megennék bármilyen drága ételt, ha egy bogár lenne a tetején, akármilyen buborékba is teszik.

Törölt felhasználó

Én egészen konkrétan az említett nizzai Michelin-csillagosban is ettem már rovarokat, több fogásban is... Majd meg is írom.

Törölt felhasználó

Fizetni még nem fizettem bogaras ételért. Csak bicikli vezetés közben volt szerencsém megkóstolni egy két példányt. Azok nem voltak valami kellemesek :-)

Címlapról ajánljuk

További cikkek