Zserbóval az Adria partjára!

Abbázia majdhogynem egy varázsütésre jött létre, amikor elhatározták, legyen egy kellemes, elegáns fürdőhely az Adria partján, ahol télen-nyáron jó az idő.

Abbázia, mostani nevén Opatija

Ebben a városban megállt az idő. Itt még mindig 1880-at írnak. Legfeljebb 1920-at. Egymás után épültek a villák, hotelek, hogy a víz gyógyhatásában, a klíma tüdőre gyakorolt áldásaiban hívő orvosok és az elegáns közönség találkozhasson. Egyes családok egész télre Abbáziába költöztek. Idáig járt a vonat, amellyel minden reggel érkeztek az újságok, és a Gerbaud-ból a sütemények.

Világhírű magyar sütik >>

Azok a patinás szállók

Az arisztokrácia is ide szokott. A császár, ha Abbáziában tartózkodott, naponta kétszer végiggyalogolt a négy és fél kilométeres Lungo Marén, a tengerparti sétányon. Sissi császárné is kedvelte a helyet, mert finom, elegáns volt Abbázia, és ma sem lüktető, modern fürdőváros. Itt alig van új hotel, a szép, régi patinás szállók érdekes módon olcsóbbak, mint a betonalkotások. Az embereknek az elmúlt idő diktálja a ritmust, nem rohannak, inkább sétálnak, napernyők alatt nyújtóznak az ingyenes városi strandokon vagy a szállodák magánstrandjain.

Ejtőzés az 50 -es években

Mit együnk a strandon? >>

Délidőn ebédelni térnek, kicsit ejtőznek, aztán nyáron estig megint a tenger, az úszás, a napfürdőzés következik. Este újra várják őket a friss halból készült ételek, a saláták, a helyi étel, a burek, és az olasz különlegességek.

A nagyon idősek még beszélnek kicsit olaszul, pár szót magyarul, meg „osztrákul". És a fagylalt az mennyei. Kicsit drága, de 4 kunáért annyit adnak, ami nálunk három gombócnak felel meg. Minimum. És a csokoládé az valóban az, a gyümölcsfagyik sem aromával készülnek, a bonbonban meggydarabok találkoznak tördelt csokoládéval.

Ha már szóba kerültek a fagylaltok...

A gyomor örömei mellett a szem is gyönyörködhet: nemzetközi divatcégek és ékszerboltok váltakoznak egymás mellett. A strandokon pedig szemrevaló, jó alakú fiatal lányok nyújtóznak, szintén a szemnek.

Ez már Rovinj, innen már csak egy ugrás Velence

Aki pedig még közelebbről szeretné megismerni a tengert, az hajós kirándulásra indulhat. A szigetekre, Rovinjba, Velencébe. A hajósok remekül sütik a halat, az árban benne van a salátával dúsított hallakoma, hűvös helyi borral kísérve. De adnak ásványvizet is... Sosem hagytuk ki a hajókázást Lilivel, ő is lelkes makréla- meg szardíniafogyasztó lett. Ahogy Abbáziát sem szabad kihagyni, ha találkozni akarunk a szépséggel, az elmúlt idővel, a nyugalommal.

És a halakat se hagyjuk ki!

Köszönöm Tóth Ildikónak ezt az írást, aki ugyanúgy szerelmese az Isztriának meg a Kvarner öbölnek, kutyájával, a vele utazgató szép szőke uszkárlány Lilivel együtt, mint én.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!