5 isteni fogás, amit mindenképpen meg kell kóstolnod, ha Máltára utazol

Csodálatos zöldségek és gyümölcsök, tengernyi halféle, kevéssé zsíros húsok és sok nemzet tapasztalata - így alakult ki a mai máltai gasztronómia. Fedezd fel velünk!  (x)

Málta földjén, a Földközi-tenger közepén található kis szigeten sok nemzet megvetette a lábát. Ki hódítási, ki kereskedelmi céllal érkezett, és egy biztos: a gasztronómiában mindenki letette a névjegyét. A fogásokban így nyomokban megtalálható a brit, észak-afrikai, francia, görög, olasz és spanyol ízvilág. Egy csodás, színes képet mutat a mostani máltai konyha.

Lampuki

A lampuka egy elég komoly, mondhatni ősi kinézetű hal. Ez csak a máltai neve, magyarul nagy aranymakrahal, Európa más országaiban dorado vagy doráda néven, Amerikában, Ázsiában mahi-mahi-ként ismert. Sütve, párolva nagyszerű. Máltán a sült verzióját citromos-kapribogyós-paradicsomos szósszal, valamint pitébe sütve is kötelező kipróbálni.

Tudtad?

A Máltán fellelhető halak palettája igen sokszínű, többek között ezeket a halakat kóstolhatjuk meg: cerna (fűrészes sügér), dentici (dentex), dott (kőhal), sargu (fehér keszeg), spnotta (tengeri süllő), trill (vörös márna). Ezeken kívül találunk még kard- és tonhalból készült fogásokat, az előzőekben említett lampukát, valamint polipot és tintahalat, melyekből gazdag ragukat és tésztaszószokat is készítenek.

Irány Málta, kattints ide!

Aljotta

A sziget első számú hallevese. A egyik legismertebb máltai fogás, melyet a mediterrán, friss zöldfűszeres-citromos ízvilág jellemez. Egyes források szerint a francia bouillabaisse adaptációja, de valószínűleg csak francia behatásra készült először, és az évek során kapta meg máltai egyediségét.

Töltött tintahal

A kalamárit tisztítás után fokhagymás-paradicsomos-petrezselymes töltelékkel töltik. A tölteléket, ahogy nálunk a hurkáét, itt is rizzsel vagy gyakrabban zsemlemorzsával sűrítik. Aztán a töltött tintahalakat egy serpenyőben megpirítják, és hagymás paradicsomszószt készítenek mellé, amiben tovább párolják az ételt. Akkor lesz a legpuhább állagú, ha minél kisebbek a tintahalak.

Nyúlragu

Máltai nyelven a fenek imtektek egy lassan, vastag vasedényben sütött, ízletes nyúlragú. A nyúlhúst fehérborban, fokhagymával pácolják, majd egy sűrű, zöldfűszeres paradicsomszószban készítik el.

Máltai nyúlragú - a receptért kattints a képre!

Bragioli

A töltött göngyölt marhahús hátszínből készül, melybe darált marhahúst, répát, fokhagymát és főtt tojást tesznek. A tintahalhoz hasonlóan először lepirítják a tekercset, majd vastag, fűszeres paradicsomszószban, fedő alatt megpárolják. Egyes helyeken az angol nyelvű étlapon az étel másik neve szerepel (beef olive), amiből arra következtethetnénk, hogy a töltelékben lesz olívabogyó. Valójában nem ezért hívják így, hanem az étel alakja miatt, ugyanis a tekercseknek az elkészítés után olívabogyó alakjuk lesz.

+ 2 érdekesség

  • A máltai édességek egy külön cikket érdemelnének, mi most csak párat említünknév szerint.Nézzetek utánukvagy kóstoljátok meg őket személyesen: biskuttini tar-rahal, figolla, helwa tat tork, imqaret, kannoli tal-irkotta, kwarezimal, prinjulata, pudina tal-hobz, qaghaq tal-ghasel, qaghao tal-gulglien, és zeppoli.
  • Ha Máltára gondolunk, először nem a borok jutnak eszünkbe, pedig egyre-másra nyerik a külföldi, többek között francia elismeréseket, szóval ha étteremben vacsorázunk, mindenképpen rendeljünk a fogásunkhoz illő helyi bort a pincértől.

Keress még több úti célt Máltán, kattints ide!

Címlapról ajánljuk