Világrekorder töltött káposzta Erdélyben

Az egy edényben főzött legnagyobb mennyiségű töltött káposzta Guiness-világcsúcsát állították fel szombaton Székelyudvarhelyen.

A világcsúcs felállításában Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy 250 önkéntese vett részt a székelyudvarhelyi sportcsarnokban. Az önkéntesek mesterszakácsok irányításával 27 104 tölteléket, 2,96 tonna töltött káposztát készítettek. A töltelékeket egy helyi mesterek által készített 4,58 köbméter űrtartalmú edényben főzték meg.

A világcsúcsot a Guiness World Record Londonból érkezett bírája hitelesítette. Annabel Lawday a pénteki előkészületeket is figyelemmel követve megállapította, a közösség igazán megdolgozott a sikerért. A világcsúcs szinte kétszerese a korábbinak, amit a vajdasági Adán Gali Zoltán vendéglős és csapata állított fel 2011-ben. Az adaiak 1418 kilogramm töltött káposztával kerültek be a világcsúcsok könyvébe.

A Világrekord a közösségért elnevezésű akció célja a hátrányos helyzetűek megsegítése volt. Miután átvették a Guinness-diplomát, a kezdeményező nagyáruház képviselői elmondták, bár a rekorddöntésben a töltelékek súlya számított, a rászorulók segítésében viszont ezek száma volt fontos, ugyanis az áruház minden elkészült töltelék után egy lejt adományozott a partnervárosok által javasolt intézményeknek. - írja a Székelyhon portál.

(via MTI, fotó: Haáz Sándor MTI)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...