Az IFLScience számolt be arról, milyen érdekes eredményre jutott az olasz Trentói Egyetem a bélmikrobiom és az étrend kapcsolatának vizsgálatakor. Azt jó ideje tudni, hogy a lelki-testi egészségre nagy hatással van bélrendszerünk összetétele, arról azonban idáig kevés információnk volt, hogy milyennek is kéne lennie egy egészséges bélflórának.
A kutatók 21 561 ember biológiai mintáját vizsgálva arra jutottak, hogy a főbb élelmiszer-csoportokat kizáró étrendek befolyásolják a bél mikrobiomját, azaz az emésztőrendszerünkben lévő összes mikroorganizmus összességét.
Ez azt jelenti, hogy a húst, tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó vagy éppen azokat kizáró étrendek hatással vannak a bélflóránkra.
Egyik megállapításuk az volt, hogy bár a vegetáriánus és vegán étrendet folytatók egészségesebben táplálkoznak, mint a mindenevők, mégis nagyobb diverzitást mutat a mindenevők bélflórája.
Ez viszont önmagában nem jelenti azt, hogy a mindenevők bélflórája egészségesebb, ugyanis a különböző bélbaktériumok hatása is más a szervezetre, és fennállhat az a lehetőség is, hogy egy nagyobb diverzitásban több a rossz bélbaktérium.
A kutatás arra is rámutatott, hogy minden étrend egyedi mintázatú bélmikrobiomot hoz létre. A mindenevők esetében például nagyobb számban vannak jelen a húsemésztéséhez szükséges baktériumok, pl. a Alistipes putredinis.
A mindenevőknél több a potenciálisan rákkeltő baktérium
A mindenevők esetében azonban azt is megállapították, hogy bélmikrobiomjukban sokkal több az olyan baktérium, amelyeket a rákos megbetegedésekkel és a gyulladásos betegségekkel is összefüggésbe hoztak.
A vegánok sok olyan baktériummal rendelkeznek, melyek az egészséges anyagcseréhez, a gyulladásos állapotok mérsékléséhez és az immunrendszer rendeltetésszerű működéséhez is hozzájárulnak.
A vegetáriánusok, de tejterméket fogyasztók esetében egy bizonyos baktériumból, a Streptococcus thermophilusból több van, mint a vegánok esetében. Ez a baktérium hatással lehet bizonyos méreganyagokra.
A kutatás egyik szintén fontos megállapítása, hogy a hús vagy tejtermékek elhagyása nem elegendő az egészségesebb mikrobiom meglétéhez, mert ezzel egyidejűleg több rostban gazdag zöldség és gyümölcs fogyasztása indokolt.
Még több életmódcikk itt: