Emeld négyzetre az almaevést, készíts isteni kompótot!

Almakompótot készíteni mondhatni pofonegyszerű mutatvány, mégis van pár apróság, amire érdemes odafigyelni, ha igazán tökéletes végeredményt szeretnénk. (x)

Almát ugyan már egész évben kapni, de ilyenkor ősszel kimondottan megkívánunk mindenféle almás fogást. De nemcsak pitéket és réteseket szoktunk ilyenkor készíteni belőle, hanem befőzésre is gyakran sor kerül, nem is véletlenül: az almakompót az egyik legnagyszerűbb dolog, ami ebből az egyszerű alapanyagból készülhet.

Az egyszerű almakompót receptjét ITT találjátok

És hogy mire figyeljünk, amikor befőzünk?

Alma

Az almaválasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy minél puhább az alma, annál hamarabb fog puhára főni. Ugyanez igaz a darabolásra is: minél kisebbre aprítjuk, annál kevesebb idő kell neki. Mi most hagyományos módon hámoztuk, csumáztuk és gerezdekre vágtuk, a keményebb fajta almánknak így se kellett több 15-20 percnél a tűzön.

Apropó, főzés: véletlenül se főzzük szét az almát! Érdemes úgy számolni a puhasággal, hogy tudjuk, a tűzről levéve a saját forró leve még tovább fogja főzni.

Fűszerek

A jó almakompót titka a jó minőségű alma mellett a megfelelően kiválasztott ízesítés. Szeretjük, ha kellemesen fűszeres, de fontos az is, hogy harmonizáljanak egymással a belefőzött ízek. Mi most egy egész vaníliarudat, ujjnyi szeletelt gyömbért, egy rúd fahéjat és egy citromot tettünk bele ízfokozónak. A vanília magjait kikapartuk, de a rudat is belefőztük, hiszen rengeteg íz van még abban is. A citromról pedig először lehámoztuk a héját, majd kifacsartuk a levét is.

Ez az almabefőtt a leghidegebb téli napokon is mosolyt csal majd az arcodra - pontos recept ITT

Barnulás-megelőzés

Az összes fűszert aztán a vízzel együtt egy kisebb lábasba tettük, és ebbe dobtuk a hámozott-darabolt almacikkeket. A citromos víz ugyanis megakadályozza, hogy bebarnuljon az alma, ezért szokás citromos vízbe áztatni az almát felhasználásig. Így azonban kiönteni sem kell majd az áztatóvizet, hiszen utána ez lesz a kompót főzőleve.

Főzés

Amikor már minden alma a fűszeres lében úszkált, ízlés és szükség szerint cukroztuk az egészet. Lefedve aztán puhára (de nem túl puhára!) főztük az almát. Ezután egy szűrőkanál segítségével sterilizált üvegekbe kanalaztuk a gerezdeket, majd a teli üvegeket felöntöttük a főzőlével. És tádámm, kész!

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.