Ha olcsó és hatékony bőrápolásra vágysz, mutatunk 10 ötletet, amit tényleg érdemes kipróbálni! Következzenek a pénztárcabarát és mesterségesadalékanyag-mentes bőrápolók!
Zöld tea
Mossuk meg arcunkat hideg zöldteával - tele van antioxidánsokkal, nyugtatja a bőrt, csökkenti a bőrpírt illetve gyulladásokat. Ha pedig rendszeresen, naponta fogyasztjuk, szuperül méregtelenít is! Egy-két hét után esélyes, hogy picit pattanásosabbá válik a bőrünk, de ez pont azért van, mert méregtelenít, és tisztítja bőrünket.
Avokádó
Kiválóan hidratálja a bőrt - kaparjuk ki a belsejét, és törjük össze villával. (Ha még nem elég érett, tegyük papírzacskóba egy-két napra, ennyi idő alatt megpuhul.) Használjuk úgy az avokádó húsát, mintha egy maszk lenne: hagyjuk egy ideig arcunkon, majd egy szivaccsal töröljük le, végül öblítsük le a bőrünkről vízzel.
Cseresznye
Remek antioxidáns-forrás, javítja a bőrtónust, regenerál, és letisztítja az elhalt hámsejteket. Visszaadja a bőr fényességét és hamvasságát.
Magozzuk ki, törjük össze a gyümölcshúst, és keverjük össze joghurttal - ezt használhatjuk arcpakolásként. Ettől a kombinációtól bőrünk fényes és feszes lesz. Kiváló a pattanások ellen, és élénkíti a bőrt.
Ugyanezt tehetjük cseresznye, kivi és joghurt kombinációjával is. Kenjük fel az arcra, a nyakra és/vagy a mellkasra a krémet, hagyjuk fél órán át bőrünkön, végül langyos vízzel öblítsük le.
Zabpehely
Gyulladásgátló hatású - használhatjuk arcpakolásként és fürdővízben is. Ha arcpakolást szeretnénk készíteni belőle, 1 dl forró vízhez adjunk 30 gramm zabpelyhet, pár percig hagyjuk állni, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál joghurtot, két evőkanál mézet és 1 tojásfehérjét. Vigyük fel arcunkra, 10-15 percig hagyjuk rajta, majd öblítsük le.
Papaja
Ha tehermentesítenénk bőrünket, törjünk össze egy kisebb papaját, adjunk hozzá egy kevés mézet, a pasztát 10-15 percig hagyjuk bőrünkön, majd öblítsük le.
Citrom
A citromsav fehéríti a körmöket, tisztítja a hajat, és segít megszabadulni a száraz, pikkelyes bőrtől, illetve ez elhalt hámsejtektől.
Tojásfehérje
A tojásfehérje-maszk klasszikus módja annak, hogy javítsuk a bőr tónusát és textúráját.
Olívaolaj
Hidratálja a hajat és a száraz bőrt.
Cukor
Nincs édesebb természetes bőrradír: keverjünk össze cukrot egy kevés olíva- , mandula- vagy sárgabarack olajjal, és használjuk ezt a pasztát szánkra, arcunkra vagy egész testünkre radírként.
Méz
Nyugtatja a bőrt, hidratál. Használhatjuk maszknak, de szimplán helyi kezelésekre is. Keverjünk össze 2 evőkanál mézet és 2 kanál ricotta sajtot, kenjük fel, majd 20 perc után mossuk le.
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Az ünnepi lakomák után sokaknál jelentkezik puffadás, teltségérzet vagy gyomorpanasz.
Kutatások szerint azonban van 3 jól ismert gyógynövény, amely nemcsak a népi tapasztalatok, hanem tudományos eredmények alapján is támogathatja az emésztést.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...