Lecsó recept

Lecsó
Lecsó
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), sokkal inkább azért egyrészt, mert egy szakácskönyv - még ha webszakácskönyv is :) - akkor igazi, ha az alapok is benne vannak, nem csupán a blikkfangos étkek. Másrészt jó alkalom, hogy megvitassuk: ki, hogyan készíti. Abban, hogy szalonnából, hagymából, paprikából és paradicsomból készítjük, mindannyian egyetértünk – gondolom. Kérdés csupán az arányok és a komponensek hozzáadásának sorrendje. Ami a sorrendet illeti: én arra esküszöm, hogy szalonna – hagyma – paprika – paradicsom. A hagyma és a paprika ’kapjon le’ – akkor teljes az ízhatás – szerintem. Az arányok tekintetében pedig: 1 kg hagyma, 2 kg paprika, 1 kg paradicsom.
Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba. Ne felejtsük: a hagyma édesít! Nyilván a hagyma hiányát pótolta a cukorral! Durván sok hagymával finom a lecsó!
Arra is esküszöm, hogy a lecsó a lecsópaprikából (= majdnem hústalan, szabadföldi, apró paprikából) a legfinomabb. És persze napon érett paradicsomból. Vagyis úgy július vége - augusztus körül. Akkor érdemes a téli eltevésre gondolni, ekkor a legalacsonyabb a nyersanyagok ára is.
Ha már szóba hoztam: télire én úgy teszem el, hogy a szalonnát, hagymát és a sót kihagyom – ezek egész évben gyakorlatilag azonos minőségben és – áron hozzáférhetők + a só hiánya ’zavarba ejti’ a mikroorganizmusokat, könnyebb a tartósítás.
Vagyis lecsó télire (készüljünk fel időben!): olajon megfonnyasztom a paprikát, hozzáadom a paradicsomot (2 kg paprikához 1 kg paradicsom), megvárom, míg szétfő, üvegekbe merem, lezárom, dunsztolom. Száraz dunszt.
Felhasználáskor kiolvasztom a szalonnát, megpirítom rajta a hagymát, hozzáöntöm a lecsót, megsózom, összeforralom.
Amikor bográcsban készítem a lecsót az arányok tekintetében Beácskával egy véleményen vagyok, a sorrendiség tekintetében azonban nem. Bográcsban a hagyma után én először a paradicsomot adom, hogy levet eresszen (a bográcsos készítésnél nincs fedő, tehát a konyhai készítéssel ellentétben nem lehet a paprikát megfonnyasztani), és a hagymás-paradicsomos lében főzöm meg a paprikát.
Az erősség aztán végképp ízlés kérdése. Én úgy szeretem, ha enyhén csípős a lecsó, de nem nagyon erős. Ha nagyon erős, én nem érzek más ízt, csak kínlódok a könnyeimmel. Más biztosan másképpen éli meg ugyanezt.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Üthetünk bele tojást ( a tojás mennyiségétől függően lecsós rántotta vagy tojásos lecsó); virslivel vagy lecsókolbásszal; főzhetünk a lecsóba rizst; magában friss kenyérrel vagy galuskával és akár tejföllel – számtalan élvezete van ennek a mi ételünknek!
A tökfélék jól passzolnak a lecsóhoz: cukkini vagy a spárgatök, és persze össze-vissza lehet variálni! (Tofus lecsó, Harcsaszelet lecsóval tócsiban)
Akárhogyan is: főételként vagy köretnek, én sört ajánlanék hozzá!

 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lecsó, alap lecsórecept
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
  2. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.
  3. Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!
  4. Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük a lángot.
  5. Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 369
össznézettség: 207 828
elküldve: 9
receptkönyvben: 617
elkészítve: 68/82
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 p, 2017-06-16 21:58

Most készítem, jónak ígérkezik, de amiért írok az a "story"
Nagyon jó

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 cs, 2012-07-05 12:55

Nálunk ez a télire eltett paprikás-paradicsomos-hagymás alap, amiből más ételek, pörkölt stb. készül.
Mikor magában fogyasszuk a lecsót kerül alá bőven füstölt és húsos szalonna, száraz kolbász, lecsó kolbász esetleg debreceni, a végén virsli, fűszerpaprika jó sűrűre befőzve. Kísérője a kenyér.
Javaslom próbálja ki mindenki sok sok hússal, csak hogy legyen egy kis íze is, nomeg tartalma :-) ez nem egy vegetáriánus étel eredetileg.

Incike81
Incike81 / Incike81 k, 2013-08-20 13:20

A szalonnától már nem is tudna vegetáriánus kaja lenni,de egyetértek,hússal (kolbásszal) nagyon-nagyon jó,annak ellenére,hogy én a teljesen vegetáriánus változatát tudom gyerekkoromtól fogva,mégis ismerősöknél ettem jó sok szalonnán,és kolbászon pirított lecsót :) Olyan jó lecsót soha életemben nem ettem még,és azóta sem!

ínyenckonyha
Ínyenc / ínyenckonyha k, 2011-08-02 13:53

Sziasztok!
Én személy szerint nagyon szeretem a lecsót, főleg nyáron-mikor a tikkasztó hőségben valami könnyedebb, de laktató ételre vágyom :)
Én úgy szoktam készíteni, hogy:
egy kanál olajon, szalonnát (kicsit húsos szalonna legyen, de fülstölt) pirítok, majd ha kissé odakapott, a félbevágott paradicsomokat "arccal" az olajnak fektetem, és hagyom rotyogni. Egy kis idő után magától leválik a paradicsom héja (ilyenkor ezt "kipecázom"), és a paprika karikákat a paradicsomos lébe rakom. Fűszerek: vegeta, bors, só, és egy lehelletnyi tárkony (tenyeremmel finomra morzsolom)-esetleg egy icikepicike fokhagyma reszelék is mehet.
A végén 3 tojást ütök rá, és összefőzöm :) Én a pirospaprikát kihagyom-mert nekem pörkölt alapnak tűnne.

De ez a recept is tetszik!
Í.

szuszi
Jolán / szuszi k, 2011-08-02 07:30

Bitztos finom a lecsód, bár én teljesen másképp készítem. Sajnos nem tudtam ide felrakni :-(, viszont az idei lecsófőző versenyt kisvárosunkban én nyertem :-)) De igaz...ahány ház annyi szokás!

zalaiorsi
zalaiorsi k, 2011-07-19 14:29

Kedves Ildikó!

Habár vendéglátósként végeztem és nem vagyok teljesen kezdő a konyhában, érdekes módon lecsót még sosem készítettem és ugyan elméletben tisztában vagyok a készítésével gondoltam kicsit utánanézek ki hogyan csinálja :) A jó sok hagymával és az "odakozmálással" is teljesen egyetértek, mi is nagyon sok mindent így készítünk, a párom szerintem szíve szerint minden étel így kezdene :) Viszont pirospaprika ügyben kicsit elbizonytalanodtam, nézegetve a recepteket sokan tesznek bele sokan nem, látom Te sem, szerinted akkor ez elhagyható? Nem hiányzik belőle?

Előre is köszönöm: Orsi

Zso.orsz
Zso.orsz v, 2016-06-19 15:52

Mindig teszek bele a színe miatt és az íze is jobb! Viszont nem értem az étolajat! Zsír a lelke ennek is!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2011-07-19 20:05

Kedves Orsi!
szerintem nem kell pirospaprika-őrlemény a lecsóba, a környezetemben senki nem tesz bele, én soha. De ha gondolod próbáld ki így is úgy is, és számolj be nekünk.
Üdv: Ildikó

Deérné Mari
Deérné Mari p, 2011-06-10 19:23

"Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba....." Én is szoktam cukrot tenni bele és nem azért, hogy a hagymát pótoljam vele, hanem azért mert így nem ég a gyomrom tőle. Csak egy csipetnyit kell belerakni, nem lesz tőle édes, de a paradicsom savasságát enyhíti.

Dudás Lászlóné
Dudás Lászlóné p, 2011-06-10 17:45

Való igaz,hogy ahány ház annyi lecsó,én nem teszek bele ilyen rengeteg hagymát,de cukrot igen ,nem a hagymát helyettesitendő,hanem a paradicsom savanyát enyhítendő.A kolbász az kell bele és én rizst is teszek bel,vagy tojást,attól függően,mire van éppen gusztusunk.Egyébként mindenki a sajátját szerei a legjobban. véleményem szerint.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2010-08-31 18:06

Szia Zsuzsi!
Nem tudom ugyan a gratuláció kinek szól, Dórikának vagy nekem, de szíves engedelmeddel magamra veszem :-)
Dórikának is adok belőle, persze, mert tényleg nem mindenki szereti a vizes-szaftos lecsót. Zsírjára pirítva is finom, önmagában úgy a jobb, de rizzsel vagy tésztával nem árt a szaft, szerintem.
Ildikó

dorika6
Bloemcake / dorika6 sze, 2010-08-18 11:19

én igy csinálom, ahogy le van irva, annyi különbséggel, hogy visszapiritom zsirjára a lecsót, mert a sürü szaftot szeretem, nekem vizesen nem izlik.

Gregor
Vadasi György / Gregor v, 2009-07-12 22:23

Magam is a kozmásokkal értek egyet. Ez a lényeg. A többit lehet tetszés szerint variálni, mint a bográcsos pörkölteket általában.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2009-05-12 20:33

Igenis le kell kicsit kozmálni a lecsót! Apám is így csinálta! Látod: ettől az igazi! Muszáj!
A paprikás krumplit is, és még egy csomó ételt!
Persze nem szenesre, csak éppen 'egy kicsit' - ez a főzés művészete!
Köszi Erzsébet!
Ildikó

Darvas Erzsébet
Bloemcake / Darvas Erzsébet k, 2009-05-12 20:06

Imádom a lecsót,és legjobban a krumplisat. Édesapám volt ennek igazi tudora.Halála után sokáig kísérleteztünk vele,de sehogy sem akart sikeredni olyanná,mígnem egyszer Édesanyám lelkendezve dicsérte éppen elkészült lecsóját.Kérdésünkre,hogy miként sikerült pontosan olyanná főznie,mint a megszokott íz - pironkodva vallotta be,hogy picit odaégette.Nevetve ismertünk rá,hogy az odakozmált íz hiányzott eddig!És most a recept:minden hozzávalót -hagymát,paprikát,paradicsomot,krumplit-karikára szelünk és egyszerre tesszük rá a zsiradékra.Pár perces pirítás után pirospaprikát,sót szórunk rá,egészen kevés vizet öntve alá,lefedve készre főzzük.Ha több paradicsommal készül,folyadékot nem is kell ráönteni.Többször nézzetek rá,hajlamos odakapni!Friss kenyérrel isteni!Erzsébet

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2009-05-02 20:03

Szalonnát Te is pirítasz, ugye, Ferenc? A kolbász melyik fázisban kerül a lecsóba Tenálad? Amikor már kvázi kész a lecsó, éppen csak beleforralod, vagy hamarabb? Karikázod a kolbászt, vagy nagyobb darabokban főzöd?
Ildikó

tatai ferenc
Bloemcake / tatai ferenc szo, 2009-05-02 18:33

Az általam legjobbnak tartott lecsó arányaiban megegyezik a receptben megadottal.Eltérés abban van hogy én a hagyma lepirítása után a paradicsomot kezdem el párolni.Mikor a paradicsom már sűrű masszává válik,akkor teszem bele a paprikát.Így a lecsó leve egyöntetűbb,krémesebb.És ami még nagyon fontos:egy jó adag füstölt házilolbász,ami zamatával megkoronázza ezt a pompás ételt.Próbáljátok ki!

358