Narancsos-áfonyás szarvaspörkölt recept

Narancsos-áfonyás szarvaspörkölt
Narancsos-áfonyás szarvaspörkölt
110 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az enyhe narancsos aroma és az áfonyalekvár kombinációja adja meg ennek a pörköltnek azt a pluszt, amelytől olyan kellemessé, különlegessé válik az ízvilága.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sós fánkkal tálaltam, a szaft mártogatása miatt kitűnő köretnek bizonyult hozzá, de nagyon finom burgonyakrokettel, rizzsel is.
A narancshéj reszelésénél vigyázzunk, nehogy a héj alatt lévő fehér részt is belereszeljük, mert megkeseríti az ételt!

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Gombás-narancsos szarvaspörkölt, Vörösboros szarvaspörkölt, gyümölcsös vadpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bacon csíkokat felharmadoljuk, az olajon megsütjük, félretesszük.
  2. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a felaprított vöröshagymát.
  3. Rádobjuk a felkockázott húst, körbepirítjuk.
  4. Megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk még, majd felöntjük a húslevessel és a vörösborral.
  5. Belepréseljük a fokhagymát, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat, kakukkfüvet, tárkonyt, petrezselymet, borókabogyót. Sózzuk-borsozzuk.
  6. Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Az elpárolgott folyadékot néha vízzel pótoljuk.
  7. Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és az előzőleg megsütött bacont is, és még húsz percig főzzük.
  8. Ha kész, hozzákeverjük az áfonyalekvárt, a cukrot, és még egy kevés narancshéj hozzáadásával frissítjük az ízeket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 408
elküldve: 9
receptkönyvben: 89
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szaszy

Mióta szakács: 2010.09.28.
55 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szemetesqk
szemetesqk szo, 2013-03-16 18:28

Szia, kiváló recept ! Én ugyan nyúlcombbal csináltam mert azt kívántam de azóta ezt készítem ha dicsekedni akarok a szakácstudásommal mert mindenkinek nagyon ízlett :D

Philoktétész
Philoktétész sze, 2013-02-06 23:05

Cukor nélkül, szárított petrezselyemmel, kevesebb levessel és borral. Nagyon finom, de a kevesb lé ellenére is leves lett kissé. Elkészül máskor is.
Ph.

Dara
Dara / Dara szo, 2012-12-08 14:43

Kedves Szaszy,

nagyon tetszik a receted, karácsonyra szeretném elkészíteni a szentestei menü egyik részeként. Egy olyan technikai jellegű kérdésem volna, hogy a szarvas húst előtte nem pácoltad be 1-2 napra? Csak lehártyázva került a fazékba, nem volt előkészítve?

Válaszodat előre is köszönöm és további -hasonlóan szép és biztosan finom- recepteket! :)

Dara

Szaszy
Szaszy / Szaszy k, 2012-12-18 22:47

Kedves Dara!
Ne haragudj a kései válaszért! Pácolni nem pácoltam, viszont elkészítés előtt 3 órán keresztül ecetes vízben áztattam a húst (1l víz+1ek ecet), hogy teljesen megtisztuljon. Remélem tudtam segíteni!
Kellemes ünnepeket kívánok! :) Szaszy

613