Barilla - az olasz tésztacsoda története

Pármában, a 19. században született meg a Barilla - az egykori kis tésztabolt mára az olasz konyha vezető márkaneve és egyik legfőbb szimbóluma. (x)

Egyik legkedvesebb szakácsunk: Barilla szakács. Oldalunkon található receptjei eredeti olasz tészta-különlegességek, melyek között mindenki megtalálhatja saját kedvencét. Az alábbiakban megosztjuk mesébe illő történetét, melyből kiderül, miként válhatott mára a világ legismertebb tésztagyártójává és az olasz kultúra nemzetközi nagykövetévé.

A Barillát az idősebb Pietro Barilla (1845-1912) alapította - leszármazottai 1576-ig visszavezethetően pékséget vezetettek. Pietro Pármában, a via Vittorio Emanuelle-en nyitotta meg első boltját 1877-ben. A cég komoly fejlődésnek indult, 1910-ben pedig megépült a Barriera Vittorio Emanuelle nevezetű tésztagyár. Pietro üzletét fiai - Gualtiero (1881-1919) és Riccardo (1880-1947) - vitték sikerre. Gualtiero korán elhunyt, így 1919-től öccsére, Riccardora maradt a cég vezetése, aki feleségével, Virginiával 1947-ig irányította a Barillát.

A II. Világháború alatt a Barilla termelése nagymértékben megnövekedett, ezért 1957-ben új gyárat nyitottak a via Veneto-n, a ’60-as években pedig létrehozták - először Rubbiano-ban (1965), majd Pedrignano-ban (1969) - a világ legnagyobbnak számító élelmiszergyárait, ahol grissinit és kenyeret készítettek.

Pietro Barilla - Riccardo fia - 1951-es amerikai útján szerzett tapasztalatait sikeresen kamatoztatta a cégvezetést illetően, és rendre felismerte a technológiai újítások fontosságát. Kísérletezett a folyamatos termelési ciklusok bevezetésével, és tökéletesítette a termékek mennyiségi és minőségi gyártását. Ezen kívül olyan élelmiszer-biztonsági, kereskedelmi és marketing tevékenységekbe kezdett, melyekkel egy évtizeden belül elérte, hogy cége regionálisból nemzeti vállalattá, később pedig az olasz kultúra nemzetközi modelljévé nője ki magát.

A gyár felújításának és kibővítésének befejezése után a Barilla a via Veneto utcában (mai nevén viale Barilla) naponta több mint 2 millió kg tésztát termelt. A piaci igényekre alapozva a vállalat elállt a korábbi ötlettől, hogy újabb gyárat építsen a környéken, a vezetés pedig úgy döntött, Pedrignanoba költöznek. 1960-ban - a gazdasági fellendülés csúcspontján - a Barilla részvénytársasággá alakult.1970-ben az amerikai multinacionális érdekeltségű Grace vállalat vette meg a gyárat, ám 1979-ben Pietro visszaszerezte a többségi tulajdont.

Pietro irányítása alatt tehát a Barilla további jelentős technológiai újításokon ment keresztül, a gyár felvirágzott, a brand jó hírének terjedése pedig megállíthatatlanná vált. Emellett szenvedélyes műgyűjtő is volt: gyűjteményét 1993-ban, 80. születésnapja alkalmából a nagyközönséggel is megosztotta, a róla mintázott szökőkút pedig Parma egyik főterén áll.

Pietro 1993-as halálát követően fiai, Guido és Paolo vették át a családi üzletet, akik egyre erőteljesebben nyitottak a nemzetközi piacok felé. Megvették a piacvezető görög illetve török tésztagyárakat: a Miskot és a Filizt, emellett pedig 1999-ben megnyitották első gyárukat az USA-ban, az Iowa állambeli Amesben.

A Barilla az ezredfordulón is a világ vezető tésztagyára, illetve Európa piacvezető sütőipari termékeket gyártó vállalata maradt. Fő brandjei: Mulino Bianco (alapítva 1976-ban) és a Wasa (alapítva 1992-ben.) További tulajdonában levő márkák: Voiello (1975) és Pavesi (1992).

A Barilla története tehát több mint 130 évvel ezelőtt indult egy kis tészta- és pékáru kereskedésből, mára pedig piacvezető olasz élelmiszer-ipari vállalattá nőtte ki magát. Mintegy 30 gyárral rendelkezik, melyekből 14 Olaszországban, 16 külföldön található, termékeit pedig a világ több mint 100 országába exportálja.

A Barilla három fő alapelve a vásárlók elégedettsége, valamint az egészség- és környezettudatosság. Termékei világszerte prémium minőségükről híresek, a kutatásra, fejlesztésre és az új technológiákra pedig kiemelt hangsúlyt fektetnek. (x)

További információért a Barilláról kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

További cikkek