A WHO kihúzta a gyufát a kolbászgyáraknál

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint szoros összefüggés van a vörös húsok, húskészítmények fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Rákkutatási Nemzetközi Intézete legújabb jelentésében erős kijelentést tesz a vörös húsok, húskészítmények (kolbász, szalonna, szalámifélék stb.) és a vastagbélrák kapcsolatára vonatkozóan.

Eddig is voltak már a táplálkozástudományi kutatásokban, nyilatkozatokban utalások a vörös húsok és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésére. A WHO azonban jóval messzebb megy ennél, jelentése szerint napi 50 g húskészítmény fogyasztása 18%-kal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát- ezzel mintegy egy szintre helyezve ezeket az alapanyagokat a dohánnyal és az alkohollal.

Olvastad már?

Vedd fel a harcot a cukorfüggőséggel!

Érthető módon a fenti állítás komoly felháborodást váltott ki az élelmiszeripari szereplők körében, különösen az amerikai piacon. A hazai gyártók hangját még nem hallottam, de mint rendszeres füstölt húsáru - kolbász, szalámi, szalonna, sonkák, felvágottak - fogyasztó nép, biztos vagyok benne, hogy a magyar lakosság sem fogadja kitörő örömmel a legújabb híreket.

Az élelmiszeripari szkeptikusok szerint természetesen a WHO jelentése nem áll stabil, tudományos bizonyítékokon. Annak érdekében, hogy ezt az összefüggést valóban felállíthassák, hosszú, évtizedeken át tartó, speciális kutatást kellene lefolytatniuk, ahol minden egyéb étrendi tényezőt kizárnak, hogy láthassuk, valóban a vörös húsok a felelősek a vastagbélrák kialakulásáért.

Én személy szerint szeretem a marhahúst és a füstöltárukat is (pl. a házikolbászt, az érlelt sonkákat), és hiszem, hogy ezek is megférnek a kiegyensúlyozott étrendben. Persze én sem fogyasztom ezeket mindennap, és emellett igyekszem arra odafigyelni, hogy az étrendem egyéb összetevői is az egészségemet szolgálják. Javaslom, hogy kerülve a túlzásokat élvezzük a hazai füstöltáru kínálat sokszínűségét! Keressük a minőséget és tartsunk mértéket!

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek