Sütőtök krémleves 2. (narancsos) recept

1 adag
373
kcal
Sütőtök krémleves 2. (narancsos)
Sütőtök krémleves 2. (narancsos)
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Chili & Vanilia oldalán találtam ezt a receptet, ami még a kezdetekből való. Annyit tettem hozzá, hogy a végén nem tökmagolajjal, hanem néhány csepp balzsamecettel tálaltam, amitől szerintem még finomabb lett. És persze húsleves- vagy zöldségalaplével finomíthatjuk, de sajnos én még ott nem tartok...

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

narancsos sütőtök krémeleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd előmelegített sütőben 190 fokon 40-50 perc alatt puhára sütjük.
  2. Amíg a tök sül, előkészítjük a levest. A hagymát felaprítjuk és a kakukkfűvel, meg a vajjal együtt egy nagyobb lábasba tesszük és közepes lángon néhány perc alatt puhára pároljuk. (Fontos, hogy a vajat és a hagymát egyszerre tegyük a lábasba, és ne korábban a vajat, mert a vaj könnyen megég.)
  3. A megüvegesedett hagymára rákanalazzuk a mézet és kicsit karamelizáljuk. Közben a krumplit és az almát felkockázzuk.
  4. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a leveskockát, a krumplit, az almát és közepes lángon puhára főzzük.
  5. Amikor a krumpli is megpuhult, levesszük a tűzről és a megsült tök kikapart húsát is hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük.
  6. Ezek után ízesítjük: belefacsarjuk a narancs levét, sózzuk, borsozzuk, frissen szerecsendiót reszelünk bele. Végül felöntjük tejszínnel.
  7. Pirított tökmaggal és néhány csepp balzsamecettel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 115 702
elküldve: 42
receptkönyben: 915
elkészítve: 35/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

Hozzászólások (18)

Rekaanna
Rekaannap, 2013-10-18 17:49

Ma csináltam meg a sütőtökkrémlevest, nagyon-nagyon finom lett, csak egy pici megjegyzésem lenne. Bár tudom, hogy ez a narancsos recept, de miután beletettem a narancsot, az egy kicsit megsavanyította, szóval valószínűleg legközelebb az már nem megy bele, de az nem kérdés, hogy lesz-e legközelebb :) mert egyébként tényleg remek recept.

Mildus
Mildusszo, 2013-09-21 15:06

Nagyon finom krémleves. Legközelebb kihagyom a krumplit, mert nagyon sűrű lett tőle. De amúgy nagyon finom:)

ánizsliget
ánizsligetk, 2012-11-20 20:33

fantasztikus :) anyum szülinapjára ezt főztem, és épp most főzöm megint! meggyőzte az egész családot!

rozsaszinparduc
rozsaszinparducv, 2012-10-21 14:29

Ez a recept egyszerűen isteni! Annyit változtattam rajta, hogy nem sütöttem elő a tököt és a végén tettem bele egy kis kanál szárított kakukkfüvet (többet nem mertem) és tökmagolajat. Nem is gondoltam, hogy az általam eddig méltatlanul mellőzött sütőtök ennyire finom is lehet! :-)

pocahontas21
pocahontas21v, 2012-10-14 14:07

Most kanalazgatom és elképesztően ízlik! köszönöm,hogy feltetted ezt a remek receptet!

szanisza
szaniszap, 2011-11-04 19:44

Nekem nem ízlik, persze attól más számára még finom lehet, meg az is lehet, hogy valamit nem csináltam jól. A kakukkfű rontotta el azt hiszem..

Goorgie
Goorgiesze, 2010-12-22 13:39

Ma megcsináltam ezt a levest,és megmondom őszintén nem hittem volna, hogy ilyen finom lesz.Nem igazán vagyunk sütőtök fanok, de így még a gyerekek is ettek belőle.Köszi a receptet!

helgaszem
helgaszemszo, 2010-11-27 13:44

Nagyon jó recept, köszi érte! Az imént készült el, nagyon finom lett!! A balzsamecet a végén különösen érdekes ízt ad neki!

z1
z1v, 2010-11-07 16:49

Az én verzióm: édesre sült tök, leveskockából alaplé, tejszín só, bors, egy árnyalatnyi szitált delikát. Botmixerrel pürésítem, kiforralom majd a tálaláskor hozzáadok enyhén pirított tökmagot, extra szűz olívaolajat és a tetejére friss parmezán forgácsot, plusz egy baconchipset. Ha a sütési időt nem számolom kb. 5 perc. ...de el tudom képzelni még füstölt lazaccal, garnélával, kecskesajttal, sajtos croutonnal stb, stb, stb.

KOHÁRI JÁNOS
KOHÁRI JÁNOSsze, 2010-10-27 12:53

sütő tökből a főzelék is finom
felszeletelem vékonyra mint a sárgarépát
jól megdinsztelem olajon, fokhagymával vegetával ízesítem
lisztel megszórom felöntöm szükség szerint vízzel
nálunk bevált

niverboy
niverboyszo, 2010-10-09 12:02

Ez a recept nagyon jó, bár én gyömbér nélkül csináltam, de akkor is jó volt.

Mézga_Kriszta
Mézga_Krisztak, 2010-09-28 16:56

Ezt a változatot találtam meg én is pár éve, minden héten tudnám enni, pedig a változatos konyha híve vagyok! Ajánlom a tökmagolajat mindenki figyelmébe, azzal az igazi!

kidor
kidorcs, 2010-08-26 13:19

Csatlakozom az előttem szólóhoz!! Csak azért várom az őszi-téli szezont, hogy újra megfőzhessem ezt a csodalevest..Isteni!

Liebe Anna
Liebe Annap, 2010-01-29 21:47

Sajnálom, hogy még nem kommentáltam ezt a jó kis receptet, pedig már jó párszor megfőztem, és hengereltem le vele a családomat. Köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
373