Zserbóval az Adria partjára!

Abbázia majdhogynem egy varázsütésre jött létre, amikor elhatározták, legyen egy kellemes, elegáns fürdőhely az Adria partján, ahol télen-nyáron jó az idő.

Abbázia, mostani nevén Opatija

Ebben a városban megállt az idő. Itt még mindig 1880-at írnak. Legfeljebb 1920-at. Egymás után épültek a villák, hotelek, hogy a víz gyógyhatásában, a klíma tüdőre gyakorolt áldásaiban hívő orvosok és az elegáns közönség találkozhasson. Egyes családok egész télre Abbáziába költöztek. Idáig járt a vonat, amellyel minden reggel érkeztek az újságok, és a Gerbaud-ból a sütemények.

Világhírű magyar sütik >>

Azok a patinás szállók

Az arisztokrácia is ide szokott. A császár, ha Abbáziában tartózkodott, naponta kétszer végiggyalogolt a négy és fél kilométeres Lungo Marén, a tengerparti sétányon. Sissi császárné is kedvelte a helyet, mert finom, elegáns volt Abbázia, és ma sem lüktető, modern fürdőváros. Itt alig van új hotel, a szép, régi patinás szállók érdekes módon olcsóbbak, mint a betonalkotások. Az embereknek az elmúlt idő diktálja a ritmust, nem rohannak, inkább sétálnak, napernyők alatt nyújtóznak az ingyenes városi strandokon vagy a szállodák magánstrandjain.

Ejtőzés az 50 -es években

Mit együnk a strandon? >>

Délidőn ebédelni térnek, kicsit ejtőznek, aztán nyáron estig megint a tenger, az úszás, a napfürdőzés következik. Este újra várják őket a friss halból készült ételek, a saláták, a helyi étel, a burek, és az olasz különlegességek.

A nagyon idősek még beszélnek kicsit olaszul, pár szót magyarul, meg „osztrákul". És a fagylalt az mennyei. Kicsit drága, de 4 kunáért annyit adnak, ami nálunk három gombócnak felel meg. Minimum. És a csokoládé az valóban az, a gyümölcsfagyik sem aromával készülnek, a bonbonban meggydarabok találkoznak tördelt csokoládéval.

Ha már szóba kerültek a fagylaltok...

A gyomor örömei mellett a szem is gyönyörködhet: nemzetközi divatcégek és ékszerboltok váltakoznak egymás mellett. A strandokon pedig szemrevaló, jó alakú fiatal lányok nyújtóznak, szintén a szemnek.

Ez már Rovinj, innen már csak egy ugrás Velence

Aki pedig még közelebbről szeretné megismerni a tengert, az hajós kirándulásra indulhat. A szigetekre, Rovinjba, Velencébe. A hajósok remekül sütik a halat, az árban benne van a salátával dúsított hallakoma, hűvös helyi borral kísérve. De adnak ásványvizet is... Sosem hagytuk ki a hajókázást Lilivel, ő is lelkes makréla- meg szardíniafogyasztó lett. Ahogy Abbáziát sem szabad kihagyni, ha találkozni akarunk a szépséggel, az elmúlt idővel, a nyugalommal.

És a halakat se hagyjuk ki!

Köszönöm Tóth Ildikónak ezt az írást, aki ugyanúgy szerelmese az Isztriának meg a Kvarner öbölnek, kutyájával, a vele utazgató szép szőke uszkárlány Lilivel együtt, mint én.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...