7 tipp kezdő fogyókúrázóknak

Néhány alapgondolat, amelyeket szerintem minden fogynivágyónak át kell gondolnia, mielőtt belevág a testsúlycsökkentésbe.

Vannak, akik egész életüket fogyókúra nélkül élik le - akár azért, mert nincs szükségük rá, akár azért, mert elégedettek önmagukkal akkor is, ha esetleg túlsúllyal élnek. Mondjuk a fogyókúra szót én sem kedvelem, hiszen tartós eredményt nem igazán lehet "kúrával" elérni. Ahhoz, hogy egész életünkre megszabaduljunk a felhalmozódott felesleges kilóktól, kiegyensúlyozott testsúlycsökkentésre, és elcsépeltnek hangzik talán, de életmód-változtatásra van szükség.

Összegyűjtöttem pár tanácsot, amelyeket a kezdő fogynivágyóknak mindenképpen érdemes szem előtt tartaniuk, de talán azoknak is adhatnak némi támpontot, akik már többféle diétával, kúrával próbálkoztak hosszabb távon - sikertelenül.

1. Motiváció

Az első vizsgálati pont, hogy igazán komolyak-e a testsúlycsökkentési szándékaink. Ennek szerintem egy titka van - tegyük fel magunknak a kérdést, hogy tényleg mi szeretnénk-e fogyni? Mert ha erre a kérdésre, tükörbe nézve nem tudunk egy mély, határozott "Igen"-nel válaszolni, ha csak azért szeretnénk megszabadulni pár kilótól, mert megjegyzéseket kapunk kollégáinktól, társunktól, családunktól - akkor nagy valószínűséggel eleve kudarcra vagyunk ítélve. Belső motiváció nélkül nem lesz kitartás, nem lesz tartós eredmény.

Annak érdekében, hogy minél stabilabban állhassunk az úton, érdemes közvetlen környezetünkkel is megosztani terveinket, hogy ne váljunk támadások célpontjává - nyilván egy normális környezetben erre sor sem kerül, hanem inkább a barátok, család, társ támogatására számíthatunk.

2. Miért fogyjunk?

A belső motiváció erősítésére érdemes átgondolnunk, hogy miért is rossz az nekünk, ha túlsúlyosak vagyunk. Persze 0ma ezt a kérdést sajnos esztétikai szintre emelte a média, de ha egy pillanatra elgondolkozunk, akkor vannak ennél igazibb okok is. A túlsúly komoly kockázati tényező:

 • magas vérnyomás-
 • szív- és érrendszeri-
 • szénhidrát-anyagcserezavarral kapcsolatos - (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség)
 • ízületi-, mozgásszervi-
 • bőr-
 • endokrinológiai-
 • légzőszervi-
 • daganatos-

betegségek esetén.

Olvastad már?

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

A fentiek mellett pedig általános életvezetésünkre, önbizalmunkra is pozitív hatással van, ha elégedettek vagyunk önmagunkkal, a testképünkkel, és egészségünk a lelki dimenzióban is érvényesül.

3. Beteg vagyok?

A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség jellemzően hosszú idő alatt alakulnak ki, "észrevétlenül" - hacsak nem járunk rendszeresen szűrésekre. Mielőtt belekezdenénk a testsúlycsökkentő étrendbe, érdemes a háziorvosunkkal vérvételre beutalót kérni és az eredményeket vele áttekinteni. Ha a vérvétel eredményén vannak csillagozott értékeink, akkor ezek hatással lehetnek az étrendünkre is, adott esetben betegségek előrejelzéseként értékelhetjük őket.

4. Ezek nélkül nem fog menni!

Nagy valószínűséggel tartósan változtatnunk kell azon, hogy:

 • mit eszünk
 • hogyan étkezünk
 • milyen a hozzáállásunk
 • mennyit mozgunk

5. Re-á-li-san!

Ész nélkül semmiképpen sem érdemes belevágni a testsúlycsökkentésbe. Reális, fokozatos célokat érdemes kitűzni magunk elé. Az évtizedek alatt felhalmozódott súlyfeleslegtől ne akarjunk 1 hónap alatt megszabadulni. Az ideális testsúlycsökkentési tempó heti 0,5-1 kg, ehhez mérten állítsunk be magunknak 4-8 hetes célokat. Pl.:

 • "a következő 4 hétben 2 kg-t szeretnék fogyni"
 • "keresek egy online kalóriaszámláló applikációt, és legalább egy hétig rögzítem, hogy mit fogyasztok"
 • "a következő héten két nap mozgok legalább 30 percet, az azt követő héten és az után hetente legalább háromszor" stb.

Ha elértük a fenti célokat, tűzzünk ki újabb, kisebb lépéseket. Ugyanakkor ne várjuk el, hogy 20 év múlva is beleférjünk ballagási ruhánkba, vegyük figyelembe, hogy életkorunkkal a testünk működése és szükséglete is változik. A testsúlycsökkenésünket rengeteg tényező, pl. genetika, életkörülményeink, fizikai képességeink is befolyásolja. Ismerjük fel ezeket a tényezőket, amin tudunk, változtassunk, de lehet, hogy akad majd olyan is, amin nem tudunk változtatni - ezek ellen ne küzdjünk.

6. Korlátozott korlátozások

Viszonylag nehéz olyan étrenden élni sokáig, ami sok olyan ételt tartalmaz, amit igazából nem kedvelünk, és kevés olyat, amit nagyon szeretünk. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a megfelelően - lehetőleg szakember által, személyre szabottan - összeállított testsúlycsökkentő étrendbe meglepő módon nagyon sokféle alapanyag és étel belefér. Ez az étrend színes, változatos, jóval túlmutat a saláta+csirkemell és édesítős tejeskávé világán, nem igényel semmi extra élelmiszert. A túl erős korlátozásokat tartalmazó étrendek nem tarthatóak fenn sokáig, gyakran fulladnak mértéktelen "zabálásba", amikor végkép elfogy a türelmünk. Ezeket az eseményeket követően aztán önbizalmunk is mélyre süllyed, hiszen ahelyett, hogy felismernénk, rossz étrendet követtünk, gyakran hibáztatjuk magunkat az akaraterőnk hiánya miatt. Ez nyilvánvalóan nem vezet sehová.

7. Nem lehetetlen

A sikeres testsúlycsökkentés nem egy sétagalopp, de mindenkinek sikerülhet. Csodabogyók nincsenek, de bátran kérjünk segítséget, dolgozzunk "fejben" és testben - és legyünk nagyon-nagyon türelmesek. Menni fog.

(via about health)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.