Ne vásárolj – süsd meg otthon!

Ma van a nemzetközi „ne vásárolj semmit" nap, melyet Magyarországon már kilenc éve megtartunk. Idén szállj be te is a buliba ne vásárolj semmit, inkább készítsd el otthon, saját kezűleg!

Egy napig meg lehet állni, hogy ne vegyünk hajszárítót, ruhát, autóalkatrészt, fényképezőgépet. Ha a mélyhűtőnk elég nagy, annak a tartalmából még a családot is jól lakatjuk. De mit csináljunk, ha a pékségben sem szeretnénk fogyasztók lenni egy egész napig? Hát süssük meg otthon a pékárut!

Szigorúan a minimum

Ha nem akarjuk túlcifrázni, csak a reggelinek és uzsonnának valót szeretnénk elkészíteni, válasszunk egy omlós, puha kifli- vagy zsemlereceptet. Ha még soha nem csináltatok házi péksütit, meglátjátok, milyen jó móka lesz. Ha pedig már rutinos pékpalánták vagytok, tudjátok, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség. Egy alaptésztából készíthettek zsemlét vagy kiflit, magosat vagy simát, sósat vagy sajtosat. Sőt, ha egyszer nekiveselkedtek egy nagyobb adagnak, a fölösleget lefagyasztva, egész héten frissen kiolvasztott, saját készítésű pékáruval lakhattok jól. Ugye, hogy nem is olyan nagy dolog az önellátás?

Így használd fel a maradék ételeket! >>

Édes kedvencek a sütőből

Van, aki nem éri be a minimummal nem mintha egy friss házi kifli az lenne. Van, aki ragaszkodik a reggeli kávé mellé a friss, édes péksüteményhez. Sima, vajas-lekváros, mézes vagy csokis croissant, fonott cukros briós, szerelmeslevél, vagy ahogy a filmekben láttuk, egy édes bagel. Természetesen ennek az otthoni produkálása sem kíván diplomát. Egy erős karizom, némi pluszidő, friss élesztő, és már el is öntötte a lakásunkat a frissen sülő pékáruk mennyei illata. Az elismeréseket pedig nyugodtan zsebeljük be!

Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon! >>

Használd fel a maradékot!

Rendben, nem akarunk mindenkit rávenni, hogy munka előtt vagy munka után álljon neki friss péksütit gyártani legyen ez egy fakultatív öröm. De azok sem szabadulnak, akik a boltban vásárolnak! Kezeket a szívekre hányszor dobtátok ki a nem túl friss zsömlét, kenyeret, kalácsot, és vettetek helyette újat? Öreg hiba, mert ezek értékes vacsoraalapok lehetnek. Nemcsak a fogyasztásmentes világnapon. A szikkadt kenyér vagy zsemle tökéletes bundás kenyérré változtatható. Nem is kell olajban úsztatni a konyhát, hiszen sütőben is elkészíthető. A maradék kifli, kalács, kakaós csiga vagy bármilyen édes péktermék isteni vacsoraként reinkarnálódhat, ha némi lekvárral, mazsolával, dióval és vaníliasodóval felturbózzuk vagy átsütjük. Ha másra nincs is energiák a hét utolsó munkanapján, egy mákos gubával, máglyarakással vagy öntött kiflivel nyugodtan zárhatjuk a pénteket!

Pakold ki a hűtődet! >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatók >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?