Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bámulatos tálalóeszközökkel mutatkoztak be a fiatal hazai tervezők

Vezető magyar séfekkel együttműködve hoztak létre természeti jelenségek által inspirált tálalóeszközöket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kerámiatervező hallgatói.

Szerdán a budapesti Design Terminálban bemutatott munkák a MOME fine dininghoz kapcsolódó, Abstract Nature elnevezésű projektje a tárgyalkotás, a gasztronómia és a food design határterületein mozog, megmutatva az egyetemnek egy olyan arcát, amely a jövőben egyre fontosabb lesz – mondta el a bemutató előtt a MOME rektorhelyettese.

A MOME hallgatói kísérleti koncepcionális tárgyegyütteseket alkottak, amit egy általuk választott természeti jelenség inspirált. A jelenségek elemzése révén megértett természeti tulajdonságok, gyakran teljesen átírva, izgalmas, egyedi megoldásokat eredményeztek.

Barcza Dániel szerint az egyetemen mindig erősen jelen voltak a kézművességhez kötődő – úgynevezett craft – diszciplínák. Ez a jövőben is így lesz: a MOME szeptemberben elindítja a tárgyalkotás alapszakot, ahol az oktatás már nem a felhasznált anyagból, hanem a megválaszolandó kihívásokból indul ki – közölte.

A rektorhelyettes elmondása szerint az egyik fontos tematika éppen a gasztronómia és a food design lesz, a MOME ezért műhelyt is létrehoz ennek a területnek a kutatására.

Az Abstract Nature projekt keretében Pesti István séffel konzultálva Fű Borbála a föld rétegződéséből, Kovács Máté a futóhomok változó jellegéből, Simon Borbála pedig a borostyánkő keletkezéséből kiindulva alkotott tálalóeszközöket. Sárközi Ákos séf volt a konzultánsa Herter Katalinnak és Mezei Enikőnek, akik a kristályosodás folyamatából, illetve a láva mozgásából merítettek ihletet.

Almássy Lili a talaj keverék jellegéből kiindulva, Tengely Nóra az olvadásra reflektálva készített egyedi tálalóeszközöket Várvizi Péter séf segítségével, Huszár Krisztián séf pedig Sáfrán Anett bauxitkőzetek inspirálta táljainak megalkotásában működött közre.

Maurer Klimes Ákos programvezető elmondta, a hallgatók és a séfek fél éven át dolgoztak együtt az eszközök megalkotásán, és közülük többen is folytatják majd a közös munkát.

Ez is érdekelhet!

Szuper hír a tavaszi piacozóknak: Rövidesen megnyitja kapuit a szegedi Nagybani Piac

(NOSALTY/MTI)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!