1500 kalóriás étrend

1500 kalória/nap mellett döntöttél? Összeraktam nektek az alapokat, amelyeket az étrend-összeállításnál érdemes figyelembe venni.

Az 1500 kcal/napos étrend jellemzően egy testsúlycsökkentési célú étrend. A kalóriákon kívül azonban érdemes még egyéb változókat is figyelembe venni ahhoz, hogy az étrend kiegyensúlyozott maradjon, és kalóriamegszorításunk előnyeit élvezve ne okozzunk kárt szervezetünknek.

A testsúlycsökkentő étrendekben is alapelv, hogy mindhárom makrotápanyagnak szerepelnie kell az étrendben, mégpedig (megközelítőleg) az optimális arányban: fehérjék (20%), zsírok (30%), szénhidrátok (50%). Emellett fontos, hogy törekedjünk a gyakori, kisebb mennyiségű étkezésekre, étkezzünk ötször egy nap. Az egyes étkezésekre beosztandó energiamennyiség (kcal) és makrotápanyag mennyiségek (g) értékeit pakoltuk össze nektek a fenti ábrában.

A szénhidrátok alatt elsősorban értsük az összetett szénhidrátokat, zsírok közül válasszuk a telített zsírsavakban szegényebb, illetve az egyszeresen telítetlen (pl. olívaolaj) és a többszörösen telítetlen (pl. lenmagolaj, dióolaj, halolajak) zsírsavakban gazdag olajakat. Fehérjeforrásaink lehetnek növényi eredetűek (pl. gabonafélék) és állati eredetűek is. Utóbbiak közül válasszuk a zsírszegény húsrészeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.Természetesen a fentiek mellett oda kell figyelni a megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és élelmirost-bevitelre is. Ha azonban odafigyelünk arra, hogy étrendünk változatos legyen, és fogyasztunk napi legalább fél kg zöldséget és/vagy gyümölcsöt, akkor nagy valószínűséggel megfelelő lesz a fenti tápanyagok bevitele is.

Kinek ajánlható a napi 1500 kalóriás étrend?

A napi energiaszükséglet függ a fogyni vágyó életkorától, nemétől, jelenlegi testsúlyától, fizikai aktivitásától, ismert krónikus betegségeitől. Alapszabály, hogy nem szabad az alapanyagcsere-szükségletünknél alacsonyabb napi energiabevitelt megállapítanunk, illetve nyilvánvalóan, ha valaki fogyókúrája elején napi 3000 kcal-t fogyaszt, akkor nem érdemes hirtelen 1500 kcal/napi energiabevitelre átállni, hanem fokozatosan érdemes a kalóriákat csökkenteni. Korábbi cikkeimben összeállítottam már nektek 7-7 tippet az étrendbe illeszthető ebédekre és vacsorákra.

Fontos még természetesen a megfelelő napi folyadékbevitel is, ez legyen 1,5-2,5 l folyadék/nap (ez függhet pl. a fizikai aktivitástól illetve a külső hőmérséklettől - pl. kánikulában nyilván magasabb a szükséglet): elsősorban víz, ásványvíz, hozzáadott cukor nélkül készült, frissen préselt zöldség- vagy gyümölcslevek ajánlottak. A testsúlycsökkentés fontos pillére a rendszeres fizikai aktivitás, amely amellett, hogy hozzájárul a fokozottabb energiafelhasználáshoz, élénkíti az anyagcserét, javítja a keringést, és jó hatással van közérzetünkre. A számotokra megfelelő mozgásformáról egyeztessetek szakemberrel.

Címlapról ajánljuk

További cikkek