11 pontban a kedvenc gyorskajáid története

A gyorskaját nem lehet nem szeretni, sajnos - de honnan ered, és hogyan jutottunk el addig, hogy mostanra vega/vegán hamburgereket árulnak a legnagyobbak is? 

Összeszedtük nektek tíz pontban, hogyan jutottunk el a mai gyorsétterem-kultúráig, a McDonald’s-nak, a Burger Kingnek és társainak ma ismert pultjaihoz ugyanis hosszú út vezetett, de az tény: az emberiség mindig is szeretett útközben bekapni valami gyorsat, finomat és laktatót...ezt a hajlamot már az őskorban is kihasználták a kereskedők!

Lássuk, hogyan jutottunk el az elviteles kóláig és a Whopperig:

Ókori Róma

Azt igazán nem mondhatjuk, hogy a rómaik nem tudtak élni! Már ekkor kedvelt tevékenység volt a street food előfutáraként értelmezhető, tavernákban való ücsörgés, ahol borban áztatott kenyérszeleteket, főtt zöldségeket és szaftos pörkölthúsokat árultak és falatoztak.

Középkori városok

Tudtad, hogy ekkoriban a street food, azaz a gyorskaja a szegények legfőbb tápláléka volt? A nincsteleneknek pogácsákat, pitéket, gofrikat, palacsintát, főtt húst árusítottak, mert ők voltak azok, akik saját ház, konyha híján nem tudták maguknak elkészíteni az ételeiket.

1860

Ugorjunk egyet: az angliai Tommyfield Marketen megnyílik az első fish & chipset árusító üzlet, majd alig harminc évvel később az első kajaautomata is a vendégek szolgálatába áll Berlinben.

1916

Coney Islanden egy lengyel bevándorló - mestersége szerint cipész - , Nathan Handwerker megnyitja az első hot dogos bódét, ami későbbi kasszasikeréhez, a Nathan’s Famous megalapításához vezet, ami azóta is Amerika egyik legismertebb gyorsétteremlánca. 1921-ben ezt követi az első hamburgeres lánc, a White Castle nyitása Kansasben.

1948

A McDonald fivérek hamburger- és hasábburgonya-kombinációkat kezdenek árusítani, és kifejlesztenek egy rendszert, ami minden addiginál gyorsabban képes összepakolni a rendeléseket és kiszolgálni a vendégeket. A tesók McDonald’s nevű éttermeikben óriási sikert aratnak az újítással. Két év múlva a gyors és cukros édességek piacára is új szereplő lép be, a Dunkin’ Donuts. Pár év múlva mindkét étterem franchise-rendszerben kezd működni.

1954

Megnyit az első Burger King étterem!

1964

Harland Sanders eladja a Kentucky Fried Chicken márkát, de szóvivőként továbbra is a cégnél marad.

1965

Az első, kifejezetten szendvicsek árusítására specializálódott étterem, a Subway is megnyitja kapuit, hogy a következő évtizedekben aztán több mint 24 ezer üzlettel törjön az élre.

1967

Az év, amikor a külföld számára is elérhető lesz az első McDonald’s étterem!

1980

Ekkor alakul meg a PETA nevű állatvédő szervezet, ami azóta isrendszeresen kampányol az etikusabb állattartásért. Hosszú évtizedek óta támadják a gyorsétteremláncokat, változást követelnek, mert a vállalatok kegyetlen körülmények között tartják a levágásra szánt haszonállatokat.

2002

A gyorséttermek egészségtelen ételeivel kapcsolatos aggodalmak itt kezdik megütni a vállalatvezetők ingerküszöbét is, ezért a McDonald’s 48%-kal csökkenti a transzzsírsavak arányát a sült krumpliban.

Sok a változás, azóta műhúsok, saláták, gluténmentes opciók is kaphatóak már a gyorséttermekben, a Burger King már külön felhívja a vásárlók figyelmét, hogy csak akkor vegyenek el műanyag tetőket, szívószálat az üdítőikhez, ha tényleg "muszáj."Kíváncsian várjuk, milyen további változásokat hoznak a következő évek környezet- és egészségtudatos követelményei a nagy hamburgeróriások kínálatában és üzletpolitikájában.

Ezt olvastad már az ízHuszáron?

1 igazán meglepő ok, ami miatt sok cég titkolja, hogy környezettudatos

via History of Fast Food

Címlapról ajánljuk

További cikkek