Vaddisznó vadas (Vadas 2.) recept

1 adag
650
kcal
Vaddisznó vadas (Vadas 2.)
Vaddisznó vadas (Vadas 2.)
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vadász ismerőstől a napokban ajándékba kaptunk egy gyönyörű vaddisznókarajt. Nem is volt kérdés, hogy legalább egy részéből vadas készüljön zsemlegombóccal, ahogy az dukál.

hozzávalók / 4 adag

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

ajánlat

zsemlegombóc

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vadas zsemlegombóccal, vadas vaddisznóból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pácléhez valókat kb. 2 liter vízben (vagy annyiban, hogy ellepje a húst) felforraljuk, még melegen a megtisztított húsra öntjük, s két-három napig hideg helyen tároljuk. (Sózni nem szabad még ilyenkor.)
  2. A hús főzéséhez ezt a páclevet is használhatjuk, de szerintem érdemesebb egy újat készíteni. A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és megsózzuk, kb. 45 perc alatt megfőzzük.
  3. A zöldségeket kihalásszuk, összeturmixoljuk, a lisztből és olajból készült vékony rántással besűrítjük.
  4. Citromlével, mustárral, karamellizált cukorral ízesítjük. (Cukor karamellizálása: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot vagy barna cukrot teszünk, felolvasztjuk, kicsit hagyjuk még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba.)
  5. Zsemlegombócot készítünk: a vöröshagymát kis olajon megdinszteljük. (Piríthatunk bele bacont is.)
  6. A lisztből, tojásból és a hagymából galuskatésztát készítünk.
  7. A száraz zsemlét kockákra vágjuk, belekeverjük a tésztába.
  8. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük.
  9. A húst felszeleteljük, mártással és zsemlegombóccal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 57 482
elküldve: 19
receptkönyben: 382
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (17)

nekemannyima
nekemannyimav, 2013-02-10 21:38

Kedves Mindenki!!Én mindig egyben főzöm meg a húst a páclében és hagyom benne kihűlni.aztán szeletelem.Egyszer készítettem szeletelve,de ehetetlen száraz lett:((.Szoktam beletenni 2-3 szem ringlit is,kapribógyót is kb 10 szemet a fentiekhez leírtakhoz .Az eredeti vadasleírásban(Túrós Lukács)a főtt zöldéséget nem használják fel,hanem beforralják sűrűre a levet és úgy habarják simára kevert tejfóllel.De mivel mi nagyon szeretjük a levet így a zöldséget mindig turmixolom.Szerintem a vadaskészítésnél is érvényesül:ahány ház.annyi szokás.Az az egy bíztos, hogy megbízható hentestől szerezzük be a húst,mert ha öreg......a kutya eszi meg!!!

putyus
putyush, 2012-09-17 12:43

Kedves Pataygyz!
Igazad van, friss nyugdíjasként rendszeresen felrakom a legjobb receptjeimet.
Baráti üdvözlettel: Putyus.

putyus
putyusv, 2012-09-16 10:42

Kedves látogatók!
Jómagam 30 éve vadászom és imádok főzni, nem csak vadból.A fiatal koca-süldőt nem szükséges pácolni. Szarvas Ildikónak üzenem,hogy óriási különbség van a kan és a koca húsa között,főleg a búgási időszakban.Nyilván a fiatal,év elején született disznók kivételek.
Más: a vadasnál a szeletelt húst a karikára vágott zöldségekkel együtt főzőm.A megpuhult húst a fűszerekkel- egész bors,babérlevél,szegfűbors,borókabogyó-kiszedem,majd a zöldséget passzírozom.A masszát mustárral,citromlével,tejföllel ízesítem a kívánt ízre.Cukrot soha nem használok.Az elkészült vadas mártásba visszarakom a hússzeleteket és felrottyantom.Ha sűrűre sikerült, tejjel hígítom.Puliszkát készítek hozzá-nem kukorica lisztből,hanem finom kukoricadarából.
Amikor nincs kedvem a puliszkával tökölni,akkor szarvacskát,kagylótésztát de akár makarónit is főzők hozzá köretként.
Marha combból vagy lapockából szintén készíthető.
Próbáljátok ki! Jó étvágyat!
Üdvözlettel:Putyus.

ludmilla357
ludmilla357k, 2012-09-18 10:48

Kedves Putyus!
Párom múlt héten hozott haza egy, ugyan nem saját lövésű, de szépséges szarvascombot, ami felhasználásra vár. A te módszereddel fogom elkészíteni a vadast. A finom puliszka receptjéért nagyon hálás lennék neked.... és természetesen mindenféle vadhúsból készült receptért. Van néhány nagyon bevált, isteni finom receptünk (nemrég vörösboros gemenci szarvascombot csináltunk házi krokettel), de szívesen frissíteném a recepttáramat, szívesen kísérleteznénk további vadból készült étellel, mert nagyon szeretjük. Üdvözlettel, ludmilla

pataygyz
pataygyzh, 2012-09-17 08:28

Kedves Putyus !
Ne légy önző, vagy lusta ! Aki imád főzni, az rakja fel a jó receptjeit, hogy mi is elkészíthessük Jó főzést és sok recept beküldést kívánok :
Zoli

Nosa
Nosah, 2011-08-22 16:03

A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és custom research paper gyakorlatilag hogy történik?

Szarvas Ildikó
Szarvas Ildikócs, 2010-02-25 06:36

Kedves Oli!
Bármit készítünk a vaddisznóból előtta mindig be kell pácolni? Milyen pác levet ajálsz? Van-e külömbség hím és nőstény disznó húsa között?
Köszi! Ildi

látogató
látogatóh, 2009-03-23 09:44

Kedves Oli!

Szombaton volt a nagy vendégség és többek között elkészítettem strucchúsból ezt a vadast.
Jól sejtettem a leírásod alapján, hogy Anyukám is így készíthette, mert a férjem is rögtön azt mondta,
hogy fantasztikusan finom, ugyanaz az íz, amit Anyukámnál megszoktunk.

A strucc beváltotta hozzáfűzött reményeinket, nagyon izletes, omlós hús csak ajánlani tudom, ha tudsz valahol venni, hogy feltétlenül próbáld ki (egyébként természetesen máshogy is készíthető)

Köszönöm a receptet és a segítségedet
Éva

Oli
Olip, 2009-03-13 21:25

Szia Éva, bocs, hogy csak most válaszolok, remélem, még nem késő...

1. Szóval, először is a páclevet csak felforralom (kb. 10 percig).
2. A karamellhez 2-3 evőkanál cukrot használok (szerintem kóstold meg menet közben, ne tedd bele egyszerre az egész mennyiséget, csak fokozatosan).
3. Igen, jól érted, egészben van benne a hús, csak a végén szeletelem fel (ha szeletelve lenne benne, könnyen szétesne).

Sok sikert! :)
Oli

látogató
látogatóh, 2009-03-09 07:56

Kedves Oli!
Jövő hét végén jönnek a vendégek és erre az alkalomra szeretném elkészíteni a strucchúst vadasan az itt leírt módon. De a recept tanulmányozása során újabb kérdések merültek fel:
- a páclevet csak felforralod vagy addig főzöd amig a zöldségek megpuholnak?
- az itt leírt mennyiséghez hány evőkanál cukrot karamellizálsz?
- azt ugye jól értem, hogy a hús mindvégig egyben van, csak a tálalás előtt szeleteled fel és teszed a mártásba (vagy pácolás után szeletelve főzöd)?

Ne haragudj, de nagy a tét, különleges vacsorával szeretném várni barátainkat.
Válaszodat várom és köszönöm
Éva

Oli
Olih, 2009-01-19 13:54

Kedves Látogató!
A felolvadt cukor nem nagyon sűrű, nem kell aggódnod miatta, valamint úgy van, ahogy írtad, felolvad forralás közben. :-) Csak egy tipp: ha biztonság kedvéért azért kipróbálnád a karamellizálást előre, akkor szerintem csinálj egy kis karamellás tejet, így nem vész kárba a főpróba sem. :-)
Örülök, hogy tetszik a recept! Majd meséld el, milyen lett a struccból készült vadasod, nagyon érdekelne! :-)

látogató
látogatóh, 2009-01-19 09:37

Köszönöm meggyőző válaszodat. Mindenképpen megtartom a receptet, mert eddig ez volt a legszimpatikusabb (Anyukáméhoz hasonló, de azt sajnos már pontosan nem fogom megtudni) vadas recept amivel találkoztam.
Még egy kicsit a karamellizálás technikájához visszatérnék. Ha szárazon pirítom a cukrot akkor
az nagyon sűrű, nem túl folyékony állagú és ha beleöntöm nem áll össze? vagy, ha összeállt a folyadékban a forralás közben feloldódik?
Ne haragudj a sok kérdésért, de strucchús és szarvas van a mélyhűtömben és mindkettőből vadast szeretnék készíteni, ezért a minden részletre kiterjedő "kíváncsiság".
Segítséged előre is köszönöm.

látogató
látogatóp, 2009-01-16 15:04

Nem praktikusabb a húst a zöldségekkel együtt főzni és a megfőtt zöldségekkel együtt 2-3 napig
a hütőben tartani?
A cukor karamellizálása gyakorlatilag hogy történik?

Oli
Olip, 2009-01-16 16:20

Kedves Látogató!

Én először elkészítettem a páclevet (felforraltam), amiben a zöldségek is benne voltak. Ezt öntöttem a nyers húsra. Majd ezután újra elkészítettem ezt a zöldséges levet (ecet ebbe már nem került, viszont só igen), amivel együtt megfőztem a húst. Én úgy gondolom, hogy csak a nyers húst érdemes pácolni.

A második kérdésedre a válasz: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot (vagy barna cukrot) teszel, felolvasztod, kicsit hagyod még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba, nagyon finom lesz tőle. :-)

Legfrissebb cikkek

8 villám desszert borús napokra
8 villám desszert borús napokra
Mi az, ami képes még egy szomorkás őszi napot is széppé varázsolni? Hát persze, hogy egy ínycsiklandozóan finom, édes desszert!
Egészséges étkezés az iskolában?
Egészséges étkezés az iskolában?
Sokak örömére és többek bánatára megkezdődött a tanév! A sok teendő mellett fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő tízórai és uzsonna elkészítésére. Íme tippjeink!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Emeletes citromos torta és duplacitromos muffin, csodálatos és illatos sütemények. Így kezdődik nálunk az új tanév. Citromot teszünk mindenbe!
649