Betűtészta-kirakó

Unokaetetésnél, amikor paradicsomleves kerül az asztalra – naná, hogy betűtésztával –, célszerű lazábban számolni az étkezési idővel. Miért is?

A választ nem nagy kunszt kitalálni. Mert szinte biztos, hogy a tésztabetűkből mindegyik gyerkőc kirakosgat egy-két szót a tányér szélére. Márpedig a gondos munkához idő kell, ne siettessük őket, fogjuk fel úgy, hogy sajátos módon gyakorolják a betűvetést. Nem tévedek nagyot, amikor azt állítom, hogy aki járt óvodába vagy megfordult az iskolai menzán, esetleg saját jogon vagy gyereke, unokája révén a közétkeztetéssel kapcsolatba került, nem ismeretlen számára a betűtészta. Hogy szereti-e, az persze más kérdés.

Nálunk az unokáim kedvelik a paradicsomlevest, és bizony ősszel, amikor véget ér a hideg gazpacho szezonja, többször szerepel a menüben. És miután újra felfedeztem az üzletekben a betűtésztát, természetesen azzal készítem. Ha jól emlékszem, volt néhány betűtészta nélküli év – legalábbis sehol nem találkoztam vele, de elképzelhető, hogy csak felnőttek a gyerekeim, én pedig inkább a saját főztömre voksoltam.

Mindenesetre, betűtésztánk van, és még az is elképzelhető, hogy hungarikumot tisztelhetünk benne, mert legalábbis nekem nem sikerült kiderítenem, hogy egyáltalán létezik-e ez a műfaj valahol a világon. Azt viszont felfedeztem, hogy már rovásírásos változata is kapható. Csak remélni merem, hogy egy vállalkozó szellemű kínai nem kap tőlünk kedvet, és a létező több tízezerből azt a néhány ezer, leginkább használt írásjegyet nem „önti” tésztába! Ha mégis így lenne, még az unokáim kedvéért sem vállalkoznék a helyesírási hibák kijavítására.

Levesreceptekért kattints ide!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.