10 tipp a változatos heti menüre

Állandó fejtörést okoz, hogy mi legyen ebéd? Egészséges is legyen és változatos is? Tippjeinkkel ötleteket adunk a heti menü összeállításához.

Ha mindennap főzünk (márpedig ez sok szempontból szerencsés tevékenység, ha egészségesen szeretnénk élni), akkor egy idő után mindenkinek fejtörést okoz a változatosság. Pedig a változatosság a fenntartható, kiegyensúlyozott, egészséges étrend egyik pillére, tévhit, hogy csak salátákkal és mindenmentes ételekkel lehet ezt jól csinálni.

Az én tollamból is gyakran olvashatjátok, hogy: főzzetek változatosan! Most ebben segítek tippjeimmel!

1. Tervezzünk előre!

A tervezéssel jelentős időmegtakarításhoz jutunk, hiszen ha a kész heti menü után bevásárló listát gyárthatunk magunknak, csökkenthetjük heti bevásárlásaink számát.Az időspóroláson túl a különböző diéták betarthatóbbá válnak, hiszen rendelkezésünkre állnak a szükséges hozzávalók. A bevásárlások számának csökkenése egyben a kísértések számának apadását is jelenti, ami különösen jól jön testtömeg-csökkentés idején.

Az előtervezés és a tudatosság is szoros összefüggésben állnak, hiszen ekkor kisebb az esélye az adhoc vásárlásoknak, nem beszélve arról, hogy így a túlvásárlás miatt elpazarolt, fel nem használt élelmiszerek mennyisége is jelentősen csökkenthető.

2. Gyűjtsünk új inspirációkat!

Jól hangzik, hogy tervezzünk előre, mégis előfordul, hogy ötlettelenek vagyunk. Ilyenkor jól jön, ha átlapozzuk régi receptjeinket vagy meglévő receptállományunk bővítésének reményében újak után nézünk a neten, főzős újságokban. Egész egyszerű módja az ötletgyűjtésnek, ha megkérdezzük másoktól, mit főznek.

3. Használjunk szezonális és - ha tehetjük - helyi nyersanyagokat!

Ha mindezek után még mindig elképzelésünk sincs a heti menüről, a szezonális nyersanyag-kínálat végiggondolását követően biztos ihletet kapunk. Az éppen érő (lehetőség szerint helyi) és idény szerinti nyersanyagok nemcsak olcsóbbak, de vitamin- és ásványi anyagban gazdagabbak tartósított vagy sokat utaztatott társaikhoz képest.

Olvastad már?

Strandkaja: vállalható választások

4. Legyünk változatosak a nyersanyagok tekintetében!

A feltéteket nézve irányadó táplálkozási ajánlások állnak rendelkezésünkre. Ezek szerint nem kötelező a hét minden napján húst ennünk, de jó, ha legalább heti háromszor fogyasztunk húsételt jól hasznosuló, teljes értékű fehérjetartalmuk miatt. A halak tekintetében nehéz utolérni az ajánlásokat, heti 1-2 alkalommal kell(ene) halat ennünk. A húsokon és a halakon kívül még számolhatunk a többi értékes állati eredetű fehérjeforrást tartalmazó nyersanyagokkal: tojással, sajtokkal és a túróval.

Köretek szempontjából is törekedjünk a változatosságra! A megszokott burgonya, rizs, tészta köreteken kívül szerepeltessük más, elsősorban rostdús köretet is: az árpát, kölest, bulgurt. Kiadós, szénhidrátban gazdag krémlevesek után (például fokhagyma krémleves pirított kenyérkockákkal) elegendő csak saláta vagy párolt zöldség köretet tervezni.

Főzelékféléket is fogyasszunk rendszeresen, akár a hagyományos magyaros, akár párolt, grillezett, sütőben sült formában, fűszerezzünk változatosan és alkalmazkodjunk a szezonhoz!

5. Főzzünk korszerűen!

Hagyományos ételeink nagy részéről sajnos elmondható, hogy túl sok zsiradék felhasználásával készülnek. Ide tartoznak pl. a bő zsiradékban sült rántott vagy a szalonnával tűzdelt ételek. A zsiradékkal spórolhatunk, ha zsírszegény sütési-főzési eljárásokat alkalmazunk: grillezünk, sütőzacskóban, római tálban sütünk. A zöldségeket sem szükséges agyonfőznünk, hagyhatjuk őket roppanósra, így vércukoremelő hatásuk kisebb, vagyis a glikémiás-indexük alacsonyabb lesz. A zöldséges töltött-rakott ételekhez legjobb, ha előzetesen gőzben pároljuk a zöldségekhez, így nem veszítjük el a főzőlében kioldódott, majd kiborított ásványi anyagokat és vitaminokat.

6. Számoljunk a rendelkezésünkre álló idővel!

Lehetnek minden héten "főzős napok", amikor esetleg több ételt is el- vagy legalábbis előkészíthetünk előre. Biztos, hogy vannak olyan napok, amikor nincs időnk a konyhában álldogálni, ilyenkor jól jönnek a fagyasztóból elővett, korábban elkészített ételek, vagy a jól előkészíthető egytálételek.

7. Tájékozódjunk előre az időjárásról!

Elsőre talán vicces az időjárásról és a heti menü kapcsolatáról beszélni. Mégsem árt tájékozódni az elkövetkezendő napok időjárásáról, különösen nyáron lehet ebben nagyot bakizni. Kánikula idején nem éppen nyerő fogás egy forró krémleves, de ugyanígy értetlenül ülhetünk egy hűvös nyári napon a hideg paradicsomleves felett.

8. Az otthoni étkezések egészítsék ki a külső (óvodai, iskolai, munkahelyi) étkezéseket!

Vannak ételek, amelyeket közétkeztetésben ritkábban vagy egyáltalán nem készítenek. Ahol ételszállítással oldják meg az étkeztetést, ott pedig a szállítás, újramelegítés miatt eleve szűkül a kínálat. A menzák és kifőzdék rendszerint bővelkednek szelet húsokban, rántott ételekben, burgonya, rizs és tészta köretekben. Amiből már szűkebb a felhozatal, azok a zöldséges raguval készült húsételek, töltött és rakott zöldségek, tojásfeltétek. Gyerekek körében mindenképp népszerűek leszünk, ha palacsintát készítünk.

9. Családi nagykedvencek

Vegyük számításba a családi kedvenceket. Bizonyos időközönként kerüljön sor mindenki favoritjára.

10. Extrák….

Számolnunk kell még a vendégséggel: azzal is, ha hozzánk jönnek, azzal is, ha mi megyünk. Ha mi vagyunk a vendégek, akkor sem kapunk minden esetben teljes felmentést a főzés alól, előfordulhat pl., hogy hosszan utazunk, vagy csak hideg étel fogyasztására van lehetőség, és estére még prezentálnunk kell valami meleget.

Az extrák közé sorolom még pl. a különleges igényű vendégeket, az akár betegség, ételallergia vagy egyéni meggyőződés alapján speciális étrendet folytatókat.

A heti menük tekintetében is fontosnak tartom az egyénre vagy a családra szabottságot, majd ebben valamiféle rendszer kialakítását. Ahogy régen minden családban megvolt a heti menü ételeinek egymás utáni rendszere (például a hétfő a vasárnapi maradékok napja volt, aztán váltva következtek főzelékes és tésztás napok, majd a húsmentes péntek, szombaton pedig valami egytálétel) hasonló irányvonalakat ma is adhatunk magunknak.

Címlapról ajánljuk

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.

Nosalty

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek