Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben recept

Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben
Karaj savanyú káposztával sütve, tepsiben
110 perc / előkészület: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (127)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacom ihlette ezt a remekre sikerült ételt: Balázs mesélte, hogy a trágyahordáskor tepsiben sütöttek savanyú káposztát krumplival és szalonnával. Természetesen a káposztát ő termelte és savanyította, én is abból készítettem (Isteni!), a krumplit is Szarvas Balázsék termelték, a szalonna őnáluk a saját disznó vágásából, énnálam szeletelt bacon a boltból.
Kicsit felspéciztem az ötletet, azóta ő is kipróbálta, Nektek is ajánlom, de csak akkor, ha valami EXTRA finomságra vágytok!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vacsorára a haveroknak. Nekem sör kivánkozik mellé!
Messze nem olyan nehéz étel, mint elsőre gondolná az ember!

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: szilveszter, újév

egyéb elnevezések

Savanyú káposztás sertéskaraj, tepsis sertéskaraj savanyú káposztával sütve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát, a krumplit, a hagymát, a paprikát duci gerezdekre vágjuk, a kolbászt karikázzuk, a szalonnát nagyon vékonyra szeljük (én szeleteltet veszek).
  2. A tepsi közepét kirakjuk a szalonnával.
  3. Ráfektetjük a hússzeleteket, arra a káposzta felét.
  4. Kirakjuk a kolbászkarikákkal, rátesszük a káposzta másik felét és beborítjuk szalonnacsíkokkal.
  5. Körérakjuk a krumpli, hagyma, paprika és alma gerezdeket, megsózzuk és olajjal locsoljuk.
  6. Forró sütőbe téve, közepes állásnál lassan sütjük, hogy jól összeérjenek az ízek, azaz lassan piruljon.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 291 866
elküldve: 205
receptkönyvben: 5 198
elkészítve: 347/407
Facebookon megjelent: 2

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept
hirdetés

Hozzászólások (127)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KlarisszaB
KlarisszaB k, 2017-01-24 15:34

Ma keszitettem el, nagyon finom lett, nyivan nem egy fogyokuras kaja. A 90 perc es a 180 fok legkevereses sutoben tokeletes (nyilvan elomelegitettem). A hus omlos lett a krumpli es a zoldsegek kellokeppen megpirultak, az alma kremesre puhult. Koszonom.

magaduram
magaduram / magaduram k, 2016-12-27 03:10

Ildikó profi szakács, jók a receptjei, ez is megtetszett. A kritikus hsz-ek miatt óvatosan láttam hozzá, és való igaz, hogy ilyen mennyiség kis lángon elkészítéséhez nem volt elég a 90p. (Az azért durva, hogy 5 óra alatt nem sül meg néhány karajszelet meg krumpli.) Ildikó nem írja, milyen sütés; nálam alsó-felső van, és be kellett vetnem a takaró fóliát, mert a szalonna, alma megégett volna, miközben a középső réteg nyers marad.
Az is igaz, hogy a krumplit tanácsos előfőzni vagy vékonyra szelni, mert több idő kell neki, mint a hagymának, paprikának stb. A fél deci olajat sokalltam, kapott helyette 2 kanál káposztalevet, több nem kellett, mert a zöldségek levet engednek.
Summa summárum, plusz jó félóra és a sütési idő felében letakarás után remek ünnepi étel lett belőle, nagy siker volt, máskor is elkészítem.

heart
sunshine / heart h, 2016-12-26 19:39

En keszitettem hasonlot.De nem ennyi mindennel bele.
A krumplit felkarikazom vekonyra, tepsibe teszem mint a rakott krumplit, nagyon picit sozom, savanyu kaposzta a kovetkezo sor, bors ra, majoranna, megint sor krumpli, pici so, megint savanyu kaposzta reteg, ra bors, majoranna, a leg tetejere a sutni valo husi, lehet pulykacomb, szeletelt karaj, lefedni, 1,10 -re tennem a karajt, a pulyka combot 1,20-ra es 185-190 fokon. Szalonnat a krumpli reteg tetejere teszem, ha a hus a tepsi aljan van.
Neha a hust a krumplireteg ala teszem, foleg a karajt, mert sztem hamar kiszarad a reteg tetejen, a csirke vagy pulyka ok, az jo ropogosan.
A parom is megszerette savanyu kaposztaval, oldalassal a "rakott krumplis" kajat.

cilka48
cilka48 v, 2016-12-25 11:25

Sajnálom, ha későn írom meg tapasztalatom, ha valaki az ünnepre készítette el ezt az ételt.Előző "Sivatag" nevü hozzászólóval értek egyet ez a recept nem jó.Nem sült karaj lesz, csak főtt.A krumplit csak külön ajánlom elkészíteni hozzá.Több mint 4 órán át küzdöttem vele, hogy ehető, tálalható étel legyen, pedig gyakorlott háziasszony vagyok.200 c' , fólia kb.2 óra, s újabb 2 óra fólia nélkül.Ilyen rossz ünnepi vacsorát még soha nem készítettem, mellesleg nem egy olcsó étel, amit majd eszem valamivel felturbózva még el nem fogy.

Kicsitündér
Kicsitündér / Kicsitündér sze, 2016-12-07 16:54

Nekem bekerül a recepttáramba ez az étel kisebb módosításokkal, amiket végeztem az előttem szóló megjegyzéseire alapozva. Nem tettem krumplit a tepsibe (almával egyszer kipróbálom) inkább rántott krumplit készítettem köretnek melléje. Már eleve lefóliázva pároltam egy órát. egy fél deci vörösboros aláöntéssel aztán még egy fél órát fólia nélkül, egyszer meglocsoltam a saját zsírjával. Nekem tetszett az ízhatás.

sivatag
sivatag cs, 2016-11-24 17:39

Elkészítettem az ételt, mert a hozzászólók szupelatívuszokban nyilatkoztak róla. Nos, ezek a hozzászólók egyike sem készíthette el az ételt, mert akkor más lett volna a véleményük. Szerintem. Én is bedőltem a 45 perc sütési időnek 160 Celsiuson, pedig gyakorlott háziasszony lévén tudhattam volna, hogy ezen a hőfokon sok sok óráig kell sütni. Mindent a recept szerint készítettem, a sütőbe délelőtt 11 órakor toltam be a tepsit, most délután 16 óra van, s most vettem ki úgy, hogy a krumpli még mindíg nem sült meg rendesen. Tapasztalatom, hogy csak főtt krumplit lehet használni. Eléggé zsíros lett, mivel a 25 dkg bacon kiengedte magából rendesen a zsírt, s még olajjal is meg kellett locsolni, ráadásul a 25 dkg csípős kolbászból sok zsír sűlt ki. Mikor már két órája sűlt és még minden teljesen nyers volt (pedig a köretnek valókat sem vágtam 1 cm-nél vastagabb szeletekre) lefóliáztam, a hőmérsékletet 180-ra emeltem. Újabb másfél óráig semmi nem történt, ezért rátekertem 250 Celsiusra és még a légkeverést ráindítottam., majd levettem a fóliát és kicsit megpirítottam a tetejét Így készült el - félig nyers krumplival 16 órára. A karajhúsom csont nélküli volt, - kb fél centi vastagok, és nem klopfoltam ki - , elég jól átsűlt az 5 óra alatt. A savanyúkáposzta miatt nem száradt ki. Zsírosabb hússal nem érdemes próbálkozni, mert így is nagyon zsíros az étel. Egyébként az összízhatástól sem dobtam hátast. Egy savanyú étel kerekedett belőle, ami szerintem még csak nem is nagyon mutatós a sokféle, melléhajigált, duci köretféléktől.
Egy biztos, ez a recept nem kerül a recepttáramba.

manna21
manna21 szo, 2016-12-03 22:30

Kedves SIVATAG!
A recept szerint 180 fokon (nem 160) és 90 percig (nem 45) kell kell sütni.
Üdv.

sivatag
sivatag sze, 2016-11-23 21:43

Kedves Ildikó!
Ma mindent megvettem a recepthez. Az összes hozzászólást elolvastam, hogy kellően felkészült legyek. De azért szeretném tudni, hogy tényleg kiklopfoljam-e a húst, mivel a hentes 6 - 8 mm vastagságúra szelte? Az ételről készült képet meg külön köszönöm, mert vízuális vagyok, Magamtól rakottas szerint készítettem volna el, ezért jó a képi megjelenítés. Köszönöm szépen.

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2016-11-13 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.11.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2016-11-12 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.11.11. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Mytzee
Mytzee v, 2016-07-03 15:45

Nálunk is bevált ez az étel, szívesen ajánlom mindenkinek.
A krumplit vékony szeletekre szeltem, jól megsült.

hTke
hTke v, 2016-05-01 22:00

Vacsira készítettem, szuper lett, senki sem panaszkodott, hogy nehéz lett volna a gyomrának. Én sütögetés közben szinte az illatával jól is laktam, alig vártam, hogy kihúzhassam a sütőből. Minden tökéletesen átsült, nagyon jól passzolnak az ízek! Köszi a receptet!

zsulie
zsulie h, 2016-01-18 10:45

Köszönöm a receptet! Kipróbáltam és tényleg finom! Mellette még ki is tudtam vasalni :).
Bár nem tettem hozzá 1 dl olajat, így is jó lett. Nem mondanám könnyed receptnek, de kifejezetten jó téli étel. A krumpli nem akart átsülni, ezért az alma és a bacon túl sült. Legközelebb előfőzöm a krumplit vagy később rakom bele az almát és rá a bacont.
Ajánlom mindenkinek! Főleg a savanyú káposzta kedvelőknek!

Callista
Callista cs, 2015-12-31 13:05

Köszönöm a receptet, másodjára készítem és kegyetlenül finom, az egyik legfinomabb étel amit valaha is ettem! :-)

hel267
hel267 k, 2015-11-10 15:31

Ez valami isteni, köszönöm a receptet! (Jó sok vele sült krumplival nem is kellett hozzá más köret)

bertapiri
bertapiri k, 2015-10-27 11:46

Még nem készítettem el, de hamarosan tervezem. Nekem van sok birsalmám, szerintem, ha alma helyett birset teszek bele úgy is nagyon finom lesz a végeredmény, hiszen a birsalma nagyon harmonizál a savanyú káposztával és a többi hozzávalóval is.

Kamonka
Kamonka szo, 2015-02-21 15:36

Kedves Ildikó,isteni finom étel,mai ebéd volt!!!!!!!!!!!!!mi lefedve kicsit pároltuk a párommal,és aztán sütöttük,kakukkfüves krumpli volt a köret,de legközelebb teszünk almát is mellé!!!Nagyon fincsi kaja,10-es skálán 10-es!!!!!!!!!!!!!!!

z1
z1 / z1 szo, 2015-01-24 08:43

...az almát nem értem, de a többi igen jónak tűnik.
Gratulálok.
Z.

Erzsébet Rostási
Erzsébet Rostási cs, 2015-01-22 10:13

Kedves Ildikó!
Lehet hogy átfutottam az információn, de azt kérdezném hogy le kell-e fedni fóliával a tepsit?

an_di
an_di cs, 2015-01-01 00:52

Kedves Ildikó!
Köszönöm a receptet!!! Ez az étel volt a szilveszteri ebédünk, vendégeink is voltak. Nagyon nagy sikere volt, mindenki elkérte a receptet :) . Két tepsivel sütöttem és mind el is fogyott. Tökéletes recept!!! B.U.É.K. :)

kery
kery k, 2014-10-21 15:44

Tarjával készítettem, és burgonya helyett paszternákot tettem mert paleózom, De az Étel ISTENI finom!

b-n
b-n szo, 2014-09-20 09:38

Csontos karajt kaptam, ráadásul túl vastagot .... szóval klopfolással kezdtem, de a csontot rajta hagytam. Almám nem volt itthon, de sebaj. A káposztát átmostam és a.fóliával letakarva sütöttem vagy 40 percet, majd anélkül lassan lepirítottam. Jó recept, mert sok fűszert és más zöldséget "elbír". Isteni az illata, finom az íze és tényleg nem nehéz étel.

madlene
madlene cs, 2014-09-11 09:30

A hozzávalóknál nincs feltüntetve a paprika, a receptleírásban viszont igen. Ez zöldpaprika lenne? Az almát hámozva tegyük bele?
Köszönöm a választ!

jaxon
jaxon cs, 2014-09-04 10:18

Sziasztok érdeklődnék ,hogy a savanyú káposztát 1x átmossam hogy ne legyen nagyon savanyú?

evadomi
evadomi sze, 2014-09-03 13:00

Szia Ildikó! Most olvastam a receptedet és a rengeteg kommentet..gondoltam, ezt a fincsiséget nekem is el kell készítenem. Egy kérdésem lenne csupán: A szalonnára egymás mellé felsorakoztatom a husikat? És a szalonna felét a husi alá rakom, a másik felét pedig a tetejére? Köszönöm.

Zuz
Zuz k, 2014-04-15 21:39

Kedves Ildikó! Igazad volt / van. Elkészítettem ma, és elősütés nélkül is finom puha, a bacontól, savanyú káposztától, kolbásztól pikáns lett a hús. (Én egyszerűen csak kakukkfüves krumplit sütöttem vele a tepsiben.) Köszönöm a receptet. :)

Zuz
Zuz h, 2014-04-14 23:39

Kedves Ildikó! A hússzeleteket nem érdemes / nem kell pici lisztbe forgatva elősütni?

nikigulyi
nikigulyi v, 2014-02-23 15:57

Szia Ildikó (Sziasztok)! Jól hangzik a recept. Egy kérdés: Milyen fűszereket tegyek bele? Kérem valaki segítsen, mert holnap szeretném elkészíteni. Előre is köszönöm!

casarel
casarel sze, 2014-01-22 16:42

Elkészítettem ,nagyon finom lett. Én tejföllel ettem. A húst bepácoltam,a kolbászt pici füstölt szalonnán megpirítottam és úgy raktam össze.160 fokon kb 50 percet sült lassan,majd 200 fokon 10-15 perc egyszerűen tökéletes -és az illat ami belengte a konyhát -szuper recept-Köszönöm :)

vmzsuzsa
vmzsuzsa cs, 2014-01-09 17:36

Végigolvasva a hozzászólsokat, újat mondani nem tudok. Nagyon finom, gyorsan elkészíthető étel.Biztos, hogy máskor is elkészítem.Köszi a receptet. Zsuzsa

szaboadel
szaboadel szo, 2012-12-29 15:48

Kedves Ildikó!
Most bukkantam a receptedre, nagyon megtetszett és mivel szeretek új ízekkel
kísérletezni, ki fogom próbálni. Ma vettem savanyúkáposztát, de mivel most itthon
csak tarja(csontnélküli) van, azzal fogom elkészíteni, szerintem az ízhatás ugyanúgy
meglesz.
Üdv.további szép napot és Boldog Új Évet Kívánok ismeretlenül is az egész családnak:Adél

1181