r
Nosalty Logó

Karácsonyi csokis-gesztenyés-meggyes torta

Somikatus
Karácsonyi csokis-gesztenyés-meggyes torta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához:

A krémek közé:

A csokis krémhez:

A gesztenyés krémhez

A díszítéshez:

475
Kalória
7g
Fehérje
48.6g
Szénhidrát
28.4g
Zsír
58.6g
Víz
134.7g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
19.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótához:

A krémek közé:

A csokis krémhez:

A gesztenyés krémhez

A díszítéshez:

Összesen 475 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótához:

A krémek közé:

A csokis krémhez:

A gesztenyés krémhez

A díszítéshez:

Összesen 5715 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótához:

A krémek közé:

A csokis krémhez:

A gesztenyés krémhez

A díszítéshez:

Összesen 257 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    529.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    208 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 475 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    83.9 g

Zsír

  • Összesen
    341.4 g
  • Telített zsírsav
    185 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    105 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    1616 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6353.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    1645 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    356 mg
  • Foszfor
    2544 mg
  • Nátrium
    1667 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    583.2 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2544 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    343 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    718 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2502 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1034 micro
Összesen 5715 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 257 kcal

Elkészítés

A piskótához:

  1. A tojásokat a cukorral robotgéppel kb 8 perc alatt felverjük. (Nem választjuk szét a tojásfehérjét és sárgáját.)
  2. Hozzáadjuk a vizet és az étolajat.
  3. A száraz hozzávalókat egy külön edényben jól összekeverjük, majd a felvert tojásokhoz adjuk, és fakanállal könnyed mozdulatokkal összekeverjük.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 30-35 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e.
  5. A piskótát elfelezzük, majd csak akkor dolgozunk vele tovább, ha kihűlt.

A krémek közé:

  1. A tejszínt előző este felforraljuk, beledaraboljuk az étcsokit, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, ameddig a csoki teljesen el nem olvad.
  2. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. (Ha sürgősen kell a süti, és nem érünk rá egy éjszakát várni, akkor is mindenképpen meg kell várni, hogy hűtőhideg legyen a krém.)
  3. Másnap egy habfixálót adunk hozzá, és robotgéppel keményre verjük.
  4. A krém 2/3-át a piskóta lapra kenjük, a maradék krémmel pedig a torta tetejét kenjük majd meg.

A csokis krémhez:

  1. A babapiskótákat a meggybefőtt levében megforgatjuk, majd a csokis krém tetejét teljesen befedjük vele.
  2. A meggybefőttből kiválogatunk annyit, amennyivel a torta tetejét díszíteni szeretnénk, ezt eltesszük későbbre.
  3. A többi meggyet a babapiskótás rétegre rakjuk. Ez a mennyiség nem fogja teljesen befedni a tortát, így középről kifelé haladunk. Ahová nem jut meggy (a torta szélén), ott a meggyes réteget kipótoljuk meggylébe áztatott babapiskóta darabokkal. (én egy babapiskótát 3 részre vágtam, és így lett pont jó a méret)

A gesztenyés krémhez

  1. A tejszínt felverjük a habfixálóval, majd kb 4-5 ek felvert tejszínt kiveszünk, és elrakjuk a díszítéshez. Ezután a többi tejszínre ráreszeljük a gesztenye masszát, és ha nem találjuk elég édesnek, adunk hozzá egy kanál cukrot.
  2. A tejszínt a gesztenyével jól összekeverjük.
  3. A krémet a meggyes rétegen eloszlatjuk, majd erre kerül a a piskótalap másik fele.

A díszítéshez:

  1. A második piskóta réteget a maradék csokiskrémmel megkenjük.
  2. Az elrakott tejszínnel és meggyel díszítjük a tortát, majd az oldalát szintén tejszínnel vékonyan megkenjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Karácsonyra készítettem ezt a tortát, az adventi várakozásban napról napra állt össze a gondolataimban, hogy mi legyen a menü. A gesztenye közkívánat volt, a többit pedig a fantáziámra bíztam. Méltó dísze volt az ünnepi asztalnak. Nagyon finom lett!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...