Hortobágyi húsos palacsinta 2. recept

Hortobágyi húsos palacsinta 2.
Hortobágyi húsos palacsinta 2.
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az édesanyámtól tanultam ennek az isteni finom ételnek az elkészítését. Lehet, hogy nem ez az igazi, hivatalos verziója, az viszont biztos, hogy eddig még mindig hatalmas sikert aratott. Előételként szerepel a "nagykönyvben", de olyan laktató, hogy simán elmegy főételnek.


hozzávalók / 5 adag

A palacsintához

A töltelékhez

ajánlat

Ha még ízesebbre szeretnénk, akkor a töltelékhez egy kis füstölt szalonnát piríthatunk alá. A hatás nem marad el.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsos palacsinta
Szólj hozzá!

elkészítés

Sós palacsinták készítése:


  1. A lisztet, a tojást, 4 dl tejet és a víz felét robotgéppel csomómentesre eldolgozzuk. Sózzuk,egy kevéske cukrot is teszünk bele. Hozzáadjuk a víz másik felét, és összekeverjük.
  2. Kisütjük a palacsintákat, de a hagyományosnál kicsit vastagabbakat készítünk. (12-14 db lesz belőle, ami pont elég a töltelékhez.)

A töltelék készítése:


  1. Pörköltet készítünk a darált húsból: az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk , borsozzuk (ízlés szerint vegetát is tehetünk hozzá). Őrölt pirospaprikát szórunk rá. Felöntjük a 8dl vízzel.
  2. Forrástól számítva, még 10 percig főzzük.
  3. Egy tésztaszűrő segítségével leszűrjük a húst. A szaftot behabarjuk: a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, szintén simára keverjük, és ráöntjük a szaftra.
  4. A behabart szaft felét visszaöntjük a húsra, a maradék pedig az összehajtott palacsinták tetejére kerül majd.

Befejezés:


  1. Ezután következik a palacsinta töltése és hajtogatása, amelyhez az alábbi linkre kattintva ad segítséget a bemutató videó.
  2. Egy tepsibe sorba tesszük az összehajtott palacsintákat, rácsorgatjuk a tetejükre a megmaradt szaftot, és forró sütőben összemelegítjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 144 865
elküldve: 33
receptkönyben: 1 458
elkészítve: 67/108
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Brigi

Mióta szakács: 2009.01.05.
17 recept

Hozzászólások (39)

Cukym
Cukymszo, 2014-03-15 18:10

Én már alapból több szafttal csináltam.
Fincsi lett köszönöm. :)

kovacsne.th.gabi
kovacsne.th.gabik, 2014-01-28 17:01

Én oda vagyok ezért a receptért. Már rengetegszer elkészítettem, általában mindig nagyobb csoport vendégsereg számára készítem és minden alkalommal sikert aratok vele, ezért éppen itt az ideje, hogy köszönetet mondjak érte! :)

Budai Brigi
Budai Brigik, 2014-01-28 22:35

Nagyon aranyos vagy! Köszönöm szépen,és nagyon örülök hogy tetszik! :)

regina092
regina092h, 2013-03-18 20:50

Ma csináltam meg én is vacsira. Ízlett az öcsémnek is és a páromnak is. Bár egy kicsit lassú folyamat volt nekem. Tehát nem vagyok vérbeli profi, és eltartott egy darabig mire kész lett! Köszönöm, majd bele jövök, mert így fogom később is csinálni.

Zuzu66
Zuzu66h, 2013-03-18 15:27

Most állok neki tölteni a palacsintákat. Tökéletes recept, már alig várom, hogy kész legyen! Isteni!!!

Gablajt
Gablajth, 2013-03-04 16:47

Csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal: elkészítettem és ISTENI FINOM lett. Család imádja, állandó receptek közé eltéve ;)

nyuszuli
nyuszulics, 2012-10-04 17:19

Nagyon köszönöm a receptet, fincsi lett, nagyon figyelmes, hogy még hajtogató videót is mellékeltél :)

85Csillag
85Csillagsze, 2012-09-19 14:09

Életem első hortobágyija.... egyszerű, laktató és isteni finom...
(a habarást én másfél kis tejföllel csináltam, bőven lett szósz rajta)

beagita
beagitasze, 2012-07-25 13:31

Szia!
Maradék pörköltből készítettem, a húst apróra összevágtam, a leszűr szaftot (jó szaftos volt a pörkölt) behabartam. A húst pár kanál kész szósszal krémessé tettem. Nagyon finom lett a végeredmény! Köszi az ötletet!

bladedog
bladedogp, 2012-04-13 16:51

Annyira ízlett a múltkor nekik hogy vasárnap megint azt kell csinálnom:)

Köszönöm:)

bladedog
bladedogv, 2012-03-25 13:21

Szia..Én ma csináltam meg..s nagy dicséretet kaptam..annyira finom lett..köszönöm a recepted:)

barathzizi
barathzizics, 2012-03-01 20:26

Én az összehajtott palacsintákat be szoktam panírozni, és olajban összesütöm... De biztos így is nagyon finom, kipróbálom majd :)

Budai Brigi
Budai Brigisze, 2011-09-07 22:10

Szia!
Én is szoktam sajtot reszelni rá :)
Örülök ha ízlett,ügyes vagy !

marinegin
marineginsze, 2011-09-07 11:50

Szió! Most csinálom. :) A tetejére reszelek sajtot, úgy teszem be a sütőbe... :) Kiváncsi vagyok, milyen lesz! :)

ixy
ixyh, 2011-08-08 15:47

Szia! Nagyon jól sikerült a recepted alapján a hortobágyi palacsinta, köszönöm! (a töltelékből legközelebb egy picit többet készítek)

Manolya
Manolyav, 2011-07-31 16:43

Szia!
Én is megcsináltam a palacsintát. Finom volt, viszont én is hiányoltam a szaftot. Lehet nálatok ez szokás, mert látom a képeden sincs vmi sok szaft. Esetleg tudsz segíteni abban, mit változtassak ha sok szaftot szeretnék? Köszi

hjani
hjaniv, 2011-03-27 00:36

szia Fairy Lenroy,
a palacsinta a köret ebben az esetben, hidd el nem kell hozzá semmit adni, annyira laktató is finom! (sehol nem kaptam eddig egyéb köretet hozzá, amikor vendégségben fogyasztottam)
Én holnap fogom újra csinálni :)
Ne dilemmázz, csapj bele! :)

Fairy Lenroy
Fairy Lenroyh, 2011-03-28 14:15

Szija,végül ma jutottam el oda hogy elkészítsem :)) Gondolkoztam rajta hogy tényleg,ott a palacsinta,de félő,hogy a férjem a köretet hiányolni fogja :D Fagyasztottat,panírosat szoktam venni egy nagyobb üzletláncnál és az isteni,ahhoz általában sült krumpli az,amit követel a család :))

Köszönöm a reakciód :))

Fairy Lenroy
Fairy Lenroyszo, 2011-03-26 16:27

Sziasztok :) Ti adtok valami köretet a palacsintához? Szeretném elkészíteni,de dilemmázok,hogy kell-e köret,ha igen akkor mi illene hozzá?Előre is köszönöm a választ :)

Sajtlapika
Sajtlapikap, 2011-03-11 20:37

Ez a recept valami fantasztikus. Németországban csináltam meg és a német kollégák konkrétan megakartak lincselni mert nem tudtam megmondani hogy melyik nap csinálom a köv. adagot. Köszi még egyszer.

Romhányiné Brigitta
Romhányiné Brigittaszo, 2011-03-12 18:01

Kedves Sajtlapika!
Nagyon örülök hogy ekkora sikered volt vele. Ez azt is jelenti hogy jó szakács vagy. Mert hiába jó a recept ha nem tudja valaki elkészíteni.
Gratulálok ! És csináld csak a németeknek hagy hízzanak :D

viragd
viragdcs, 2011-03-10 07:53

Köszönöm Jolci a segítőkész hozzászólást - végül én is arra jutottam, hogy a víz lehetett nagyon sok , tettem bele még jó adag lisztet és aztán sikerült pár palacsintát összehozni. Cukrot alig tettem a tésztába ... Lehet, hogy inkább te választhatnád a "Szakács" nicket, mivel akinek más ilyen jellegű problémájára sikerül konstruktív választ adnia, az megmutatja, hogy főzött is már életében párszor, így tudja, mi lehet a gond:) Szakács34 a te hozzászólásod.... hát inkább az IQ szintedről árulkodik, mint arról, hogy nagy szakács lennél... és nem a pozitív értelemben. ... Bocs.
Jolci, köszi, még egyszer!

jolci
jolcih, 2011-03-07 21:13

Kedves szakács34!
A legkönnyebb lebénázni a másikat,de biztosan nem erről van szó!
Talán csökkenteni kellene az ásványvíz mennyiségén,és mivel a cukor opcionálisan van megadva, minél kevesebbel kellene próbálkozni.Ennél a receptnél egyébként sincsen sok cukorra szükség,csak az ízek kiemelése végett.(kb.egy mokkáskanál).

viragd
viragdszo, 2011-01-15 14:19

Sajnos nekem a palacsinta rész nem vált be... Nagy ritkán szoktam csak palacsintát sütni, gondoltam kipróbálom ezt a receptet, olyan gyönyörű a kép és annyian dicséritek. Bár követtem a leírást, a palacsintáim szakadoztak- leragadtak (Jó minőségű sütőben)... Ránézésre nagyon híg is volt a tészta. Szerintetek mi lehetett a gond?

kiskondi
kiskondics, 2011-01-13 19:34

Hát ez a recept isteni!!!! Most csináltam elöször, de irtó jó l sikerült!!!! azt hiszem ez a finomság többször el fog készülni itthon :) köszi a receptet!!!!!! kiskondi.

martika0426
martika0426v, 2010-12-05 13:02

Egy egyszerű,olcsó recept. Kicsit pepecselni kell vele,de megéri.
A családom nagyon szereti, s ajánlom azoknak akik szeretik a pörkölt alapú ételeket.
Én magam nem, de attól még fogyasztja a család.
:)

Budai Brigi
Budai Brigip, 2010-10-15 07:10

Szia Tomi!
Szerintem simán helyettesíthető. Talán úgy még jobb lesz. :)
Üdv:Brigi

sikitomi
sikitomisze, 2010-10-13 14:57

szia!

annyit kérdeznék, hogy tejszínnel mennyire helyettesíthető a tejföl? sajnos tej allergiám van és a tejfölre nincsen alternatíva, de a tejszínre van...

előre is köszönöm!

üdv,
tamás

nettikebabyke
nettikebabykesze, 2010-08-11 11:27

szia

már régóta ismerem ezt a receptet és a családom imádja.fantasztikus ez az étel.

Barbuska
Barbuskap, 2010-08-06 09:27

Nem értem hogy mért kell a pörkölthöz 8 dl víz. Tegnap megcsináltam, és semmiféle szaftot nem kaptam, leszűrés után csak víz maradt, így aztán az öntettel bajok voltak. A sütés előtt leöntöttem a tejfölös masszával, és mikor kivettem a sütőből, az egészet beszívta a palacsinta és nem maradt a tetején semmi. Amikor pedig hazaértek a szüleim, értetlenül álltak előttem, hogy hol van a szósz? Anyukám szerint fél dl víz bőven elég. Nem értem, hogy mért ír 8 dl-t a recept.
Ennek ellenére azért elfogyott:)

RomhányinéBrigi
RomhányinéBrigiszo, 2010-08-07 21:15

Valószínűleg a lisztet kihagytad tehát nem habartad be ezért nem lett krémes szaftod :))) Sebaj hidd el nem a recepttel van a baj jól bevált évtizedek óta.

adrienn27
adrienn27p, 2010-03-12 13:15

Már másodjára csináltam meg ezt a receptet és még mindig ISTENI finom. A hugom mikor jön mindig ezt kéri. Imádja!
Köszönöm

Legfrissebb cikkek

Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Kedves, barátságos, stílusos - mintha csak a legjobb barátnőd hívna át egy sütizésre, és közben elmesélné, hogy megcsinálta a saját cukrászdáját.
Így működik a tökéletes sütés
Így működik a tökéletes sütés
Mitől barnul, sül a hús, a kenyér vagy akár a zöldség? Hogy lassítsuk vagy gyorsítsuk a folyamatot? Ha te is szeretnéd tudni, olvass tovább!
888