10 lombikban tenyésztett étel, amiről tudnod kell!

Laboratóriumban előállított hamburger? Sajtok egy kémcsőből? Hihetetlenül hangzik, mégis több ezren azon dolgoznak, hogy a tányérodra tett étel a lehető "legtisztább" legyen!

Egyesek szerint jobb hely lenne a Föld, ha nem ölnénk élő teremtményeket, és a fejlődésünkhöz szükséges húst inkább laboratóriumban állítanánk elő. A jelenlegi embertelen módszerek ellen (a hormonnal és antibiotikumokkal agyoninjekciózott, genetikailag módosított kukoricával etetett), a lehető legnagyobb haszon érdekében, gyorsított ütemben levágható, tehát fogyasztható állapotba hozott állatok helyett az őssejttel bélelt táptalajon növesztett vékony húscsíkok ideje jött el. Étvágygerjesztő, nem igaz?

Lássuk a 10 legőrültebb lombikételt előállító start-up-céget, akiknek laboratóriumokban kikísérletezett élelmiszerei készek meghódítani a jövő konyháit!

A holland Maastricht Egyetemen először két évvel ezelőtt értek el átütő sikert, amikor 140 grammos hamburger húspogácsát (in-vitro húst) állítottak elő laboratóriumi körülmények között. A közönség a kutatók szerint jól fogadta a terméket, és több neves ételkritikus sem érzett különbséget a hagyományos húspogácsákhoz képest. A Szilícium-völgy tudósai azóta nemcsak az emberiség húsfogyasztási igényeit próbálják meg túlszárnyalni - „mesterséges irányvonal” szinte minden létező ételre és italra kivetette hálóját.

Ezt olvastad már?

8 étel, amit betiltottak a nagyvilágban

via Techchrunch

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?