Betűtészta-kirakó

Unokaetetésnél, amikor paradicsomleves kerül az asztalra – naná, hogy betűtésztával –, célszerű lazábban számolni az étkezési idővel. Miért is?

A választ nem nagy kunszt kitalálni. Mert szinte biztos, hogy a tésztabetűkből mindegyik gyerkőc kirakosgat egy-két szót a tányér szélére. Márpedig a gondos munkához idő kell, ne siettessük őket, fogjuk fel úgy, hogy sajátos módon gyakorolják a betűvetést. Nem tévedek nagyot, amikor azt állítom, hogy aki járt óvodába vagy megfordult az iskolai menzán, esetleg saját jogon vagy gyereke, unokája révén a közétkeztetéssel kapcsolatba került, nem ismeretlen számára a betűtészta. Hogy szereti-e, az persze más kérdés.

Nálunk az unokáim kedvelik a paradicsomlevest, és bizony ősszel, amikor véget ér a hideg gazpacho szezonja, többször szerepel a menüben. És miután újra felfedeztem az üzletekben a betűtésztát, természetesen azzal készítem. Ha jól emlékszem, volt néhány betűtészta nélküli év – legalábbis sehol nem találkoztam vele, de elképzelhető, hogy csak felnőttek a gyerekeim, én pedig inkább a saját főztömre voksoltam.

Mindenesetre, betűtésztánk van, és még az is elképzelhető, hogy hungarikumot tisztelhetünk benne, mert legalábbis nekem nem sikerült kiderítenem, hogy egyáltalán létezik-e ez a műfaj valahol a világon. Azt viszont felfedeztem, hogy már rovásírásos változata is kapható. Csak remélni merem, hogy egy vállalkozó szellemű kínai nem kap tőlünk kedvet, és a létező több tízezerből azt a néhány ezer, leginkább használt írásjegyet nem „önti” tésztába! Ha mégis így lenne, még az unokáim kedvéért sem vállalkoznék a helyesírási hibák kijavítására.

Levesreceptekért kattints ide!

Mari nagyi

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

További cikkek