Egészséges olajok? Igen!

Milyen olajat érdemes az ételkészítéshez használni? Én az olajak esetében is a sokféleségben hiszek, most az olíva- és a lenmagolaj jó tulajdonságait mutatjuk meg nektek.

Az olajok növényi eredetű zsiradékok, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak. Zsírsavmolekulákból állnak, makrotápanyagok közül csak zsírt tartalmaznak, ennek megfelelően magas energiatartalmúak. Emellett azonban gazdagok egyszeresen- (pl. olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakban (pl. omega-3, omega-6 zsírsavak), ezért érdemes őket beszereznünk.

Gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogy milyen olajat érdemes otthon használni. Én szeretem a változatosságot, nálunk általában 3-4 féle olaj van otthon. Az egyes olajok a bennük található zsírsavaknak megfelelően más-más kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Olíva- vs. lenmagolaj

Az olívaolaj az elmúlt évtizedben népszerű olajfajtává vált hazánkban. Rá a magas olajsavtartalom a jellemző, ami bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterin szintet, illetve kisebb mennyiségben tartalmaz a koszorúér betegségek kockázatát csökkentő omega-6 zsírsavakat. A jó minőségű olívaolaj íze karakteres, színe zöldes, érdemes a garantált minőségű termékeket keresni az üzletekben.

Mostani "ellenfelét", a lenmagolajat minden bizonnyal kevesebben használjuk itthon, hipermarketekben, bioboltokban kis kiszerelésben találkozhatunk vele. Értékes tulajdonsága, hogy gazdag omega-3 zsírsavakban*. Bár találtam olyan eredményeket is, melyek szerint a növényi eredetű omega-3 zsírsavak jótékony hatása szervezetünkben kevésbé érvényesül, mint a tengeri halakból származóké, illetve olyanokat is, amelyek szerint hatásuk tekintetében ezek egyenrangúak - abban biztos vagyok, hogy ártani nem ártunk magunknak fogyasztásukkal. Ezek az értékes zsírsavak csökkentik a vér trigliceridszintjét, nélkülözhetetlenek az idegrendszer fejlődéséhez (magzati korban is) illetve növelik a vér viszkozitását - ami igazából azt jelenti, hogy a vér kevésbé hajlamos az alvadásra, a vérerek falán kialakuló egyenetlenségeken való megtapadásra, vérrög képződésre.

A lenmagolaj omega-3 zsírsavtartalma mellett szintén tartalmaz olajsavat és omega-6 zsírsavakat is. Kémiai szerkezetéből fakadóan könnyen avasodik, így érdemes inkább kis kiszerelésben megvásárolni és sötét üvegben, fénytől védett helyen tárolni.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...