Köményes kifli 3. recept

Köményes kifli 3.
Köményes kifli 3.
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy meglepetés szerű rokonlátogatás alkalmával, megérkezésünktől számítva 1 óra elteltével a háziasszony evvel az isteni sörkorcsolyával jelent meg. Friss, finom ropogós köményes kifli. Ami istenien csúszott a szilvapálinkával és a sörrel. Már akkor tudtam, hogy ilyen aduász recepttel nekem is rendelkeznem kell. :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki azt hiszi, hogy ilyet csak nagymamák, vagy született háziasszonyok tudnak készíteni. A tészta alapja mindenféle töltött kiflihez használható. Én már próbáltam kolbásszal, sajttal, húsraguval és mondhatom, nagy sikere volt. Frappáns vendégváró étel a lehetőségek széles spektrumával. Mindenkinek kedves egészségére!


receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, tízórai, ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

köménymagos kifli, sörkifli köménymaggal, sós kifli köménnyel, köményes kelt kifli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a következőképpen. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy lágy tejföl állagú legyen, a tetejére szórjunk még egy kicsi lisztet, majd hagyjuk felfutni langyos helyen.
  2. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, tejfölt, sót, végül a felfutatott élesztőt.
  3. Jól kidagasztjuk, legalább 20 percen keresztül. Akkor jó, ha a tészta lágy állagú és elválik a táltól. Amikor elértük a megfelelő állagot, 1 órára kelni hagyjuk.
  4. Miután legalább a kétszeresére dagadt, ujjnyi vastag kerek formára nyújtjuk, mint egy pizzát. Ha túl nagy, kettévehetjük, normál pizza méretű kerek formára.
  5. 16 egyenlő háromszögre vágjuk pizzavágóval vagy éles késsel. Olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, megszórjuk egész köménnyel, majd a szélesebb felétől a háromszögeket felgörgetjük. Így kapjuk meg a kifliformát.
  6. Megkenjük a kifliket tojássárgájával. Ha valaki nagyon szereti a köményt, még a tetejére is szórhat, de ez le fog potyogni róla.
  7. Betesszük a sütőbe, készre sütjük (kb. 20 perc). Nem kell előmelegíteni az első adagnál, így a melegedés közben még tud kelni a tészta. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a tésztát. Amikor piros, kivehetjük. Vágjunk meg egyet, hogy ellenőrizzük a belsejét is.
  8. Amíg az első adag sül, a maradék tésztát is elkészíthetjük, és hagyjuk a tepsiben kelni, legalább 15 percet.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 156
elküldve: 5
receptkönyvben: 64
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csabam

Mióta szakács: 2010.09.10.
2 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lacci Bácsi
Kreatívlaci / Lacci Bácsi p, 2015-07-10 09:50

Már többször elkészítettem , barátaim nagy örömére . Kicsit szeretek variálni a közepébe tekertem hajszál vékonyra vágott sonkát , hát harminc percnél nem tartott tovább 40 db ! De lehet finom házi kolbászt , sajtot stb. Igaz egy délelőtt azért rá megy , de az eredménye kitűnő !

Baba02
Baba02 p, 2010-10-08 12:31

Semmi különleges összetétel nincs:hagymát vékony karikára felszeletelem,olajon kicsit dinsztelem!Belerakom a fagyasztott franciasaláta(vagy bármi más)alapot,készre párolom.Közben fűszerezem,s ha kész én krémsajtot és tejfölt kevertem bele,s ezzel töltöttem meg a kifliket.A tészta egyik adagját így csináltam,a másik feléhez még kevertem kenőmájast a zöldséghez.
A hagyma két kisebb fej volt,a franciasaláta alap kb.20 dkg.
Ja és a tetejére amikor kisült,még forrón reszeltem sajtot!
Mennyei,s ma is olyan,mintha most sütöttem volna!
Ki fogom próbálni ezt a receptet édesen,s csokikrémmel töltve is:))

Baba02
Baba02 cs, 2010-10-07 20:24

Sziasztok!
Én is csodálkoztam,hogy ennyire kevés tej kell bele!
Először csak a leírt mennyiséggel próbáltam,de be kellett látni,hogy az kevés!
Megsütöttem,isteni finom,igaz én zöldséges raguval töltöttem meg:))Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!
Köszi a receptet:))

Bató Edit
Bató Edit cs, 2010-10-07 10:41

Kedves Csabam, nagyon jól néz ki a kiflid és biztos nagyon finom is. Egy kérdésem lenne: 1 kg liszthez nem lesz kevés fél dl tej és másfél dl tejföl? Üdv. Edit.

Mehescs
Csabam / Mehescs cs, 2010-10-07 18:24

Kedves Edit,

Sajnos rosszul jelent meg nem dl hanem l, vagyis fél liter a recept. Javítom. Köszönöm, hogy szóltál.

717