5 isteni fogás, amit mindenképpen meg kell kóstolnod, ha Máltára utazol

Csodálatos zöldségek és gyümölcsök, tengernyi halféle, kevéssé zsíros húsok és sok nemzet tapasztalata - így alakult ki a mai máltai gasztronómia. Fedezd fel velünk!  (x)

Málta földjén, a Földközi-tenger közepén található kis szigeten sok nemzet megvetette a lábát. Ki hódítási, ki kereskedelmi céllal érkezett, és egy biztos: a gasztronómiában mindenki letette a névjegyét. A fogásokban így nyomokban megtalálható a brit, észak-afrikai, francia, görög, olasz és spanyol ízvilág. Egy csodás, színes képet mutat a mostani máltai konyha.

Lampuki

A lampuka egy elég komoly, mondhatni ősi kinézetű hal. Ez csak a máltai neve, magyarul nagy aranymakrahal, Európa más országaiban dorado vagy doráda néven, Amerikában, Ázsiában mahi-mahi-ként ismert. Sütve, párolva nagyszerű. Máltán a sült verzióját citromos-kapribogyós-paradicsomos szósszal, valamint pitébe sütve is kötelező kipróbálni.

Tudtad?

A Máltán fellelhető halak palettája igen sokszínű, többek között ezeket a halakat kóstolhatjuk meg: cerna (fűrészes sügér), dentici (dentex), dott (kőhal), sargu (fehér keszeg), spnotta (tengeri süllő), trill (vörös márna). Ezeken kívül találunk még kard- és tonhalból készült fogásokat, az előzőekben említett lampukát, valamint polipot és tintahalat, melyekből gazdag ragukat és tésztaszószokat is készítenek.

Irány Málta, kattints ide!

Aljotta

A sziget első számú hallevese. A egyik legismertebb máltai fogás, melyet a mediterrán, friss zöldfűszeres-citromos ízvilág jellemez. Egyes források szerint a francia bouillabaisse adaptációja, de valószínűleg csak francia behatásra készült először, és az évek során kapta meg máltai egyediségét.

Töltött tintahal

A kalamárit tisztítás után fokhagymás-paradicsomos-petrezselymes töltelékkel töltik. A tölteléket, ahogy nálunk a hurkáét, itt is rizzsel vagy gyakrabban zsemlemorzsával sűrítik. Aztán a töltött tintahalakat egy serpenyőben megpirítják, és hagymás paradicsomszószt készítenek mellé, amiben tovább párolják az ételt. Akkor lesz a legpuhább állagú, ha minél kisebbek a tintahalak.

Nyúlragu

Máltai nyelven a fenek imtektek egy lassan, vastag vasedényben sütött, ízletes nyúlragú. A nyúlhúst fehérborban, fokhagymával pácolják, majd egy sűrű, zöldfűszeres paradicsomszószban készítik el.

Máltai nyúlragú - a receptért kattints a képre!

Bragioli

A töltött göngyölt marhahús hátszínből készül, melybe darált marhahúst, répát, fokhagymát és főtt tojást tesznek. A tintahalhoz hasonlóan először lepirítják a tekercset, majd vastag, fűszeres paradicsomszószban, fedő alatt megpárolják. Egyes helyeken az angol nyelvű étlapon az étel másik neve szerepel (beef olive), amiből arra következtethetnénk, hogy a töltelékben lesz olívabogyó. Valójában nem ezért hívják így, hanem az étel alakja miatt, ugyanis a tekercseknek az elkészítés után olívabogyó alakjuk lesz.

+ 2 érdekesség

  • A máltai édességek egy külön cikket érdemelnének, mi most csak párat említünknév szerint.Nézzetek utánukvagy kóstoljátok meg őket személyesen: biskuttini tar-rahal, figolla, helwa tat tork, imqaret, kannoli tal-irkotta, kwarezimal, prinjulata, pudina tal-hobz, qaghaq tal-ghasel, qaghao tal-gulglien, és zeppoli.
  • Ha Máltára gondolunk, először nem a borok jutnak eszünkbe, pedig egyre-másra nyerik a külföldi, többek között francia elismeréseket, szóval ha étteremben vacsorázunk, mindenképpen rendeljünk a fogásunkhoz illő helyi bort a pincértől.

Keress még több úti célt Máltán, kattints ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...