Sütőtök krémleves 2. (narancsos) recept

Sütőtök krémleves 2. (narancsos)
Sütőtök krémleves 2. (narancsos)
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Chili & Vanilia oldalán találtam ezt a receptet, ami még a kezdetekből való. Annyit tettem hozzá, hogy a végén nem tökmagolajjal, hanem néhány csepp balzsamecettel tálaltam, amitől szerintem még finomabb lett. És persze húsleves- vagy zöldségalaplével finomíthatjuk, de sajnos én még ott nem tartok...

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

narancsos sütőtök krémeleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd előmelegített sütőben 190 fokon 40-50 perc alatt puhára sütjük.
  2. Amíg a tök sül, előkészítjük a levest. A hagymát felaprítjuk és a kakukkfűvel, meg a vajjal együtt egy nagyobb lábasba tesszük és közepes lángon néhány perc alatt puhára pároljuk. (Fontos, hogy a vajat és a hagymát egyszerre tegyük a lábasba, és ne korábban a vajat, mert a vaj könnyen megég.)
  3. A megüvegesedett hagymára rákanalazzuk a mézet és kicsit karamelizáljuk. Közben a krumplit és az almát felkockázzuk.
  4. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a leveskockát, a krumplit, az almát és közepes lángon puhára főzzük.
  5. Amikor a krumpli is megpuhult, levesszük a tűzről és a megsült tök kikapart húsát is hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük.
  6. Ezek után ízesítjük: belefacsarjuk a narancs levét, sózzuk, borsozzuk, frissen szerecsendiót reszelünk bele. Végül felöntjük tejszínnel.
  7. Pirított tökmaggal és néhány csepp balzsamecettel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 111 773
elküldve: 40
receptkönyben: 855
elkészítve: 21/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

Hozzászólások (18)

Rekaanna
Rekaannap, 2013-10-18 18:49

Ma csináltam meg a sütőtökkrémlevest, nagyon-nagyon finom lett, csak egy pici megjegyzésem lenne. Bár tudom, hogy ez a narancsos recept, de miután beletettem a narancsot, az egy kicsit megsavanyította, szóval valószínűleg legközelebb az már nem megy bele, de az nem kérdés, hogy lesz-e legközelebb :) mert egyébként tényleg remek recept.

Mildus
Mildusszo, 2013-09-21 16:06

Nagyon finom krémleves. Legközelebb kihagyom a krumplit, mert nagyon sűrű lett tőle. De amúgy nagyon finom:)

ánizsliget
ánizsligetk, 2012-11-20 21:33

fantasztikus :) anyum szülinapjára ezt főztem, és épp most főzöm megint! meggyőzte az egész családot!

rozsaszinparduc
rozsaszinparducv, 2012-10-21 15:29

Ez a recept egyszerűen isteni! Annyit változtattam rajta, hogy nem sütöttem elő a tököt és a végén tettem bele egy kis kanál szárított kakukkfüvet (többet nem mertem) és tökmagolajat. Nem is gondoltam, hogy az általam eddig méltatlanul mellőzött sütőtök ennyire finom is lehet! :-)

pocahontas21
pocahontas21v, 2012-10-14 15:07

Most kanalazgatom és elképesztően ízlik! köszönöm,hogy feltetted ezt a remek receptet!

szanisza
szaniszap, 2011-11-04 20:44

Nekem nem ízlik, persze attól más számára még finom lehet, meg az is lehet, hogy valamit nem csináltam jól. A kakukkfű rontotta el azt hiszem..

Goorgie
Goorgiesze, 2010-12-22 14:39

Ma megcsináltam ezt a levest,és megmondom őszintén nem hittem volna, hogy ilyen finom lesz.Nem igazán vagyunk sütőtök fanok, de így még a gyerekek is ettek belőle.Köszi a receptet!

helgaszem
helgaszemszo, 2010-11-27 14:44

Nagyon jó recept, köszi érte! Az imént készült el, nagyon finom lett!! A balzsamecet a végén különösen érdekes ízt ad neki!

z1
z1v, 2010-11-07 17:49

Az én verzióm: édesre sült tök, leveskockából alaplé, tejszín só, bors, egy árnyalatnyi szitált delikát. Botmixerrel pürésítem, kiforralom majd a tálaláskor hozzáadok enyhén pirított tökmagot, extra szűz olívaolajat és a tetejére friss parmezán forgácsot, plusz egy baconchipset. Ha a sütési időt nem számolom kb. 5 perc. ...de el tudom képzelni még füstölt lazaccal, garnélával, kecskesajttal, sajtos croutonnal stb, stb, stb.

KOHÁRI JÁNOS
KOHÁRI JÁNOSsze, 2010-10-27 13:53

sütő tökből a főzelék is finom
felszeletelem vékonyra mint a sárgarépát
jól megdinsztelem olajon, fokhagymával vegetával ízesítem
lisztel megszórom felöntöm szükség szerint vízzel
nálunk bevált

niverboy
niverboyszo, 2010-10-09 13:02

Ez a recept nagyon jó, bár én gyömbér nélkül csináltam, de akkor is jó volt.

Mézga_Kriszta
Mézga_Krisztak, 2010-09-28 17:56

Ezt a változatot találtam meg én is pár éve, minden héten tudnám enni, pedig a változatos konyha híve vagyok! Ajánlom a tökmagolajat mindenki figyelmébe, azzal az igazi!

kidor
kidorcs, 2010-08-26 14:19

Csatlakozom az előttem szólóhoz!! Csak azért várom az őszi-téli szezont, hogy újra megfőzhessem ezt a csodalevest..Isteni!

Liebe Anna
Liebe Annap, 2010-01-29 22:47

Sajnálom, hogy még nem kommentáltam ezt a jó kis receptet, pedig már jó párszor megfőztem, és hengereltem le vele a családomat. Köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek

Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Kisgyerekkel főzni valódi kihívást jelent a szülő számára, de egy kis rákészüléssel és egy igazán mély levegővétellel felejthetetlenné tehető mindkét fél számára.
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
A nyár tökéletes alkalom édességek készítésére: nemcsak a piacon található friss, színpompás gyümölcsök kavalkádja, de a rendelkezésünkre álló szabadidő mennyisége is segít.
8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
383