Világ Mustra, Torkos Csütörtök, Pálinka- és Kocsonyafesztivál

A héten, a Torkos Csütörtöknek is köszönhetően, teljes egészében az ételeken lesz a hangsúly. Torkoskodás, disznóvágás, kocsonya és pálinka, igazán nem lehet okunk panaszra!

Világ Mustra - Családi gazdálkodás világfórum és kiállítás, Budapest - március 5-6.

Családi gazdálkodás világfórum és kiállítás Budapesten.

A Vidékfejlesztési Minisztérium március elején egy különleges kiállítással várja a felfedezni, ismerkedni vágyókat. A két napig tartó nemzetközi kiállításon külföldi és magyar kiállítók mezőgazdasági kincseikkel, kézműves élelmiszerekkel és bemutatókkal várják a látogatókat. A „Világ Mustra” nemzetközi expóra olyan gazdák érkeznek a világ minden tájáról, akik a családjukkal összefogva állítanak elő hagyományos termékeket, szem előtt tartva a fenntarthatóságot, illetve a természeti erőforrások és környezetük védelmét. Kenya és Brazília gazdálkodói mellett természetesen a magyar gazdák sem hiányozhatnak, akik kézműves élelmiszerekkel és termékekkel várják az érdeklődőket. A kiállításra látogatóknak nem csak ízletes élményben lesz részük, de a szervezők segítségével felismerhetik, hogy az ilyen típusú gazdálkodás fenntartható, munkát ad a helyi közösségeknek, és segít leküzdeni az élelmiszerhiányt. A kiállítás mellett egy nemzetközi konferencia is zajlik majd a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a világ számos országának miniszterei, tudósai és civil szervezetei vitatják meg a fenntartható családi gazdálkodás aktuális kérdéseit.

Kattints a részletekért!


Torkos Csütörtök - március 6.

Márciusban újra torkoskodhatunk!

A Magyar Turizmus Zrt. 2014-ben kilencedik alkalommal is megrendezi a népszerű Torkos Csütörtök akciót. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak vendégeiknek.A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük - , ismét szabad volt húst fogyasztani - a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. E népszokás felelevenítésével a Magyar Turizmus Zrt. idén nemcsak hazánk kulturális és gasztronómiai értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem - az Agrármarketing Centrum magyar sertéshúst népszerűsítő törekvéseivel összhangban - egyúttal a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai vetületeire is.Itt az alkalom tehát, hogy féláron próbáljunk ki egy új helyet, vagy visszatérjünk kedvenc vendéglőink egyikébe, és új ízeket fedezzünk fel!

Kattints a részletekért!


Szegedi Toros és Pálinkafesztivál, Szeged - március 6-9.

Böllérverseny, Toros Dal és malacságok.

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szegedi Toros és Pálinkafesztivál. A jubileumi alkalomból a megszokott színvonalat tovább emelve, még több programmal és nyereményekkel készülnek a szervezők. Idén is lesz Böllérverseny, ahol a szervezetek, egyesületek mellett civil személyek alkotta csapatok mérik össze tudásukat értékes nyereményekért és természetesen a dicsőségért. Ezen kívül versenyt hirdetnek zenészek, zenekarok között, hogy komponálják meg az igazi Toros Dalt. Az egyetemi karok is megmérettetésre kerülnek egy vicces, szórakoztató, a Toros Pálinkafesztivál témájához szorosan kapcsolódó vetélkedő keretén belül. A végső győztes jutalma a malacságok mellett a méltán közkedvelt, nagy mennyiségű pálinka.

Kattints a részletekért!


Miskolci Kocsonyafesztivál, Miskolc - március 7-9.

Kóstolj bele a legendába!

Miskolc belvárosa idén tizennegyedik alkalommal ad otthont a turisztikai nívódíjas Kocsonyafesztiválnak, amely elsősorban a városhoz kötődő ételkülönlegességre, a kocsonyára, és az ételt övező legendájára épül. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a "Pislog, mint a miskolci kocsonya", vagy "Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka". A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket - mint borkorcsolyát - a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában. A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző verseny és kocsonyaüzlet várja a helybélieket, és azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.

Kattints a részletekért!


SIRHA Budapest, Budapest - március 10-12.

Nemzetközi kiállítás, hazai ízekkel.

Márciusban egy új kiállítás, a SIRHA Budapest fogadja az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar gyártóit, forgalmazóit és beszerzőit. A SIRHA a nemzetközi kiállítások sorában kiemelkedő szerepet tölt be. A Franciaországban, Lyonban kétévente szervezett kiállításon legutóbb 162 000 látogató és 2 200 kiállító jelent meg. Magyarországon egyedüliként a HUNGEXPO kapta meg a jogot, hogy SIRHA brand alatt szakkiállítást szervezzen. A programok sorában szerepel a Bocuse d’Or magyarországi döntője, a Kolonics Zoltán szakmai közreműködésével megrendezésre kerülő SIRHA Budapest Desszert verseny, az Élelmiszeripari Börze programjai, az MVI konferenciája, az ÉLOSZ szakmai napja és még számos bemutató és konferencia.A kiállítás célja az iparág fontos szereplőinek bemutatása mellett, hogy nemzetközi színvonalú versenyeket és bemutatókat tegyen elérhetővé a hazai szakemberek számára, és lehetőséget biztosítson a tehetséges szakemberek bemutatkozásának.

Kattints a részletekért!

Hirdetés
Diós marlenka
Hirdetés

Támogatott tartalom

Heti Menü – Gyors, szerethető fogások egy kapkodós adventi hétre

Ne szégyenkezzünk, ha a karácsonyi hajtásban és előkészületekben semmi kedvünk bonyolult ételkölteményekkel megörvendeztetni magunkat és a családot. Előkerülhetnek a krémlevesek, fagyasztott kedvencek, szendvicsek és a kedvenc szószaink is! Mert ki ne örülne egy adag sült krumplinak ketchuppal, ha épp arra van időnk?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Múltidéző bejgli a PENNY karácsonyi filmjében

Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.