Vaddisznó vadas (Vadas 2.) recept

1 adag
649
kcal
Vaddisznó vadas (Vadas 2.)
Vaddisznó vadas (Vadas 2.)
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vadász ismerőstől a napokban ajándékba kaptunk egy gyönyörű vaddisznókarajt. Nem is volt kérdés, hogy legalább egy részéből vadas készüljön zsemlegombóccal, ahogy az dukál.

hozzávalók / 4 adag

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

ajánlat

zsemlegombóc

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vadas zsemlegombóccal, vadas vaddisznóból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pácléhez valókat kb. 2 liter vízben (vagy annyiban, hogy ellepje a húst) felforraljuk, még melegen a megtisztított húsra öntjük, s két-három napig hideg helyen tároljuk. (Sózni nem szabad még ilyenkor.)
  2. A hús főzéséhez ezt a páclevet is használhatjuk, de szerintem érdemesebb egy újat készíteni. A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és megsózzuk, kb. 45 perc alatt megfőzzük.
  3. A zöldségeket kihalásszuk, összeturmixoljuk, a lisztből és olajból készült vékony rántással besűrítjük.
  4. Citromlével, mustárral, karamellizált cukorral ízesítjük. (Cukor karamellizálása: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot vagy barna cukrot teszünk, felolvasztjuk, kicsit hagyjuk még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba.)
  5. Zsemlegombócot készítünk: a vöröshagymát kis olajon megdinszteljük. (Piríthatunk bele bacont is.)
  6. A lisztből, tojásból és a hagymából galuskatésztát készítünk.
  7. A száraz zsemlét kockákra vágjuk, belekeverjük a tésztába.
  8. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük.
  9. A húst felszeleteljük, mártással és zsemlegombóccal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 57 648
elküldve: 19
receptkönyben: 383
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (17)

nekemannyima
nekemannyimav, 2013-02-10 21:38

Kedves Mindenki!!Én mindig egyben főzöm meg a húst a páclében és hagyom benne kihűlni.aztán szeletelem.Egyszer készítettem szeletelve,de ehetetlen száraz lett:((.Szoktam beletenni 2-3 szem ringlit is,kapribógyót is kb 10 szemet a fentiekhez leírtakhoz .Az eredeti vadasleírásban(Túrós Lukács)a főtt zöldéséget nem használják fel,hanem beforralják sűrűre a levet és úgy habarják simára kevert tejfóllel.De mivel mi nagyon szeretjük a levet így a zöldséget mindig turmixolom.Szerintem a vadaskészítésnél is érvényesül:ahány ház.annyi szokás.Az az egy bíztos, hogy megbízható hentestől szerezzük be a húst,mert ha öreg......a kutya eszi meg!!!

putyus
putyush, 2012-09-17 12:43

Kedves Pataygyz!
Igazad van, friss nyugdíjasként rendszeresen felrakom a legjobb receptjeimet.
Baráti üdvözlettel: Putyus.

putyus
putyusv, 2012-09-16 10:42

Kedves látogatók!
Jómagam 30 éve vadászom és imádok főzni, nem csak vadból.A fiatal koca-süldőt nem szükséges pácolni. Szarvas Ildikónak üzenem,hogy óriási különbség van a kan és a koca húsa között,főleg a búgási időszakban.Nyilván a fiatal,év elején született disznók kivételek.
Más: a vadasnál a szeletelt húst a karikára vágott zöldségekkel együtt főzőm.A megpuhult húst a fűszerekkel- egész bors,babérlevél,szegfűbors,borókabogyó-kiszedem,majd a zöldséget passzírozom.A masszát mustárral,citromlével,tejföllel ízesítem a kívánt ízre.Cukrot soha nem használok.Az elkészült vadas mártásba visszarakom a hússzeleteket és felrottyantom.Ha sűrűre sikerült, tejjel hígítom.Puliszkát készítek hozzá-nem kukorica lisztből,hanem finom kukoricadarából.
Amikor nincs kedvem a puliszkával tökölni,akkor szarvacskát,kagylótésztát de akár makarónit is főzők hozzá köretként.
Marha combból vagy lapockából szintén készíthető.
Próbáljátok ki! Jó étvágyat!
Üdvözlettel:Putyus.

ludmilla357
ludmilla357k, 2012-09-18 10:48

Kedves Putyus!
Párom múlt héten hozott haza egy, ugyan nem saját lövésű, de szépséges szarvascombot, ami felhasználásra vár. A te módszereddel fogom elkészíteni a vadast. A finom puliszka receptjéért nagyon hálás lennék neked.... és természetesen mindenféle vadhúsból készült receptért. Van néhány nagyon bevált, isteni finom receptünk (nemrég vörösboros gemenci szarvascombot csináltunk házi krokettel), de szívesen frissíteném a recepttáramat, szívesen kísérleteznénk további vadból készült étellel, mert nagyon szeretjük. Üdvözlettel, ludmilla

pataygyz
pataygyzh, 2012-09-17 08:28

Kedves Putyus !
Ne légy önző, vagy lusta ! Aki imád főzni, az rakja fel a jó receptjeit, hogy mi is elkészíthessük Jó főzést és sok recept beküldést kívánok :
Zoli

Nosa
Nosah, 2011-08-22 16:03

A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és custom research paper gyakorlatilag hogy történik?

Szarvas Ildikó
Szarvas Ildikócs, 2010-02-25 06:36

Kedves Oli!
Bármit készítünk a vaddisznóból előtta mindig be kell pácolni? Milyen pác levet ajálsz? Van-e külömbség hím és nőstény disznó húsa között?
Köszi! Ildi

látogató
látogatóh, 2009-03-23 09:44

Kedves Oli!

Szombaton volt a nagy vendégség és többek között elkészítettem strucchúsból ezt a vadast.
Jól sejtettem a leírásod alapján, hogy Anyukám is így készíthette, mert a férjem is rögtön azt mondta,
hogy fantasztikusan finom, ugyanaz az íz, amit Anyukámnál megszoktunk.

A strucc beváltotta hozzáfűzött reményeinket, nagyon izletes, omlós hús csak ajánlani tudom, ha tudsz valahol venni, hogy feltétlenül próbáld ki (egyébként természetesen máshogy is készíthető)

Köszönöm a receptet és a segítségedet
Éva

Oli
Olip, 2009-03-13 21:25

Szia Éva, bocs, hogy csak most válaszolok, remélem, még nem késő...

1. Szóval, először is a páclevet csak felforralom (kb. 10 percig).
2. A karamellhez 2-3 evőkanál cukrot használok (szerintem kóstold meg menet közben, ne tedd bele egyszerre az egész mennyiséget, csak fokozatosan).
3. Igen, jól érted, egészben van benne a hús, csak a végén szeletelem fel (ha szeletelve lenne benne, könnyen szétesne).

Sok sikert! :)
Oli

látogató
látogatóh, 2009-03-09 07:56

Kedves Oli!
Jövő hét végén jönnek a vendégek és erre az alkalomra szeretném elkészíteni a strucchúst vadasan az itt leírt módon. De a recept tanulmányozása során újabb kérdések merültek fel:
- a páclevet csak felforralod vagy addig főzöd amig a zöldségek megpuholnak?
- az itt leírt mennyiséghez hány evőkanál cukrot karamellizálsz?
- azt ugye jól értem, hogy a hús mindvégig egyben van, csak a tálalás előtt szeleteled fel és teszed a mártásba (vagy pácolás után szeletelve főzöd)?

Ne haragudj, de nagy a tét, különleges vacsorával szeretném várni barátainkat.
Válaszodat várom és köszönöm
Éva

Oli
Olih, 2009-01-19 13:54

Kedves Látogató!
A felolvadt cukor nem nagyon sűrű, nem kell aggódnod miatta, valamint úgy van, ahogy írtad, felolvad forralás közben. :-) Csak egy tipp: ha biztonság kedvéért azért kipróbálnád a karamellizálást előre, akkor szerintem csinálj egy kis karamellás tejet, így nem vész kárba a főpróba sem. :-)
Örülök, hogy tetszik a recept! Majd meséld el, milyen lett a struccból készült vadasod, nagyon érdekelne! :-)

látogató
látogatóh, 2009-01-19 09:37

Köszönöm meggyőző válaszodat. Mindenképpen megtartom a receptet, mert eddig ez volt a legszimpatikusabb (Anyukáméhoz hasonló, de azt sajnos már pontosan nem fogom megtudni) vadas recept amivel találkoztam.
Még egy kicsit a karamellizálás technikájához visszatérnék. Ha szárazon pirítom a cukrot akkor
az nagyon sűrű, nem túl folyékony állagú és ha beleöntöm nem áll össze? vagy, ha összeállt a folyadékban a forralás közben feloldódik?
Ne haragudj a sok kérdésért, de strucchús és szarvas van a mélyhűtömben és mindkettőből vadast szeretnék készíteni, ezért a minden részletre kiterjedő "kíváncsiság".
Segítséged előre is köszönöm.

látogató
látogatóp, 2009-01-16 15:04

Nem praktikusabb a húst a zöldségekkel együtt főzni és a megfőtt zöldségekkel együtt 2-3 napig
a hütőben tartani?
A cukor karamellizálása gyakorlatilag hogy történik?

Oli
Olip, 2009-01-16 16:20

Kedves Látogató!

Én először elkészítettem a páclevet (felforraltam), amiben a zöldségek is benne voltak. Ezt öntöttem a nyers húsra. Majd ezután újra elkészítettem ezt a zöldséges levet (ecet ebbe már nem került, viszont só igen), amivel együtt megfőztem a húst. Én úgy gondolom, hogy csak a nyers húst érdemes pácolni.

A második kérdésedre a válasz: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot (vagy barna cukrot) teszel, felolvasztod, kicsit hagyod még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba, nagyon finom lesz tőle. :-)

649